Аміак у фарбах для волосся – Чи небезпечний аміак у фарбах для волося?

Від темно-бордового до насичено-каштанового, від шоколадно-коричневого до кольору шампанського – сьогодні у вас є величезна кількість вигадливих варіантів кольору волосся! Фактично, вам більше не потрібно двічі думати, перш ніж пофарбувати волосся в лавандовий, морський синій або навіть рожевий, чи не так? Адже всі навколо хизуються відтінками на стегнах.

Але почекай! Ви приділяєте трохи часу, щоб перевірити інгредієнти вашого кольору волосся перед покупкою? Чи викликає у вас тривогу слово «аміак», коли ви шукаєте фарбу для волосся? Якщо ви часто думаєте, чи варто купувати фарби для волосся без аміаку, дозвольте нам роз’яснити цю плутанину.

Чому аміак використовується у фарбах для волосся?

Аміак у фарбах для волосся - Чи небезпечний аміак у фарбах для волося?

Аміак ​​— це луг, який використовується для підвищення рівня pH вашого волосся під час фарбування. Це допомагає відкрити кутикули (зовнішній шар вашого волосся), щоб фарба або колір волосся осідали на корі (внутрішній шар вашого волосся).

Простіше кажучи, аміак є агентом, що набухає кутикулу волосся. Чим вище колір волосся вбирається у волосся, тим краще стійкість вашої фарби для волосся.

Однак це супроводжується шкідливими наслідками. Доктор Зіл Ганді, експерт із догляду за волоссям у SkinKraft, каже: «У довгостроковій перспективі аміак пошкоджує кортекс волосся та робить волосся грубим і слабким через втрату міцності на розрив. Це також викликає більше посивіння, оскільки кутикула більше не підходить, щоб утримувати меланін (ваш природний колір волосся)».

Шкідливий вплив аміаку на колір волосся

  • Коли аміак розчиняється у воді, він утворює гідроксид амонію, який є потенційним подразником шкіри. Коли він потрапляє на шкіру, він може викликати опіки шкіри, подразнення носа та очей.
  • Коли аміачні барвники використовуються багаторазово, вони схильні пошкоджувати кутикулу, дозволяючи волозі виходити. Це спричиняє кучеряве, сухе та ламке волосся.
  • Коли аміак наноситься на волосся, існує ймовірність того, що він може потрапити в кров через шкіру голови. Пари аміаку, яким піддаються фахівці салону, можуть спричинити проблеми з легенями, носовими пазухами, інфекції горла та очей.
  • Прониклий аміак руйнує амінокислоту під назвою тирозин у волоссі. Тирозин регулює вироблення меланіну (пігменту волосся), який допомагає волоссю зберігати колір (новий чи старий). Коли тирозин руйнується, здатність вашого волосся утримувати будь-який колір зрештою порушується.
  • Аміак також може бути шкідливим для екосистеми. Він може завдати шкоди посівам, лісам і бути небезпечним для водних видів, коли його змиє в океан. Молекули аміаку маленькі і швидко випаровуються. Це випаровування викликає різкий запах.

Чи всі фарби для волосся містять аміак?

У минулому аміачні барвники були єдиним способом затемнити пасма. Але сьогодні ми маємо кілька фарб для волосся без аміаку.

У той час як фарби для волосся на основі аміаку можуть бути довготривалими (тому вони називаються стійкими фарбами для волосся), фарби для волосся без аміаку більш ніжні для вашого волосся та шкіри. Якщо у вас дуже чутлива шкіра голови, ви можете вибрати органічні фарби для волосся.



Примітка:


Фарби для волосся без аміаку не є натуральними чи органічними. 


Вони позбавлені аміаку, але можуть містити інші луги, схожі на аміак.


Що містять безаміачні барвники?

Аміак у фарбах для волосся - Чи небезпечний аміак у фарбах для волося?

Для фарбування волосся без аміаку використовується моноетаноламін (MEA), який містить спирт. MEA додається в менш концентрованій формі та в поєднанні з помякшувальними оліями, щоб зробити його менш шкідливим.

Кокамід MEA та амінометилпропанол MEA є іншими формами замінників аміаку. Фарби для волосся, що містять такі інгредієнти, можна назвати стійкими фарбами без аміаку або деміперманентними фарбами для волосся.

Безаміачні фарби для волосся іноді називають напівстійкими фарбами для волосся. Вони не відкривають кутикулу для тривалого результату. Натомість вони покривають зовнішній шар пасом вашого волосся фарбою.



Слово застереження


У дослідженні дослідники виявили, що етаноламін більш шкідливий, ніж аміак. 


Перед вибором фарби для волосся проконсультуйтеся з дерматологом або перукарем.



Стійкі фарби для волосся


Демі-перманентні фарби для волосся


Напівстійкі фарби для волосся


Фарби для волосся, що містять аміак, щоб відкрити кутикули волосся, щоб фарба могла проникнути.


Фарби для волосся, що містять замінники аміаку, такі як етаноламін, щоб відкрити кутикули волосся.


Фарби для волосся, які не відкривають кутикули волосся, а просто покривають пасма волосся фарбою.

Переваги безаміачної фарби

  • Не викликають подразнення шкіри голови та свербіння шкіри голови.
  • Не руйнуйте здоров’я свого волосся, оскільки безаміачні фарби не пошкоджують кутикулу волосся.
  • Немає різкого запаху та подразнення ваших почуттів.
  • Оскільки меланін не руйнується, волосся здатне довше зберігати будь-який колір.

Висновок

Вам більше не потрібно відмовлятися від бажання пофарбувати волосся в улюблений колір. Існує безліч фарб для волосся, які не містять аміаку, є органічними та ніжними для шкіри голови. Дотримуйтесь правильного догляду за волоссям, регулярно використовуйте шампуні та кондиціонери для фарбованого волосся. Перед тим, як фарбувати волосся, проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас є якісь проблеми зі шкірою голови.