Гарвардський університет: популярні факультети, видатні випускники та інші цікаві факти про навчальний заклад

Estimated read time 1 min read

У Гарварді викладають гуманітарні, природничі та технічні науки

Гарвардський університет — освітній і дослідницький центр, один із найкращих вишів США та всього світу. Це найстаріший вищий навчальний заклад країни, заснований 8 вересня 1636 року.

Де розташований Гарвард? Гарвард розташований у місті Кембридж, штат Массачусетс, входить до Бостонської міської агломерації.

Які є факультети в Гарвардському університеті? У Гарварді 11 академічних підрозділів — Редкліффський інститут перспективних досліджень (Radcliffe Institute for Advanced Study) і 10 факультетів:

  • мистецтв і наук (заснований 1890 року);
  • медицини;
  • богослов’я;
  • права;
  • бізнесу;
  • дизайну;
  • державного управління;
  • освіти;
  • громадської охорони здоров’я;
  • інженерних і прикладних наук.

Найпопулярніші напрями — бізнес, право, економіка, політологія, медицина. Широко відомі Гарвардська школа бізнесу, де можна отримати ступінь доктора наук у цій сфері, Школа управління ім. Джона Ф. Кеннеді, Школа громадської охорони здоров’я ім. Джона Ф. Кеннеді. Джона Ф. Кеннеді, Школа громадської охорони здоров’я ім. Тана Х. Чана. Тана Х. Чана.

Випускники Гарварду — видатні люди

Історія Гарварду починалася з 9 студентів і одного вчителя. Тепер це понад 20 тисяч студентів і близько 4 тисяч викладачів. Гарвард входить до асоціації восьми елітних приватних вишів США Ліга плюща, які вирізняються високою якістю освіти. Це одні з найбагатших академічних закладів світу, що дає їм змогу залучати найкращих викладачів і студентів.

Хто найвідоміші випускники Гарварду? Це Білл Гейтс, Марк Цукерберг, 8 президентів країни, зокрема Теодор Рузвельт, Джон Кеннеді, Джордж Буш-молодший і Барак Обама. Серед випускників голлівудський режисер Дарен Аранофскі, актор і режисер Томі Лі Джонс, актор Метт Деймон, актриса Наталі Портман, Гіларі Даф. Лауреат премії «Оскар» Томмі Лі Джонс з відзнакою закінчив Гарвард з англійської мови.

До речі, засновника Microsoft Білла Гейтса відрахували з університету, але потім все-таки дали диплом. Марк Цукерберг взагалі кинув навчання в Гарварді заради просування стартапу Facebook.

У 2010 році журнал Forbes визнав Гарвард першим у країні за кількістю випускників-мільярдерів — 188 осіб. Також студентами Гарварду були 48 призерів Пулітцерівської премії, 10 лауреатів «Оскара», 108 олімпійських медалістів.

У Гарварді можна вчитися безкоштовно

Як вступити до Гарварду? До Гарварду вступають найкращі учні за рівнем знань, лідери за натурою і ті, хто має високий ступінь мотивації. В атестаті мають бути відмінні оцінки, за тестами — максимально високі бали. Іноземці можуть вступити на тих самих умовах, що й американці.

Для вступу потрібно:

  • Заповнити заявку (Universal College Application або Common Application), додати документ зі шкільними оцінками за останні 2 роки та дві рекомендації від учителів (одна з них — від учителя англійської мови).
  • Здати тести SAT (Subject і Writing), зокрема з двох обраних предметів. Для іноземців тест TOEFL замінює SAT Writing.
  • Перед зарахуванням може ще знадобитися співбесіда або написання есе.

Навчання в Гарварді не з дешевих. Точну вартість можна дізнатися на сайтах шкіл Гарварда в розділі Financial Aid. Але виш зацікавлений у тому, щоб талановиті студенти здобули освіту незалежно від їхнього фінансового становища. На 2023-2024 роки фінансову допомогу розширено. Студент із сім’ї з річним доходом до $85 тисяч зможе навчатися безкоштовно, повідомляє офіційний сайт вишу. Наразі 22% студентів навчаються на безоплатній основі і 55% отримують матеріальну допомогу.

Починати підготовку до вступу в Гарвард потрібно за 3 роки до закінчення школи. Вступ реальний для абітурієнтів із високим рівнем англійської, чудовими оцінками та високою мотивацією.

Університет названо на честь місіонера і філантропа

Виш назвали на честь англійського місіонера і філантропа Джона Гарварда. Він заповів університету половину свого майна і бібліотеку.

Біля входу в Harvard Yard стоїть бронзова статуя, на якій написано: «Джон Гарвард. Засновник. 1838». Три нестиковки призвели до того, що пам’ятник називають «статуєю трьох обманів», зазначає Strange New England:

  1. Джон Гарвард — не засновник, а меценат.
  2. Датою заснування університету був 1636 рік.
  3. Насправді пам’ятник зображує не Джона Гарварда. Його зображення не збереглися, і скульптор Даніель Френч як модель взяв рядового студента.

Пам’ятник було відкрито 1885 року. Це одна з головних визначних пам’яток університету, девіз якого ‘Veritas’, що в перекладі з латинської означає ‘істина’.

Гарвард володіє унікальними освітніми ресурсами

Бібліотека Гарвардського університету найбільша академічна в країні та третя за величиною, зазначає American Library Association. Бібліотека налічує 18,9 млн томів, 174 тисяч періодичних видань, 10 млн фотографій, близько 400 млн рукописів, архівів у цифровому вигляді 5,4 терабайта. Вона має 80 філій зі зручними читальними залами, куди може прийти будь-який студент вишу.

Початок колекції поклала заповідана бібліотека Джона Гарварда, що налічувала близько 400 книжок. 1764 року пожежа знищила майже всі екземпляри бібліотеки. Залишилися тільки позичені на той момент.

Науково-дослідницька діяльність університету відображається в організованих при ньому музеях. У їхніх колекціях понад 28 млн творів мистецтва, унікальних зразків та артефактів. Одні з найбільш значущих — Музей археології та етнології Пібоді, Гарвардський музей природничої історії, Гарвардський художній музей.

Гарвард — найбільший науковий центр

Науковці університету займаються дослідженнями та розробками інновацій у різних галузях. Ось деякі з досягнень:

  • У 2014 році вчені університету створили міні-детектор для діагностики діабету та інших хвороб. Він важить 2 унції і коштує $25. Його планують використовувати в бідних країнах планети.
  • У 2014 році дослідники знайшли докази теорії Великого вибуху.
  • У 2017 році біоінженери створили робота для запобігання інфарктам і автоматичної підтримки роботи серця.
  • У 2017 році вчені Гарварду вперше перетворили водень на метал. Це дасть нові можливості в дослідженні космосу.

У Гарвардському університеті є Шнобелівська премія, яку щорічно вручають за дивні наукові досягнення. Наприклад, дослідження на тему «Чому п’яні думають, що вони красиві» або «Реакція мишей із пересадженим серцем на звуки опери».

Життя, навчання, історія Гарварду насичене, цікаве та надихаюче. Якщо відчуваєте в собі лідерський потенціал, готові розвиватися, щоб працювати на благо всього людства, цей університет допоможе здійснити найсміливіші мрії.