8 недорогих, але дуже смачних страв з обліпихи

Estimated read time 1 min read

Їжа

robertss 08.09.2023 Article

Так вона ж на любителя, — скажете ви про обліпиху і матимете рацію на всі 100%. Її помаранчеві ягоди подобаються далеко не всім через специфічний кисло-гіркий смак, але не спробувати страви з обліпихи просто неможливо. Ми пропонуємо купити одразу 2 кг ягоди й активно використовувати не тільки для приготування закусочних страв. Особливо це має сподобатися економним господиням.

З 2 кг ягід ми приготували 8 страв (приблизно по 4 порції кожна). При цьому, для деяких використовується тільки сік, а зібрана макуха не викидається, а йде на приготування страви-бонуса — шикарної обліпихової олії.

Про її потужні сили з підтримання і зміцнення здоров’я (від загоєння ран до зниження ваги) ви знайдете масу інформації в інтернеті. Ми — про їжу, тому рекомендуємо використовувати обліпихову олію для випічки хліба і здоби. Борошняні вироби з такою олією виходять ароматними та рум’яними. Для приготування досить 30% жиру за рецептом замінити ним. А ще, обліпиховою олією можна заправляти фруктові та овочеві салати, вона добре поєднується з апельсинами, кабачками, бринзою.

Обліпихова заправка для салатів і закусок

Салат із сьомги, яблук, огірків і редиски — це більше, ніж просто салат. Це така манка і гармонійна компанія, якої дуже важко позбутися. Хочеться постійно їсти її. Усі вищеназвані інгредієнти чудово уживаються один з одним і здається, що вже нічого додати до цього союзу неможливо. А ось і ні! Обліпихова заправка — наш вірний козир. Якщо вам вона сподобається, а вам вона сподобається, спробуйте подавати її до смажених креветок або гребінців, курячої грудки або до білого м’яса індички.

Салат із сьомгою, яблуками та заправкою з обліпихи

Обліпиха для рибного каррі

Виявляється обліпиха чудово поєднується не тільки з продуктами середньої смуги Росії, а й із порошком каррі, паприкою та меленою корицею. Цим треба обов’язково скористатися для приготування гарячої страви з минтая або хека з додаванням картоплі, часнику і червоної цибулі.

Каррі з рибою та обліпиховим соусом

Обліпиха для оригінального овочевого сиру

Звісно, прискіпливий кулінар одразу скаже: який же це сир, якщо немає в ньому молока. Ми не придумали для цієї закуски, приготованої всього з 4 інгредієнтів, кращої назви. Тим більше, зовні — це вилитий сир. Його смак (рецепт дивись тут) ви можете регулювати прянощами, спеціями, свіжими травами, сухофруктами і горіхами.

Обліпиха як добавка для заварного тіста

Маленькі, пишні, гарячі, в цукровій пудрі — ну як не спокуситися і не з’їсти парочку пончиків?! Ці готуються із заварного тіста і приховують усередині гіркуваті ягоди обліпихи та родзинки — погодьтеся, несподіване поєднання, яке треба обов’язково перевірити на практиці. Рецепт дивись тут .

Повітряні пончики з обліпихою

Обліпиха для фруктово-ягідного пюре

Всілякі варіації на тему фруктового або ягідного пюре — чудова ідея для будь-якого дня. Чудово, що для такого швидкого десерту можна використовувати заморожені інгредієнти, але в сезон, звісно, особливе натхнення викликають свіжі дари саду та лісу. Помаранчевий — колір радості й активності, що підвищує настрій і дає енергію. Приготуйте собі на сніданок мікс із помаранчевих фруктів — і ваш день складеться чудово. За бажання продовжуйте експериментувати з різними смаками, змішуйте ананасовий сік і груші, мандарини та кефір.

Обліпиха для ніжного желе

Чудова страва — це саме желе з обліпихи. Коли інші суміші треба підфарбовувати для досягнення ефектного вигляду, тут уже природа подбала про насичений помаранчевий колір. І смак у желе теж вельми запам’ятовується, головне — протріть ягоди і позбудьтеся кісточок обліпихи.

Желе з обліпихи

Обліпиха для фруктового салату з яєчно-винним кремом

Якщо з’єднати в одному келиху осінні фрукти — обліпиху, яблука, груші, сливи, диню, виноград і додати до них яєчний крем із солодким білим вином, здається, нічого більше й не треба. Хіба тільки хорошу компанію. Такий десерт можна приготувати і в дитячому варіанті, замінивши вино випареним виноградним соком або сиропом. Рецепт десерту дивись тут

Осінні фрукти з сабайоном

Обліпиха для приготування киселю

Кисіль варять практично з усіх фруктів і ягід, свіжих і сушених, фруктових і ягідних соків, сиропів, варення, молока, найчастіше з додаванням картопляного або кукурудзяного крохмалю. Чому в сезон би не зварити кисіль з обліпихи? Сказано, зроблено.

Бонус: обліпиха для супер-олії

Олійні екстракти або інфузні олії отримують методом настоювання подрібненої сухої або свіжої сировини, змішаної з рослинними оліями. У підсумку виходить якісний облагороджений продукт — суміш базової олії та витяжки з рослин. Напевно, один з найзнаменитіших інфузів — це обліпихова олія. Її з успіхом застосовують і в харчових, і в лікувальних, і в косметичних цілях. І її легко можна приготувати самостійно. Ділимося з вами досвідом користувача Анастасії Косолапової, яка на практиці довела, що готувати обліпихову олію просто і доступно кожному.

І для тих, хто не готовий на кулінарні експерименти, а прагне чогось більш традиційного, пропонуємо приготувати обліпиховий чай із медом. У френч-прес засипте 2 ч. л. чорного листового чаю, додайте приблизно 3 ст. л. ягід обліпихи та 5-6 листків обліпихи. Залийте всі інгредієнти 400-500 мл окропу і залиште настоюватися приблизно на 5-6 хвилин. Поки напій настоюється, зі 100-120 г ягід вичавіть сік і додавайте в чай. Готовий напій розлийте по чашках, у кожну покладіть мед за смаком. Подавайте чай тільки гарячим.