Як визначити вік цуценя

Estimated read time 1 min read

Купуючи цуценя у заводчика або в кінологічному клубі, володар точно знає вік тварини. Але не завжди цуценята проникають в будинок з вигідних умов.

Вибираючи цуценя з вулиці, людина не завжди знає навіть приблизний вік цуценя. Але інформація ця важлива.

Для чого потрібно знати вік цуценя

Визначити вік цуценя потрібно для того, щоб визначити терміни проведення вакцинації. Введення іммуннізірующей сироватки потрібно всім тваринам і особливо цуценятам, для збереження здоров’я.

Ряд вакцин повинен проводитися в конкретний період, так як організм тварин в даний момент максимально чутливий. Крім цього, вік цуценя потрібно знати для того, щоб:

  • точно розраховувати подальшу в’язку (якщо володар бажає отримувати потомство від власної тварини);
  • підбирати гарне харчування відповідно до віку;
  • планувати стерилізацію.

Знаючи вік цуценя, господареві буде простіше визначати тип корму, кількість потрібних прогулянок на чистому повітрі і розміри порцій. Дізнатися вік цуценя можна декількома варіантами.

Як визначити вік цуценя

Дізнатися вік вихованця можна за станом зубів, зто один з найдоступніших спосіб. Визначити цим методом можна вік у цуценят до 1 року. У цуценят до 3-х тижнів зубів в пащі немає зовсім. Протягом певного часу з’являються зубки, почавши з 3-го тижня життя. Першими вирізаються Клички. Уже в 4 тижні у цуценяти видно різці. Наступними зміною вважаються:

  • поява корінних зубів-Вік від 1.5 до 2 місяців;
  • початок зміни зубів-першими випадають різці-вік цуценя становить 3-4 місяці;
  • зміна бічних і середніх зубів-вік до 5 місяців;
  • формування постійних зубів-Вік від 8 до 10 місяців.

Якщо вік тварини становить 12 місяців, в пащі відзначається повний набір зубів – 42 штуки з білим відтінком і вираженими горбками. Почавши з дворічного віку, горбки стираються, а вже у віці 4-х років у багатьох тварин емаль набуває матовість.

Визначити вік цуценя можна не тільки по зубах, але і по поведінковим характеристикам. Активність тваринного скаже господареві дуже багато. У новонароджених цуценят значну частину дня займає сон. Крім цього, не так давно народжені цуценята погано володіють власним тілом і не вміють добре ходити. Необхідно відзначити, що активність цуценя може залежати не тільки від його віку, але і від характеру. Деякі малюки активні з самого народження, інші ж більш спокійні і не носяться як очманілі, не показують зацікавленості до палиць або м’ячиків.

Впливає на активність цуценя і породна схильність. Цуценята джек-рассел тер’єра істотно рухливіше, ніж бульдог або чихуахуа.

Визначити вік дитини можна за станом вовни. Правильних даних очікувати від цього не потрібно, але можливий вік можна виявити. У багатьох цуценят шерсть відрізняється м’якістю і шовковистістю, а у дорослих шерстний покрив стає жорстким і ущільненим.

Визначити вік цуценя можна, знаючи яким змінам схильні певні вікові групи тварин. Якщо щеня не може нормально переміщатися, його очі закриті і в пащі немає зубів, значить це новонароджена дитина. Новонародженими цуценята вважаються до 2-3 тижнів. Дуже багато часу в добі невеликі вихованці сплять і вимагають їжі.

Підростаючими цуценята вважаються від 1 місяця аж до 12 місяців. Від новонароджених ця групи собак відрізняються перш за все зовні. Почавши з 4-х тижнів, цуценята дуже міцно стоять на лапах, вчаться ходити. З 2-ох тижнів у цуценят відкриваються очі і вирізаються Клички. Якщо зуби у цуценяти ще не змінюються, значить йому менше 4-5 місяців.

Також є група цуценят – підлітків. Цей вік відрізняється зміни в поведінці тварини під дією змін гормонів.

Гормональний сплеск і властиві йому зміни як правило спостерігаються у цуценят почавши з 5 місяців і тривати аж до 1.5 років. В основному, у цуценят великих порід перші симптоми статевого дозрівання з’являються у віці 11-12 місяців. У цуценят дрібних порід статеве дозрівання приходить на пару місяців раніше. Це не означає, що щеня може привести справжнє потомство при спарюванні. Цей період вимагає спеціальної уваги з боку власника. Цуценята можуть бути норовливими, можуть відмовлятися від дресирування, вимагаючи до себе дуже високої уваги.

Якщо у встановленні точного віку цуценя у власника виникли труднощі, можна звернутися за допомогою до ветлікаря. Спеціаліст не тільки допоможе встановити вік, але і порекомендує, як правильно вибрати раціон тварині виходячи з віку, вкаже, які вакцинації потрібні, які препарати необхідно підбирати для протипаразитарної обробки.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.