Як витягнути кліща у кішки

Estimated read time 1 min read

З метою прожитку, ектопаразити, що харчуються кров’ю теплокровних тварин, нападають на домашніх собак і кішок. Серед небезпечних паразитів виділяють іксодових кліщів, які загрожують при укусі не тільки розвитком алергії, але і ризиком інфікування різними захворюваннями.

Кліщі локалізуються в місцях з густим трав’яним покривом – лісосмугах, парках, скверах. У період активності ектопаразити починають звалюватися з дерев на тварин і людей, прагнучи знайти собі їжу. На щастя, кішки відрізняються від собак тим, що менше схильні до нападу кліщів.

Вони не дуже часто ходять по насичений траві, гуляють в парках і скверах. Але помітивши, що у улюбленця паразита на шерсті або вже присмоктався, потрібно вжити заходів щодо його ліквідації. Діяти необхідно дуже швидко і акуратно.

Небезпека кліща у кішки

Європейський кліщ або іксодовий, несе небезпеку зараження серйозними захворюваннями не тільки для домашніх улюбленців, але і для людини. Локалізація кліщів в пік активності-лісопаркові зони, місця з насичений травою, великою кількістю дерев і чагарників.

Влітку в сезон активності, кліщ може переповзти на кішку і під час відвідування громадського автотранспорту. Це пов’язують з міграцією людей – власники дач, повертаються з власним ділянок, переносячи паразитів не тільки на власному одязі і взутті, а й навіть в сумці.

Сезонна активність Європейського кліща зустрічається в період з травня по жовтень. Найбільш піковими місяцями, коли ризик підхопити кішкою кліща збільшується, вважається липень і серпень. Особливість іксодових кліщів в чудовому чуття.

Власну жертву кліщ може відчути з відстані 10 метрів. Паразит вибирає зручний момент і стрибає з верхівки дерева або куща на кішку. Перший час кліщ вишукує найвдаліші для укусу місця на тулуб тварини з хорошим кровопостачанням. З моменту падіння на покрив шкіри і до присмоктування до обраної ділянки, проходить від 1 до 3 годин.

Виявити кліща можна в області морди, вушних раковин, пахової і ліктьової зони. За допомогою спеціального ротового апарату, ектопаразит проколює шкіру. Довгий час паразит здатний бути на тілі жертви і з кожною годиною, ротовий апарат і голова кліща проникають всередину. Протягом певного часу дістати без наслідків для тваринного кліща повністю проблематично.

Дуже часто укус кліща для кішки загрожує розвиток алергічної місцевої реакції. У місці проколу з’являється запалення. Кліщі вважаються переносниками самих різних кровопаразитарних хвороб і разом з характерним секретом, проникаючим в покрив шкіри при укусі, збудники потрапляють в організм тварини. Зараження відбувається не тільки вірусами, найпростішими мікроорганізмами і бактеріями, але також гельмінтами.

Одним з дуже частих хвороб, яке переносить іксодовий кліщ, вважається піроплазмоз. Зараження пироплазмозом буде причиною смертельного результату у маленьких кошенят і кішок зі слабкою імунною захистом.

У дорослому віці тварина переносить хворобу істотно м’якше, іноді навіть без прояву клінічної картини. Якщо володар виявив на тілі улюбленця кліща, а потім з’явилися такі симптоми, слід звернутися негайно до ветеринарної лікарні:

  • раптове збільшення температури тіла;
  • зміна відтінку помітних слизових-жовтушність;
  • зміна кольору урини-сеча набуває яскраво відтінок червоного, що говорить про наявність фракцій крові, а конкретно еритроцитів.

Кішка може відмовлятися від корму, бути млявою і апатичною. Основою змін в стані тварини не завжди вважається піроплазмоз, тому важливо вчасно звернутися до ветеринара і з’ясувати причину погіршення самопочуття улюбленця.

Як правильно видалити кліща у кішки

Перше що повинен зробити володар кішки при знаходженні кліща на тілі улюбленця – не втрачати самоконтроль. Важливо «взяти себе в руки» і спробувати вийняти кліща, однак виконати це необхідно правильно, виконуючи всі правила асептики і антисептичні засоби. Грамотне проведення дії дає можливість зменшити небезпеки небезпечних складнощів.

Щоб вчасно побачити кровоссального паразита на тілі кішки, важливо систематично в пік сезонної активності кліщів проводити огляд. Можна застосувати для цих цілей гребінець з дрібними зубцями, прочісуючи шерстний покрив проти його природного зростання.

Ретельно необхідно оглядати місця, де дуже часто локалізуються кліщі – область шиї і вушних раковин, зона пахових складочок і ліктів. Дуже часто кліща можна виявити в області холки або голови.

При укусі, кліщ вводить в організм мінімальну кількість речовини, що володіє знеболюючим ефектом, тому сам прокол покриву шкіри кішкою не відчувається. Кліщ, довгий час перебуває на необхідній дієті, має настільки крихітними розмірами, що виявити його буває не так і просто, особливо у кішок з довгою і насичений шерстю.

для того щоб правильно вийняти кліща у кішки, потрібно дотримуватися необхідні рекомендації. Важливо перш за все вберегти себе за допомогою хірургічних рукавичок. Кліща в собі несе небезпеку не тільки для тварини, але і для самої людини, будучи переносником подібних хвороб як бореліоз і енцефаліт. Рекомендації для власника:

  • Не намагайтеся різко відірвати кліща від тіла кішки, тим більше якщо той встиг трохи насосатися крові . Його ротовий апарат вже встиг потрапити дуже глибоко. Будова ротового апарату у кліща має властивість-наявність нестандартних колючок-зазубрин. Головка паразита може залишитися під шкірою при спробах різко вирвати кровососа. В результаті активних дій, у тварини може розвинутися тутешня алергія.
  • Важливо не підкорятися паніці, навпаки спробувати максимально розслабити і заспокоїти тварину . У приміщенні, в якому буде проводитися маніпуляція з вилучення кліща, обов’язково повинен бути хороший світло. Після видалення паразита, володар зможе добре розглянути місце пошкодження, відзначаючи наявність або відсутність голови кліща.

Професійні заводчики і ветеринари наполегливо не радять в побутових умовах застосовувати для видалення кліща з тіла тварини бензин і різні масла.

Зовсім не рекомендується здавлювати тільце паразита пінцетом. Від тиску на тулуб, кліщ спробує впорснути максимальну кількість крові назад, що небезпечно попаданням інфекції в поверхню рани.

У зоомагазинах можна на даний випадок придбати особливий інструмент-клещедерки, що дозволяють полегшити завдання з видалення паразита. Робочий принцип не складного інструменту як у будівельних обценьках. Акуратно клещедерку підводять під тільце кліща, дуже щільно до шкіри, і обертають за годинниковою стрілкою, поки паразит не вилізе, обов’язково поряд з головою.

Є рекомендації, де для видалення кліща застосовують нитки. Ризик розрізати ниткою перехід від тулуба кліща до голови досить великий. З’являється ризик залишити деякі частинки кліща під покривом шкіри. Тому ветеринарні доктора наполегливо не радять аналогічний спосіб видалення паразита.

Зняти кліща з кішки можна за допомогою інсулінового шприца. В ході проведення дії, зі шприца знімають голку, змащують наконечник ростить. маслом або дитячим кремом, прикладають акуратно до шкіри так, щоб тулуб іксодового кліща знаходилося всередині шприца. Потроху відтягуючи поршень, під дією утворився вакууму, кліща почне вилазити.

При видаленні кліща з тіла тварини, слід дотримуватися ряду рекомендацій і правил, що дасть можливість уникнути наслідків. Володар повинен бути в рукавичках – це перше, друге – не можна різко смикати паразита. Імовірність того, що голова кліща залишиться під шкірою, досить велика. Діставати частини кровососа доведеться у ветеринарній клініці.

Як тільки кліщ був витягнутий, його варто доставити в лабораторію (це стосується місць, де існує неблагополучна епідеміологічна атмосфера) або ж спалити. Тільки не потрібно намагатися розчавити кліща. Місце укусу важливо вчасно обробити антисептичним розчином. Це може бути Хлоргесидин, перекис водню, Мірамістин. Далі людина повинна вберегти себе і ретельно продезінфікувати руки, заздалегідь промивши їх з милом.

На кішок кліщі нападають рідше, ніж на домашніх собак. Це пов’язують з активністю тварин – Кішки рідше лазять по лісах, парках і скверах. Але потрібно пам’ятати про безпеку. З метою попередження доведеться проводити регулярну протипаразитарну обробку. Вибір крапель в холку, нашийників або спреїв, повинен виконуватися ветлікарем, що враховує стан тварини, вік його і наявність хронічних хвороб.

Володар кішки, навіть проживає вдома, яка не має безкоштовного доступу на вулицю, повинен систематично проводити огляд тіла улюбленця, пропрасовуючи шерстний покрив за допомогою спеціального гребінця з дрібними зубцями.

Заслуговують великої уваги кішки під час вагітності і невеликі кошенята. Їх організм набагато слабкіше в результаті зниження імунних сил, тому ризик підчепити кліща на природі, збільшується. Не всі Краплі, Нашийники або спреї дозволені для застосування цій групі тварин. Необхідно заздалегідь отримати консультацію з ветеринаром і вибрати найбільш дієвий і малотоксичний препарат.

Хорошим лікувальним ефектом володіють краплі на холку Стронгхолд і спрей від ектопаразитів Фронтлайн. Використовувати їх можна як для маленьких кошенят, вагітних кішок, так само і для тварин в похилому віці з ослабленим імунітетом.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.