7 типових промахів, які ми робимо на початку стосунків

Estimated read time 1 min read

Яких помилок припускаються на початку стосунків? На початку стосунків люди висувають занадто високі вимоги, поспішають зблизитися, будують спільні плани, але живуть минулим. Вони забувають вибудувати кордони, бувають занадто доступними і влаштовують показове шоу, щоб підкорити нову людину.

Жорсткі вимоги

Занадто жорсткі вимоги і рамки можуть знищити багатообіцяючий роман. Не будьте менеджером з підбору персоналу і не проводьте інтерв’ю на перших побаченнях. Не розповідайте, що майбутній партнер має бути шляхетним, чесним, прекрасним лицарем на білому коні або принцесою. Жорсткі вимоги від людини, яку ще не надто добре знаєш, тільки лякають і відштовхують.

У фільмі Маттео Гарроне «Перше кохання» (2004) герой вимагає від своєї коханої ідеального тіла. Ця вимога перетворює їхні стосунки на кошмар і навіть призводить до вбивства.

Нав’язування моделі майбутнього

Психолог Емма Кенні пояснює, що на перших побаченнях не можна розповідати про свої плани на наступні 20 років. Уявіть чоловіка, який каже, що планує обзавестися власним будинком, трьома дітьми і дружиною-домогосподаркою. Найімовірніше, на наступне побачення не погодитеся. Так само і чоловік, якому дівчина розповість про плани вийти заміж, залишити чоловіка в декреті та зайнятися кар’єрою.

Не говоріть про далеке майбутнє з людиною, з якою тільки почали зустрічатися. Краще обговоріть свої улюблені заняття, цікаві фільми та концерти, розкажіть про улюблені кафе та бари. Це допоможе знайти привід для наступного побачення і не буде обтяжливим для обох.

Стосунки як шоу

Чому на початку стосунків усе добре, а потім погано? Іноді це трапляється, тому що на початку стосунків ми хочемо вразити людину і ліземо зі шкіри геть, щоб показати себе з хорошого боку. Тренерка зі знайомств Персія Лоусон пише, що через це бажання ми створюємо новий образ, а не залишаємося собою. Поступово цей образ руйнується, а те, що виявляється за ним, не завжди відповідає очікуванням. Тому деякі пари розпадаються, коли пізнають одне одного по-справжньому.

У фільмі «50 перших поцілунків» герою Адама Сендлера доводиться щодня показувати себе в найкращому вигляді, щоб завоювати Люсі (Дрю Беррімор), яка не пам’ятає вчорашнього дня.

Поспіх

Коли люди охоплені сплеском дофаміну під час нових стосунків, виникає спокуса захотіти якомога швидше пройти всі основні віхи. Так хочеться сказати комусь, що вважаєш його єдиним і глибоко пов’язаний з ним після першого або другого побачення. Але це не піде на користь жодному з учасників.

Не поспішайте знайомитися з чужими родичами і вливатися в чужу компанію. Усе це добре, коли відбувається вчасно, за обопільною згодою і за взаємної довіри. Інакше це тільки руйнує стосунки, пише авторка статей про стосунки Сірін Кале .

У комедійному фільмі «Моя суперколишня» (2006) Метту Сондерсу (Люк Вілсон) доводиться порвати з Дженні Джон (Ума Турман), яка вже після першого побачення вважає його своїм, намагається пришвидшити події та тисне на нового бойфренда.

Порушення особистих кордонів

На початковому етапі стосунків важливо встановити межі, позначити умови, на яких хочете продовжувати знайомство. Коли починаються перші сварки у стосунках? Коли хтось із партнерів переходить межі, вторгається в особистий простір, хоче вести гру тільки на своїх правилах.

Щоб такого не було, особисті кордони потрібно задати відразу. Інакше не зможете відчути себе в безпеці, створите перепони для формування довіри, а з таким початком продовження краще взагалі уникати. У фільмі «Все про Стіва» (2009) героїня Сандри Буллок закохується в чоловіка телефоном і починає переслідувати його, порушуючи всі можливі межі.

Доступність

Коли думаєте, що знайшли єдиного чи єдину, виникає спокуса скасувати всі свої плани і просто бути разом. Тоді перестаєте спілкуватися з друзями і починаєте планувати все своє життя заради зустрічі з коханим. Виключаєте свої хобі чи інтереси, миттєво відповідаєте на дзвінки та повідомлення, завжди говорите «так». Часто це стає першим кроком до токсичних стосунків і взаємної залежності, а інколи й до насильства.

Експертка зі стосунків Сільвія Сміт пише, що надмірна доступність може виглядати як відчай. Це змушує партнера засумніватися, чи потрібен саме він, чи просто хочете стосунків із ким-небудь, щоб позбутися самотності.

Порівняння з колишніми

Якщо весь час думаєте про попередні стосунки і намагаєтеся відтворити їх, це точно не приведе до успіху. Навіть якщо не озвучуєте свої роздуми і не говорите вголос «Ми з колишнім / колишньою ніколи не вечеряли так рано», це негативно впливає на нові стосунки.

Звісно, не можна стерти з пам’яті попередній досвід і іноді потрібно використати його в новій історії, але це жити минулим — груба помилка, яка швидко призведе до краху. Не переносьте старі страхи в нові стосунки, проживайте нове знайомство заново, так буде більше шансів на продовження.

Побудувати стосунки без зусиль просто неможливо. Помилки трапляються навіть у тих, хто щиро вірить у те, що знайшов єдиного і це та сама людина. Не бійтеся помилятися, але намагайтеся уникати типових помилок. Не поспішайте, будьте уважні та довіряйте своїм почуттям.