Гриб боровик: який вигляд має, де росте

Estimated read time 1 min read

Боровик — досить масивний гриб, що складається з капелюшка і товстої ніжки. Капелюшок найчастіше округлий, на дотик гладкий або оксамитовий. Залежно від виду гриба, він може набувати найрізноманітніших відтінків — від сріблясто-білого до буро-червоного.

Які види боровиків бувають? Під боровиком часто розуміють білий гриб. Однак це не одне й те саме. Білий гриб — це лише один із понад 300 різновидів боровика. Крім нього, найпоширенішими є такі їстівні види:

  • білий гриб сосновий;
  • боровик бронзовий;
  • придаточковий (дівочий);
  • дубовий (сітчастий);
  • білий гриб березовий;
  • боровик Берроуза;
  • двоколірний;
  • боровик Фехтнера;
  • напівбілий.

Ознайомимося з основними видами їстівних грибів роду болетові.

Білий гриб

Найпопулярніший вид боровика має світлий капелюшок (може мати відтінки від білуватого до темно-коричневого з червонуватим відливом) діаметром 7-25 см. Масивна ніжка циліндричної форми розширюється до основи, її колір від білого до темно-коричневого. При зрізі м’якоть білого гриба не змінює колір.

Білий гриб сосновий

Бурий, іноді винний капелюшок соснового гриба спочатку має форму кулі, але з віком стає більш рівним, ледь опуклим. У діаметрі може досягати 20 см. Трубчастий шар під капелюшком набуває жовтуватого відтінку, іноді із зеленим відливом. Ніжка боровика вкрита червоною сіточкою, а його м’якоть біла і щільна, не темніє при зрізі.

Боровик бронзовий

Його впізнаєте за темним капелюшком коричневого, майже чорного відтінку. Його діаметр може досягати 17 см. У молодого гриба капелюшок схожий на кулю, але з віком стає більш плоским.

Ніжка бронзового боровика циліндрична або бочкоподібна, має темно-коричневе забарвлення з можливим червоним відливом. М’якоть гриба біла і тверда, але у старих грибів може ставати м’якшою.

Боровик придаточковий, або дівочий

Дівочий гриб може мати жовто-бурий або червонуватий капелюшок діаметром 7-20 см. Ніжка яскраво-лимонна і злегка темніє від дотиків, біля основи має більш темне забарвлення. Відмітна особливість цього гриба — ніжка, загострена внизу.

Білий гриб дубовий сітчастий

Капелюшок такого гриба зазвичай має світло-коричневе забарвлення — кавове, сірувате, охристе. Його діаметр варіюється між 8-25 см. Форма капелюшка переважно опукла. У суху погоду може вкриватися тріщинами.

Ніжка дубового сітчастого гладка і м’ясиста. За нею легко визначити цей вид: по всій довжині її покриває біла або бурувата сіточка.

Білий гриб березовий

Світле забарвлення відразу видає колосовика — так у народі називають березовий гриб. Його капелюшок білуватий або світло-жовтий, дуже гладкий на дотик і схожий на подушку. Ніжка світла, вирізняється характерною білою сіточкою у верхній частині. М’якоть колосовика біла, приємна на запах і не змінюється при зрізі.

Боровик Берроуза

Капелюшок і ніжка цього гриба має світле забарвлення — від білого до світло-коричневого. На ніжці булавоподібної форми можна помітити сіточку. М’якоть боровика біла і щільна, виділяє сильний грибний аромат.

Боровик двоколірний

Незважаючи на насичений рожево-червоний відтінок, що лякає грибників, цей боровик вважається їстівним. Його м’якоть жовтого кольору, може набувати легкого синього відтінку на місці зрізу. Боровик двоколірний завжди росте поруч із братом-близнюком, який не їстівний. Визначають безпечний гриб за менш яскравим забарвленням.

Боровик Фехтнера

Гриб має сіре забарвлення і білу щільну м’якоть. Капелюшок може бути як опуклим, так і більш плоским, що залежить від віку боровика. Ніжка товста, може розширюватися донизу. Трубчастий шар, захований під капелюшком, має жовте забарвлення.

Напівбілий гриб, або боровик жовтий

Капелюшок такого гриба може сягати 20 см у діаметрі, його колір жовтуватий, глинистий. Трубчастий шар під нею теж має жовте забарвлення, іноді із зеленим відливом. Ніжка щільна, трохи шорстка на дотик. Що ближче до основи, то темніший її відтінок.

Як знайти боровик

Користь грибів-боровиків для здоров’я перевірена часом. У них містяться вітаміни А, В1, B2, С і D, що відповідають за імунітет, стан шкіри, волосся і нігтів. Також білі гриби багаті білками і сприятливо впливають на серце.

Гриби рекомендується вживати в їжу. Як забезпечити собі свіжий «улов» самостійно, розповімо далі.

Де росте гриб боровик?

Гриби роду болетових поширені в помірній кліматичній зоні земної кулі. Їх можна знайти в листяних і хвойних лісах, зокрема під дубами, буками, каштанами, грабами, соснами, ялинами.

Боровик полюбляє рости на піщаному ґрунті та суглинках, більш вологі умови (болота, низини) для нього не такі сприятливі. Часто боровики ростуть групами, але цілком можуть уживатися і поодинці. Високі шанси виявити боровик у цих локаціях:

  • з краю лісових стежок, галявин і просік;
  • біля лишайників і сфагнових мохів;
  • у добре освітлених сонцем місцях.

У густих заростях їм недостатньо світла, тому не варто забрідати вглиб лісу. Шукайте гриби на околицях, але уникайте проїжджої частини з інтенсивним дорожнім рухом. Гриби схильні вбирати шкідливі речовини і виявляться не настільки корисними.

Щоб «тихе полювання» пройшло вдало, Анна Зоріна рекомендує запастися терпінням і ретельно підготуватися до збору грибів. Перш ніж вирушити в ліс, уважно вивчіть спеціалізовану літературу, почитайте про їстівні та неїстівні види боровиків. Отруйними вважаються такі двійники боровиків:

  • жовчний (гірчак) має світло-коричневий капелюшок і сіру ніжку, вкриту товстою сіткою;
  • боровик красивоніжковий теж зі світлим капелюшком, але відрізняється червоною ніжкою з лимонним відтінком зверху;
  • сатанинський гриб має білувато-сірий капелюшок і ніжку з червоною сіткою;
  • дубовик крапчастий характеризується каштаново-коричневим капелюшком і жовто-червоною ніжкою;
  • законний боровик (боровик ле Галь) відрізняється рожевим забарвленням із червоною сіткою на ніжці.

Коли з’являються боровики?

Сезон білих грибів починається в найтеплішу пору року, в липні, і триває по серпень-вересень. Якщо умови сприятливі, перші гриби можуть з’явитися вже на початку червня або навіть у травні. Вирушайте до лісу після теплих грозових дощів або туманів. Такий клімат забезпечує ідеальне зволоження верхнього шару ґрунту, яке до вподоби боровикам. Швидкість їхнього росту в ці періоди стає феноменально швидкою, і всі грибники хочуть встигнути на багатий урожай.

Теплої осені білі гриби можуть рости до кінця жовтня, але з першими нічними морозами пропадають з лісів.

Що робити, коли знайдено боровик? Не виривайте його з коренем, а акуратно зріжте ножем біля основи, щоб наступного року тут з’явилися нові боровики. Якщо гриб виявився недостатньо якісним, не викидайте його і не розтоптуйте. Насадіть його на сук або гілку, щоб місцеві мешканці могли поласувати. Після цього уважно обшукайте ділянку поруч: якщо є один гриб, найімовірніше, поблизу ростуть ще.

Полювання на боровики не тільки забезпечить смачну поживну вечерю, а й стане дивовижною розвагою. Скористайтеся цими рекомендаціями, щоб відшукати їх і відчути свіжий грибний смак.