Бен Аффлек: фільми, які зробили актора знаменитим, і подробиці особистого життя

Estimated read time 1 min read

Бен Аффлек — американський актор кіно і телебачення, режисер, сценарист і продюсер. Він родом із Берклі (Каліфорнія), народився в сім’ї вчительки початкової школи Гарварда Крістоф Енн і медика Тімоті Байєрс Аффлека. Скільки років Бену Аффлеку? Він народився 15 серпня 1972 року і 2023-го відзначить 51-й день народження.

У молодості Бен грав у шкільних виставах. Уперше він з’явився на екрані незалежного фільму «Темний бік вулиці» 1981 року, а через три роки отримав першу серйозну роль у серіалі «Подорож Мімі» (1984).

У школі Бен познайомився з Меттом Деймоном («Врятувати рядового Раяна»). У 18 років вони разом вирушили в Нью-Йорк робити кар’єру в кінобізнесі. Бен намагався вчитися в Університеті Вермонта і Західному коледжі Лос-Анджелеса, але ніде довго не затримувався.

Зйомки в картинах «Татко» (1991), «Тусовщики з супермаркету» (1995), «Блиск слави» (1995) не принесли успіху. Слава прийшла до Аффлека, коли він продав перший сценарій, написаний разом із Деймоном. За сценарій до фільму «Розумниця Вілл Гантінг» (1997) Бен і Метт отримали гонорар по $300 тис. кожен і «Оскар».

Зліт кар’єри Аффлека тривав до 2002 року. У цей час він зіграв ролі у фільмах різного плану, серед яких:

  • «Армагеддон» (1998);
  • «Догма» (1999);
  • «Сили природи» (1999);
  • «Азартні ігри» (2000);
  • «Перл-Гарбор» (2001);
  • «Ціна страху» (2002);
  • «У чужому ряду» (2002).

Чорна смуга в акторській кар’єрі припала на 2003-2006 роки: Аффлек знімався в посередніх стрічках, які не заслужили похвали критиків. Слава повернулася 2006 року після виходу фільму «Смерть Супермена». За роль Бен отримав премію Венеціанського фестивалю як найкращий виконавець і нагороду «Сатурн» як найкращий актор другого плану.

Далі були популярні проєкти, що стали популярними. За якими фільмами відомий Бен Аффлек? Ось значущі роботи актора:

  • «Операція ‘Арго’» (2012). Третій повнометражний фільм, знятий Беном Аффлеком, здобув 96 нагород, серед яких по три «Оскари» і BAFTA, два «Золоті глобуси».
  • «Зникла» (2014). Картина стала третім фільмом Девіда Фінчера в топі 250 IMDb, була номінована на «Оскара», BAFTA і чотири рази — на «Золотий глобус».
  • «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості» (2016). Американський супергеройський фільм, у якому Аффлек зіграв Бетмена, було номіновано на премію «Сатурн», однак він не отримав нагороди. Натомість стрічка стала лауреатом двох «Золотих малин» у номінації «Найгірший сценарій» і «Найгірша чоловіча роль другого плану».

Вдруге до ролі Бетмена Аффлек повернувся 2017 року, зігравши в «Лізі справедливості».

Чому Бен Аффлек пішов з ролі Бетмена? Як розповів актор в інтерв’ю The New York Times, причиною стала алкогольна залежність, з якою він бореться багато років. Бену важко далися зйомки в «Лізі справедливості», і він побоювався, що повернення до образу Брюса Вейна стане черговим зривом.

На деякий час Аффлек взяв паузу, а потім з’явився в таких проектах:

  • «Потрійний кордон» (2019);
  • «Джей і Мовчазний Боб: Перезавантаження» (2019);
  • «Ніжний бар» (2021);
  • «Глибокі води» (2022).

У 2023 році Бен залишається затребуваним у Голлівуді. У березні вийшла картина «Air: Великий стрибок», у якій Аффлек виступив як режисер, продюсер і виконав другорядну роль. Крім того, він зіграє епізодичну роль Бетмена у фільмах «Флеш» і «Аквамен і втрачене царство». Ще одна стрічка із зіркою, реліз якої намічений на 2023 рік, — бойовик «Гіпнотик». Бен візьме участь у проєктах «Примарна армія», «Свідок обвинувачення», «Розплата 2», дата виходу яких невідома.

Особисте життя та цікаві факти

Першою відомою дівчиною Бена була Гвінет Пелтроу («Залізна людина»). З актрисою він зустрічався і розлучався час від часу з 1997 по 2000 рік.

Стосунки з Лопес

Наступною в його романтичному списку стала відома співачка Дженніфер Лопес. Бен розповів про кохання до неї в одному з інтерв’ю, а Дженніфер присвятила йому пісню. Зірки були настільки закохані, що шанувальники навіть почали називати їх словом Бенніфер.

Незважаючи на зовні міцні стосунки, союз розпався 2004 року. Чому розлучилися Бен Аффлек і Дженніфер Лопес? Як розповіла співачка в інтерв’ю, причиною став підвищений інтерес до їхньої пари з боку ЗМІ та шанувальників. Дженніфер зізналася, що важко переживала розставання і знайшла розраду в іншій людині — співаку Марку Ентоні.

Союз із Гарнер

У 2004 році Бен познайомився з актрисою Дженніфер Гарнер («Шпигунка»). Вони одружилися в присутності близьких друзів. У шлюбі народилося троє дітей: Вайолет Енн, Серафіна Роуз Елізабет, Семюель. У 2017 році пара оголосила про розлучення, яке було офіційно оформлене наприкінці 2018 року.

Чому розлучилися Бен Аффлек і Дженніфер Гарнер? Актор поділився в інтерв’ю, що партнери прийняли рішення розлучитися, оскільки віддалилися один від одного. При цьому вони зуміли зберегти хороші стосунки і разом виховують дітей.

Інші стосунки

Ще не дочекавшись офіційного оформлення розлучення з Гарнер, Аффлек вступив у стосунки з продюсеркою Ліндсей Шукус. Пара розлучилася 2018-го, а потім знову ненадовго зійшлася на початку 2019 року. На той момент Ліндсей була главою шоу, яке Аффлек вів 5 разів з 2000 року.

На зйомках картини «Глибокі води» Бен познайомився з кубино-іспанською актрисою Аною де Армас («Дістати ножі»). Зірки швидко сподобалися одна одній і навесні 2020 року стали зустрічатися. Стосунки не тривали довго. Як повідомляє Us Weekly, союз розпався на початку 2021 року.

Весна 2021 року ознаменувалася для шанувальників Аффлека і Лопес возз’єднанням зіркової пари. Навесні 2022 року Бен зробив пропозиції руки та серця. Таємна весільна церемонія відбулася 16 липня того ж року в Лас-Вегасі.

Цікаві факти

У скарбничці зірки Голлівуду понад 70 стрічок. Ось ще кілька цікавих фактів про Аффлека:

  • Він колекціонує мотоцикли.
  • Страждає на депресію.
  • Родич 44-го президента США — 11 кузен Барака Обами.
  • Став найстаршим актором, який зіграв Бетмена. На момент зйомок Бену було понад 40 років.
  • У 2004 році виграв чемпіонат штату Каліфорнія з покеру.

Бен займається благодійністю. Актор заснував фонд Eastern Congo Initiative, який допомагає жінкам і дітям Демократичної Республіки Конго.

Хоча Бен Аффлек широко відомий як виконавець, головні призи отримав як сценарист і режисер. Сьогодні він улюблений глядачами і затребуваний у кінематографі, про що свідчить розписаний на роки вперед графік виходу картин, у яких він режисер, продюсер і виконавець головної ролі.