Андреа Бочеллі: факти біографії, кар’єра та найкращі пісні

Estimated read time 1 min read

Андреа Бочеллі — італійський оперний тенор, виконавець класичної та популярної музики, мультиінструменталіст, автор пісень і продюсер. Народився 22 вересня 1958 року в селі Ла Стерца провінції Лаятіко регіону Тоскана (Італія). Батько — Алессандро Бочеллі. Мати — Еді Бочеллі. Є брат Альберто.

Що в Андреа Бочеллі з очима? Співак народився з вродженою глаукомою та іншими порушеннями зору, а в 12 років повністю осліп через нещасний випадок на футбольному полі.

З шести років хлопчик навчався грати на фортепіано, опанував флейту і саксофон. Навчився грати на трубі, тромбоні, гітарі та барабанах. Співав у шкільному хорі, брав участь у місцевих співочих конкурсах. Першу перемогу з піснею «O Sole Mio» здобув у 14 років.

Здобувши середню освіту, вступив до Пізанського університету, де вивчав право, а вечорами грав у піано-барах. Відмовившись від кар’єри юриста, переїхав до Турина, де брав уроки вокалу в італійського оперного співака Франко Кореллі («Війна і мир»).

1992 року демозапис його співу потрапив до рук Лучано Паваротті («Nessun Dorma»). Тенори подружилися і 1993 року взяли участь у турі рок-зірки Дзуккеро («Senza una donna»), виконавши композицію «Miserere». У 1994 році Паваротті запросив Андреа Бочеллі виступити на гала-концерті Pavarotti International у Модені.

Іншими значними подіями в житті співака стали:

  • Перемога на фестивалі в Сан-Ремо з піснею «Il mare calmo della sera» (1994).
  • Дебют в опері (1998).
  • Нагородження орденом «За заслуги перед Італійською Республікою» (2006).
  • Нагорода «Найкращий міжнародний артист» на церемонії вручення нагород «Classic BRIT Awards» (2012).
  • Вихід книги «Музика тиші» (1999) і однойменного фільму (2017).

За даними TV Guide, його альбом «My Christmas» (2009) з композиціями «White Christmas» і «Jingle Bells» посів 2 місце в чарті Billboard. Андреа номінований на «Греммі» та «Еммі», загалом у співака 6 перемог і 7 номінацій.

Якою мовою співає Андреа Бочеллі? Більшість композицій тенор виконує рідною італійською мовою, ще співає англійською та французькою. Які найвідоміші пісні Андреа Бочеллі? Ними стали:

  • «Con Te Partiro» (1995), виконана на фестивалі в Сан-Ремо.
  • «Vivo per Lei» (1995) у дуеті з Джорджією Тодрані («Mia Martini»).
  • «Time to Say Goodbye» (1996), виконана в дуеті з Сарою Брайтман на честь боксера Генрі Маске, друга співачки.
  • «The Prayer» (2006), записана з Селін Діон («D’amour ou d’amitié»). Стала саундтреком до фільму «У пошуках Камелота» і принесла артистові номінацію на «Оскар».
  • «Perfect Symphony» (2017) англійською та італійською мовами, записана з Едом Шираном («The A Team»). За інформацією видання Smooth Radio, музичне відео посіло перше місце в рейтингу трендів на YouTube.

Наразі у скарбничці Андреа Бочеллі 18 студійних альбомів, 8 опер, понад 10 синглів і 20 дуетних композицій. У 2023 році співак році випустив саундтрек до комедії «Вікенд з батею» і взяв участь у трьох серіалах як запрошена зірка.

Особисте життя та захоплення Андреа Бочеллі

Артист зберігає сімейне життя в таємниці. Як склалися романтичні стосунки легендарного тенора?

Сім’я артиста

1987 року під час виступів у барах після навчання співак зустрів майбутню дружину Енріку Чензатті. Закохані деякий час зустрічалися, а 1992 року уклали офіційний шлюб. У них народилося двоє дітей, Амос (1995) і Маттео (1997). У 2002 році пара оформила розлучення, але обоє брали участь у вихованні дітей.

Зі своєю другою дружиною і менеджером Веронікою Берті Андреа Бочеллі познайомився 2002 року на вечірці. Він заспівав 18-річній дівчині пісню «Occhi Di Fata», підкоривши її серце. За інформацією видання The Guardian, це було кохання з першого погляду. У березні 2012 року у пари народилася донька Вірджинія. За інформацією видання RSVP Live, офіційна церемонія одруження відбулася 2014 року.

Усі діти успадкували талант батька. Син Амос грав на фортепіано під час його виступів на телебаченні. Маттео випустив з ним кілька дуетів, зокрема хіт «Fall on Me» з мультфільму «Лускунчик і чотири королівства» (2018). Вірджинія спільно з батьком виконала «Hallelujah» і «Ich Liebe Dich». За даними видання The Famous People, 2022 року тенор випустив альбом «Сімейне Різдво» разом із Маттео та Вірджинією.

Наразі сім’я мешкає в колишньому готелі у Форте-деї-Мармі, який вважається одним із найбільш елегантних курортів Тоскани. Андреа Бочеллі не забуває про рідні краї. Разом із молодшим братом робить вино з винограду, вирощеного на сімейній фермі.

Цікаві факти

За інформацією видання The Famous People, Андреа Бочеллі продав понад 80 млн платівок. Однак талантом артиста люди могли й не насолодитися. Лікар радив його матері перервати вагітність, але почув категоричну відмову. Що ще незвичайного трапилося в житті талановитого тенора

Факти про співака:

  • У 7 років упізнавав голоси відомих музикантів і намагався наслідувати їх.
  • Перший концерт провів на невеликому сільському ринку.
  • Любить кататися на конях.
  • Занесений до Книги рекордів Гіннеса завдяки класичному альбому «Sacred Arias» (1999).
  • Одночасно займав три верхні позиції в чартах класичних альбомів у США.
  • Названий одним із 50 найкрасивіших людей за версією журналу People 1998 року.
  • Отримав зірку на Алеї слави в Голлівуді 2010 року.
  • За інформацією Celebrity Net Worth, капітал співака становить $100 млн.

Раз на рік, у липні, виступає в театрі просто неба, побудованому на його честь. За інформацією Discover Walks, 2003 року на його честь названо ділянку пляжу на італійському Адріатичному узбережжі.

Небагато співаків можуть зрівнятися з ним за силою таланту. Андреа Бочеллі — найвідоміший у світі нині живий тенор і найбільш продаваний артист покоління. Він і сьогодні дарує шанувальникам нові хіти.