10 популярних троянд-реліквій для вашого саду

Estimated read time 1 min read

Девід Больє — експерт з ландшафтного дизайну та фотограф рослин з 20-річним досвідом.

Джулі Томпсон-Адольф — майстер-садівник і автор з більш ніж 30-річним досвідом роботи в цілорічному органічному садівництві, вирощуванні насіння, вирощуванні фамільних рослин і сталому землеробстві.

Реліктові троянди (також звані «старі садові троянди» або «антикварні троянди») — це, строго кажучи, троянди, які з’явилися ще до 1867 року. Саме тоді гібридизатори вивели чайно-гібридну троянду «La France». Так виник поділ на «сучасні троянди» («La France» і всі гібриди, що з’явилися після неї) і троянди-спадкоємці. Але, в широкому розумінні, фамільні рослини — це рослини з відкритим запиленням, яким не менше 50 років. Дійсно, садівники, які не дотримуються чітких визначень, вважають старомодними трояндами навіть гібриди, яким півстоліття або більше (наприклад, троянда Peace).

Багатьох садівників приваблюють старовинні троянди, тому що їх вирощування дає їм відчуття продовження традиції. Не обов’язково бути любителем історії, щоб полюбити фамільні троянди. Деякі люди вирощують їх просто тому, що вони мають кращий аромат, ніж багато сучасних троянд.

Якщо вам подобається ідея продовження традиції, ось десять популярних троянд-реліквій, які ідеально підійдуть для котеджного саду.

Троянди Альба

Вважається, що саме біла троянда Альба ‘Alba Maxima’ символізувала Йоркський дім, британську королівську фракцію, яка боролася з Ланкастерським домом (представленим червоною трояндою) у Війні троянд у 15 столітті. Ця троянда сподобається любителям історії, але вона також має і естетичну цінність. Троянда ‘Alba Semi-Plena’ має напівмахрові білі квіти, які ростуть у китицях по 6-8 квіток. Рослина має чудовий аромат і хорошу стійкість до хвороб, а також більш толерантна до тіні, ніж багато інших троянд. Однак троянди Альба цвітуть лише один раз на рік, наприкінці весни або на початку літа. Будьте обережні з обрізанням, оскільки вони цвітуть на деревині другого року. Чагарник досягає 6 футів у висоту і п’яти футів в ширину.

  • Зони вирощування USDA: від 3 до 9
  • Освітленість: Повне сонце або півтінь
  • Потреби в ґрунті: Добре дренований, середньої вологості

Троянда Queen Elizabeth

Королева Єлизавета — троянда Грандіфлора. Вона досягає чотирьох-шести футів у висоту, з розмахом від двох до трьох футів. Час цвітіння — травень, але вона буде цвісти час від часу до осені. Має махрові квітки, які мають приємний аромат. Колір рожевий, але зі сріблястим блиском.

  • Зони вирощування USDA: Від 6 до 11
  • Освітленість: Повне сонце
  • Потреби в ґрунті: Гарний дренаж, постійна вологість, злегка кисла.

Троянда Фантін-Латур

Centifolia, також відома як капустяна троянда або прованська троянда, є ще однією категорією фамільних троянд. Тонкі, ніжні пелюстки, що накладаються одна на одну, утворюють великі, ароматні квіти, які часто звисають з гілок через свою вагу. Fantin-Latour має махрові рожеві квіти, які виділяють чудовий аромат. Час цвітіння — кінець весни. Кущ досягає від чотирьох до шести футів заввишки і завширшки.

  • Зони вирощування USDA: від 5 до 11
  • Освітленість: Повне сонце
  • Потреби в ґрунті: Добре дренований, рівномірно вологий ґрунт

Дамаські троянди

‘Omar Khayyam’ — дамаська троянда. Назва походить від імені відомого ісламського поета. Вважається, що вона росла на його могилі в Персії. Вона виростає від двох до трьох футів заввишки і розпростерта до таких же розмірів. Махрові, дещо запашні, рожеві квіти тривають з травня по червень. Кожна квітка має два дюйми в діаметрі.

  • Зони вирощування USDA: від 4 до 9
  • Освітленість: Повне сонце
  • Потреби в ґрунті: Слабокислі, добре дреновані, середньої вологості