Алакольський заповідник: де розташований, яка флора і фауна там представлена

Estimated read time 1 min read

Алакольський заповідник — один із нових у Казахстані, його було створено 1998 року. Наразі занесений до переліку територій, що охороняються державою.

Де розташований Алакольський заповідник? На суміжних територіях Абайської та Жетисуської областей є пустельна западина між гірськими системами Джунгарського Алатау і Тарбагатая. У центрі її розташована Алаколь-Сасиккольська система великих озер. Алакольський заповідник займає 6% території цієї системи, складається з 6 географічних зон загальною площею 65 672 км².

За міжнародною класифікацією охоронюваних територій Алакольський заповідник належить до категорії 1А — суворий природний резерват із незайманою природою, що перебуває під повною охороною. Найбільші частини заповідника розташовані на островах озера Алаколь і в дельті річки Тентек.

На озері Алаколь заповідні три острови — Улькен Аралтобе, Середній і Кішкене Аралтобе. Навколо них — двокілометрова буферна зона. Тут заборонено полювання, рибна ловля, стоянка будь-яких плавзасобів.

Чим славиться Алакольський заповідник? За характером охоронюваних об’єктів цей заповідник належить до водно-болотних угідь. Система озер у заповіднику розташована на центрально-азійсько-індійському шляху міграцій птахів. Це угіддя має світове значення як місце проживання водних і навколоводних птахів. З цієї причини 2009 року всю систему озер було включено до списку Рамсарської конвенції про водно-болотні угіддя. У 2013 році Алакольський заповідник став частиною Всесвітньої мережі біосферних територій ЮНЕСКО.

Рідкісні представники фауни Алакольського заповідника

Які тварини є в Алакольському заповіднику? Тваринний світ заповідника представляють 386 видів хребетних:

  • Тут мешкають козулі, кабани, лисиці, горностаї, видри, різні гризуни.
  • Іхтіофауна представлена 17 видами. Два з них — ендеміки басейну — балхашський окунь і маринка. Із земноводних внесено до переліку рідкісних і зникаючих видів данатинську жабу і строкату круглоголовку.
  • Вивчено 700 видів комах, але передбачається, що в заповіднику їх водиться до 5 тис.
  • Переважна більшість живого світу заповідника — птахи. Їх тут виявлено 324 види. Це гніздяться, пролітні та кочові, залітні та зимуючі крилаті.

Особливе місце в заповіднику відводиться реліктовій чайці. Виявлення гніздівель цього птаха 1968 року стало відправною точкою створення самого заповідника. Доктор біологічних наук Едуард Гаврилов описує історію експедиції, яка призвела до сенсації — відкриття цього унікального виду пернатих.

Популяція реліктової чайки водиться на островах озера Алаколь. Це птах із чорною головою, верхнє оперення світло-сірого кольору, а нижнє і хвіст — білі. Вид перебуває під загрозою зникнення.

Справжній рай водоплавних і навколоводних птахів знаходиться в дельті річки Тентек і на озері Уяли. До рідкісних видів відносять таких птахів, що мешкають у заповіднику:

  • Кучеряві пелікани — великі птахи, що мають тіло довжиною до 189 см, розмах крил — понад 3 м. Вони примітні «кучерявим» пір’ям на голові.
  • Орлан-білохвіст — хижак із родини яструбиних. Харчується рибою або іншими пов’язаними з водою тваринами.
  • Журавель-красуня — найменший вид журавлів. Зріст — близько 90 см, вага — 2-3 кг. Вид занесено до Червоної книги Казахстану.
  • Чорний лелека, що відлітає на зимівлю в Південну Азію. Занесений до Червоних книг багатьох країн, зокрема Казахстану.
  • Рідкісний червонокнижний представник яструбиних — орел-змієїд.
  • Пугач — рідкісний хижак із сімейства совиних. Полює на зайців, гризунів, водоплавних птахів. У Казахстані занесений до переліку рідкісних і зникаючих представників тваринного світу.

В Алакольському заповіднику під охороною перебувають й інші рідкісні види птахів: лебеді, баклани, чаплі, випи, озерні чайки. Побачити їх можна в орнітологічних турах заповідника.

Рослинний світ Алакольського заповідника

Які рослини є в Алакольському заповіднику? Флора заповідника складається з 286 видів рослин — дерев, чагарників, водної рослинності та трав. Листяні ліси (тополя, верба, клен) ростуть переважно вздовж берегів річки Тентек. Поширилися тут зарості шипшини, ожини, гребінника, жимолості. Зустрічається барбарис різнобарвний — жаро- і зимостійкий чагарник.

Уздовж берегів озер і на мілководді служать укриттям для птахів такі рослини:

  • Рогоз вузьколистий — народний засіб від цинги.
  • Озерний очерет.
  • Бульбоочерет морський.

У заповіднику склався природний комплекс, що склав кормову базу для водоплавних і навколоводних птахів. Так, у заповідних озерах виявлено 156 видів і форм водоростей, найпоширеніші серед них:

  • Ряска, що росте на поверхні води. Це їжа для водоплавних птахів, яку використовують і в народній медицині.
  • Уруть — прісноводна рослина, корм для птахів.
  • Рдест плаваючий — «водяна капуста», насіння якої їдять водоплавні птахи.

Водойми зрідка прикрашені рідкісною водною рослиною — лататтям білим. У Казахстані її внесено до Червоної книги. На території заповідника ростуть інші рідкісні рослини:

  • Молочай війчатоплодний.
  • Лобода запашна — трав’яниста рослина, що приємно пахне.
  • Астрагал птаходзьобий із родини бобових, застосовується в народній медицині.

З декоративних рослин у заповіднику трапляються гребінник багатоветвистий (жингил) і перловник трансільванський, що росте на берегах водойм. Рослина внесена до Червоних книг РФ і України.

Серед гірських систем Казахстану сяють води чистих озер. У цьому оазисі зберігається неповторний природний комплекс тваринного і рослинного світу Алакольського заповідника. Він став унікальною частиною біосфери планети.

Унікальна добірка новин від нашої редакції