Ксиліт – Чи корисний ксиліт для вашої шкіри?

Настала зима, а також суха шкіра. Коли ви шукаєте звичайні зволожувачі та помякшувачі у зволожуючих кремах або лосьйонах для тіла, також перевірте наявність інгредієнта ксиліту. Цікаво чому?

Ксиліт, природний інгредієнт, широко використовується в продуктах по догляду за шкірою завдяки своїм зволожуючим властивостям. Він допомагає відновити зволоженість шкіри та захищає її бар’єр.

Давайте дізнаємося більше про ксиліт і його користь для вашої шкіри в цій статті.

Що таке ксиліт?

Ксиліт - Чи корисний ксиліт для вашої шкіри?

Ксиліт – це молекула цукру, яка природним чином міститься в волокнистих фруктах, деревах та інших рослинах. Його можна виготовити і штучно. Це низькокалорійний підсолоджувач, який використовується як замінник цукру в ряді зубних паст, гумок і рідин для полоскання рота.

Ксиліт також міститься в невеликих кількостях в нашому організмі. Він пропонує ряд переваг, які сприяють здоров’ю тіла та гладкій шкірі.


Як ксиліт приносить користь вашій шкірі?

1. Водозберігаючі властивості

Дослідження показують, що ксиліт підвищує рівень гідратації шкіри, покращуючи її барьерні функції. Інгредієнт допомагає зберегти воду в шкірі та використовується як зволожувач у ряді кремів і лосьйонів для сухої шкіри.

Кажуть, що ксиліт також підвищує рівень гіалуронової кислоти. Гіалуронова кислота природним чином присутня в шарах вашої шкіри та сприяє її м’якості. Він робить це, витягуючи воду з навколишнього середовища на шкіру, щоб підтримувати її зволоженою.

2. Прискорювач виробництва колагену

Ксиліт - Чи корисний ксиліт для вашої шкіри?

Ксиліт підвищує вироблення колагену у вашій шкірі. Колаген – це волокнистий білок, який природним чином міститься в шкірі. Це допомагає зберегти вашу шкіру неушкодженою та запобігає її провисанню.

З віком рівень колагену падає. Це також може статися через зовнішні фактори, такі як УФ-промені. Вважається, що ксиліт сприяє синтезу колагену та прискорює його виробництво. Це може допомогти протидіяти наслідкам старіння шкіри.

Окрім користі для шкіри, ксиліт має й інші переваги.

1. Низький глікемічний індекс

Ксиліт має низький глікемічний індекс. Це означає, що він не підвищує рівень цукру в крові, на відміну від інших підсолоджувачів. Рівень інсуліну також не змінюється, що робить його хорошою альтернативою для хворих на діабет.

Дослідження показують, що ті, хто дотримується дієти з високим вмістом жиру, не наберуть вагу легко, якщо вживатимуть ксиліт замість цукру.

Ксиліт також допомагає схуднути завдяки низькому глікемічному індексу.

2. Догляд за зубами

Ксиліт широко використовується в зубних пастах і продуктах для догляду за зубами завдяки своїй здатності зменшувати карієс. Це тому, що він зменшує кількість Streptococcus mutans, типу бактерій, які сприяють ряду стоматологічних проблем, таких як карієс.

3. Зменшує вушні інфекції

S. mutans також сприяє розвитку вушних інфекцій, таких як гострий середній отит (ГСО). Дослідження, проведене в 2016 році, показує, що жувальні гумки та сиропи, що містять ксиліт, знижують ризик вушної інфекції у здорових дітей.

Однак результати дослідження, проведеного в 2014 році, свідчать про те, що ксилітовий сироп був неефективним у фактичному зниженні ризику вушної інфекції у дітей, які можуть бути схильні до неї. Таким чином, ефективність ксиліту для зменшення вушних інфекцій чітко не встановлена.

Побічні ефекти використання ксиліту

Хоча дослідження на тваринах показують, що ксиліт нетоксичний, можуть спостерігатися незначні побічні ефекти інгредієнта. Це може виникнути, якщо його доза перевищує 40-50 г на добу. До них належать:

  • нудота
  • Здуття живота
  • метеоризм
  • Діарея і
  • Роздратування кишечника

Великі дози внутрішньовенного введення ксиліту можуть призвести до реноцеребрального оксалозу з нирковою недостатністю.

Хоча немає відомих взаємодій ксиліту з місцевими або системними лікарськими засобами, це може бути пов’язано з обмеженою кількістю проведених досліджень. Настійно рекомендується проконсультуватися з лікарем, якщо ви приймаєте будь-які інші ліки.

Дослідження показують, що дорослі можуть безпечно споживати до 10-30 г ксиліту щодня без побічних ефектів. Спочатку вони можуть приймати приблизно 10-30 г того самого, розбиваючи на менші дози, і згодом збільшують дозу після адаптації до того самого.

Діти також безпечно споживали до 45 г ксиліту щодня. Однак необхідно провести додаткові дослідження щодо того, наскільки безпечно його рекомендувати для догляду за зубами у дітей. Перед вживанням ксиліту краще проконсультуватися з лікарем.

Засоби, що містять ксиліт, рекомендовані для догляду за шкірою, завдяки своїм властивостям утримувати вологу. Оскільки він робить вашу шкіру гладкою та м’якою, його заспокійливі властивості можуть допомогти боротися із сухою та запаленою шкірою. Однак вибирайте продукти відповідно до свого типу шкіри. Деякі індивідуальні засоби догляду за шкірою SkinKraft містять ксиліт. Вони освітлюють шкіру та роблять її м’якою.

Висновок

Ксиліт – це цукровий спирт – вуглевод, який природним чином міститься в різних фруктах та інших рослинах. Його широко використовують замість цукру для підсолоджування зубних паст та інших харчових продуктів, а також місцево наносять на шкіру в поєднанні з іншими інгредієнтами як зволожувач. Він має водозберігаючі властивості, які зберігають зволоженість шкіри, що робить його підходящим вибором для догляду за шкірою.