Віспи на обличчі – Як вилікувати віспи на обличчі?

Чи роки появи вугрів призвели до крихітних дірок на вашій шкірі? Це так звані віспи, які також можуть бути викликані інфекціями або хворобами, такими як вітряна віспа.

Оспини на обличчі можуть погіршити вашу самооцінку, але не забувайте відзначати себе, незважаючи ні на що. Є також кілька варіантів лікування, які ви можете спробувати, якщо хочете зменшити появу віспин. Читайте далі, щоб дізнатися всі подробиці.

Що таке віспи на обличчі?

Віспи на обличчі - Як вилікувати віспи на обличчі?

Коли підлеглі глибші шари шкіри під епідермісом пошкоджуються, це може призвести до появи віспин. Це заглиблені або увігнуті шрами, які нагадують вм’ятини або отвори, утворені на шкірі. Їх також називають шрамами від вугрової висипки або слідами від прищів.

Оспини помітні, оскільки вони помітно відрізняються від решти шкіри та надають їй нерівномірну структуру. Коли глибші, пошкоджені шари шкіри починають заживати, клітини виробляють додатковий колаген, який може залишити рубцеву тканину. Ця рубцева тканина виглядає інакше, ніж тканини на решті шкіри.

Що викликає віспи на обличчі?

1. Акне

Основною причиною появи віспин є прищі. Починаючи з підліткового віку та статевого дозрівання, прищі можуть виникати у чоловіків і жінок будь-якого віку. Прищі виникають через надмірне вироблення шкірного сала, що призводить до закупорки пір і появи прищів.

Якщо ваші прищі хронічні та гострі, і якщо ви маєте звичку вискакувати прищі, обидві ці причини можуть призвести до появи віспин. Навіть лікування прищів за допомогою ліків або місцевих композицій може призвести до появи віспин після того, як прищі зникнуть.

2. Бактеріальні інфекції

Інколи відомо, що інфекції, викликані бактеріями, такими як стрептокок або стафілокок, також призводять до появи прищів. Якщо вони інфікують волосяний фолікул, це може викликати фурункул. Поріз, спричинений бритвою чи гострим предметом, також може заразитися та призвести до появи віспин. Пухирі також можуть бути причиною.

3. Інфекційні захворювання

Однією з найпоширеніших причин появи вісп були такі захворювання, як вітряна віспа та натуральна віспа. Натуральна віспа залишає характерні віспи овальної форми, але хвороба більш-менш знищена на планеті.

Проте відомо, що вітряна віспа зустрічається в будь-якому віці. Для нього характерні пухирі, які сильно сверблять і утворюють струпи. Якщо почесати струпи до того, як вони самі відпадуть, на них можуть залишитися віспи.

Як лікувати віспи?

Хоча жодне лікування не може дати 100% гарантії повного видалення віспин, є кілька доступних варіантів лікування. Усі вони потребують професійної консультації, а лікування слід приймати відповідно до типу шкіри та рівня її переносимості. Деталі кожного з них наведено нижче:

1. Лікувальні креми

Ці безрецептурні креми мінімізують появу шрамів і можуть використовуватися без рецепта. Їх потрібно використовувати регулярно, і для досягнення результатів потрібно набагато більше часу порівняно з іншими варіантами лікування. Іноді вони також викликають побічні ефекти, такі як подразнення шкіри та висип.

Більшість людей вибирають безрецептурне лікування як перший варіант лікування віспин. Вони зволожують шкіру та можуть зменшити свербіж. Але, оскільки присутні хімічні речовини можуть викликати побічні ефекти, якщо ви плануєте довгострокове використання, краще робити це за порадою дерматолога.

2. Масаж обличчя

Масаж обличчя може не усунути шрами. Але це може бути допоміжною терапією до інших методів видалення рубців. Це покращує кровообіг, виводить токсини та зменшує запалення, що призводить до покращення текстури шкіри.

Немає досліджень, які б підтверджували зв’язок між масажем і зменшенням віспин. Але звичайний масаж обличчя забезпечить звичайні переваги масажу, тобто зменшить запалення та рівень стресу.

Ви можете вибрати масаж вручну або за допомогою масажної палички. Обидва методи корисні і не мають побічних ефектів.

3. Хімічний пілінг

Це популярний спосіб лікування для зменшення появи віспин на обличчі. Під час процедури хімічного пілінгу шкіру покривають кислотою або ферментом. Кислоти, які використовуються для хімічного пілінгу, діють як сильні відлущувачі.

Інгредієнти, які використовуються в хімічних пілінгах, включають гліколеву кислоту, альфа-гідроксикислоту, саліцилову кислоту, трихлороцтову кислоту (TCA) і піровиноградну кислоту. Хімічний пілінг видаляє пошкоджені клітини, проникаючи в епідерміс і середні шари шкіри, приводячи до появи нових клітин.

Коли нова шкіра відновлюється, на ній може бути менше видимих ​​віспин. Це також забезпечує більш рівний тон і більш гладку текстуру шкіри.

Таке лікування необхідно проводити регулярно для досягнення найкращих результатів. Він має такі побічні ефекти, як почервоніння, лущення та відчуття печіння або подразнення. Ваш дерматолог порекомендує частоту лікування залежно від чутливості вашої шкіри та використовуваних інгредієнтів.

4. Дермабразія

Цей метод видалення віспин є безхімічним варіантом для досягнення результатів, подібних до результатів хімічного пілінгу. Тут професіонал використовуватиме шліфувальну машину або маленьку дротяну щітку, якою обертатиметься по шкірі, щоб видалити її верхні шари.

Дермабразію зазвичай проводять після введення місцевої або загальної анестезії. Лікар вирішує це на основі того, наскільки великою чи малою є ділянка, що потребує лікування. Після процедури нічого не наноситься, оскільки шкіра заживає самостійно, що призводить до більш рівного тонусу.

Однак видалення епідермісу та шару, що знаходиться безпосередньо під ним, може спричинити такі побічні ефекти, як інфекції, розширені пори, нові рубці та навіть нерівномірний колір шкіри. Дермабразія більш ефективна для не дуже глибоких рубців.

5. Мікродермабразія

Дещо відрізняється від дермабразії, мікродермабразія видаляє верхні шари шкіри, щоб зменшити появу віспин. Дрібні кристали оксиду або бікарбонату алюмінію використовуються для видалення верхніх шарів, і це лікування є найбільш ефективним для менших шрамів.

Зазвичай для цього потрібно кілька сеансів, і найкраще це робити дерматологом, хоча існують набори для самостійного використання. На відміну від інших методів лікування, мікродермабразія не має побічних ефектів, але для досягнення найкращих результатів потрібні регулярні сеанси.

6. Абляційне лазерне шліфування

Один із найбільш інвазивних методів лікування віспин, абляційна лазерна шліфовка використовує лазерний промінь для видалення кількох шарів шкіри. Видаляє тонкі шари шкіри на віспинах. Відомо, що результати зберігаються роками, і вам не знадобиться додаткове лікування віспин.

Для відновлення абляційної лазерної поверхні зазвичай потрібен тиждень або два. Це також пов’язано з такими ризиками, як почервоніння, набряки, прищі або зміна тону шкіри. Також відомо, що він погіршує шрами та призводить до інфекцій у деяких випадках.

7. Неабляційна лазерна шліфовка

Неабляційна лазерна шліфовка мінімізує висипання, стимулюючи шкіру до збільшення вироблення колагену. Його результати виявляються довше та не тривають так довго, як абляційне лазерне шліфування. Це також не потребує багато часу для загоєння та відновлення.

Ця лазерна терапія також має можливі побічні ефекти, такі як темні плями, якщо у вас темна шкіра, почервоніння, пухирі та, можливо, нові шрами.

8. Шкірні наповнювачі

Шкірні наповнювачі можна використовувати для лікування віспин. Тут наповнювач, наприклад гіалуронова кислота або гідроксилапатит кальцію, буде введено в віспину. Ці ін’єкції заповнять віспи, підтягнуть їх і нададуть рівної текстури шкірі.

Однак шкірні наповнювачі не є постійним рішенням. Ефект від використання дермального наповнювача помітний від кількох місяців до року. Деякі дермальні наповнювачі містять інгредієнти на жировій основі або колаген, щоб заповнити віспи та зменшити їх зовнішній вигляд.

Продукт, відомий як Bellafill, схвалений USFDA лише для лікування шрамів від прищів, містить поліметилметакрилат [PMMA]. Має колагенову основу і має форму дуже маленьких мікросфер. Відомо, що результати використання Bellafill спостерігаються протягом п’яти років.

Американська асоціація дерматологів стверджує, що залежно від використовуваного наповнювача ефект від використання шкірних наповнювачів може бути помітний від шести місяців до кількох років.

Шкірні наповнювачі також можуть викликати побічні ефекти, такі як алергічні реакції, інфекції на шкірі та подразнення або свербіж шкіри.

9. Фракційний лазер

Ця терапія відрізняється від інших. Фракційна лазерна терапія направляє лазерний промінь на віспи та рубцеву тканину. Лазер випалює верхній шар шкіри та сприяє росту нових клітин шкіри. Ця регенерація клітин робить віспи менш помітними.

10. Висічення ударом

Пунш-ексцизія не має побічних ефектів і її потрібно робити лише один раз. Дерматолог використовує перфоратор — інструмент, який більший за шрами. Це повністю видаляє віспину, але на поверхні вашої шкіри залишиться шрам, менш помітний, ніж сама віспа.

11. Мікронідлінг

Мікронідлінг — це лікування, при якому на віспинах робляться уколи маленькими голками. Він працює на основі того, що в міру загоєння ран, утворених голками, ваша шкіра вироблятиме більше колагену для загоєння проколів, що призведе до заповнення віспин.

Мікронідлінг також відомий як голчаста або колагеніндукційна терапія. Для отримання найкращих результатів потрібні наступні сеанси протягом двох-шести тижнів. Значні результати можна побачити через 9-12 місяців від початку лікування.

Мікронідлінг має такі побічні ефекти, як інфекції, набряки та синці.

12. Домашні засоби

Якщо ви хочете додати до будь-якого професійного лікування деякі домашні засоби, щоб позбутися віспин, ви можете використовувати зволожуючі та ефірні олії, щоб зменшити їх появу.

  • Деякі олії мають зволожуючі властивості та можуть допомогти зменшити віспи та шрами. Деякі з них мають ранозагоювальні властивості, а інші – антиоксиданти, які зменшують рубцеву тканину.
  • Найкращий спосіб використання натуральних олій чи масел – використовувати їх як зволожувачі на чистій шкірі.
  • Якщо у вас жирна або чутлива шкіра, вам потрібно зробити патч-тест, щоб вона не викликала прищів і рубців.
  • Деякі з олій і масел, які ви можете використовувати, щоб зменшити появу віспин, включають оливкову, конопляну, жожоба та олію насіння шипшини.
  • Такі масла, як какао та масло ши, також можна використовувати як домашній засіб.
  • Ви можете додати 2-3 краплі ефірної олії лаванди до згаданих вище олій, щоб покращити загоєння ран і зменшити рубці.
  • Згідно з дослідженнями, ефірна олія лаванди має протизапальні та антибактеріальні властивості, що може допомогти зменшити запалення, бактеріальні інфекції, шрами та віспи.



Ви повинні зробити патч-тест на невеликій частині вашої шкіри, щоб перевірити на алергію перед використанням будь-якої з олій.


Чи зникають віспи з часом?

Глибокі віспи можуть не зникати з часом самі по собі, і їх потрібно лікувати, щоб видалити або зменшити їх видимість. Шрами від прищів і ямки можуть з часом зменшитися навіть без будь-якого лікування. Знебарвлені шрами також можуть з часом зникати самі по собі.

Чи погіршуються віспи з віком?

Так, на жаль, з віком ваша шкіра втрачає еластичність, а також зменшується вироблення колагену. В’яла шкіра робить віспи з віком більш помітними.

Чи є віспи постійними?

Відомо, що віспи не зникають самі по собі. Вони потребують лікування, щоб мінімізувати їх появу на шкірі або повністю видалити. Тож так, якщо їх не виправити жодним із зазначених вище методів лікування, віспи залишаються назавжди.

Висновок

Оспини на обличчі викликані акне та іншими бактеріальними інфекціями. Існує кілька доступних заходів, щоб зменшити їх появу на шкірі. Для виконання більшості з них потрібен професіонал і кілька разів.