Фільми про гангстерів: добірка захопливих картин

Estimated read time 1 min read

Які найкращі старі фільми про гангстерів? У списку найкращих фільмів усіх часів TimeOut згадані «Одного разу в Америці», «Славні хлопці», «Донні Браско».

Фільм отримав на IMDb рейтинг 8,3 і потрапив у топ-250 на 82 місце. Зняв його режисер Серджо Леоне, серед робіт якого найкращою вважають вестерн «Хороший, поганий, злий» (1966). Фільм 1983 року отримав 12 нагород, зокрема дві премії BAFTA.

У головних ролях:

  • Роберт Де Ніро («Дідусь нелегкої поведінки»);
  • Джеймс Вудс («Джон Кью»);
  • Елізабет Макговерн («Абатство Даунтон»).

Колишній гангстер Девід Ааронсон через 35 років повертається на Мангеттен, щоб перепоховати старих друзів. Тут він стикається з минулими справами, які вимагають завершення.

The Movie Scene характеризує фільм як стильну драму з насильством, інтригою і романтикою.

«Славні хлопці» (1990)

Які подивитися фільми про гангстерів на реальних подіях? Ресурс List Challenges пропонує подивитися картини «Славні хлопці», «Донні Браско», «Джонні Д», «Легенда», «Ірландець».

Фільм Мартіна Скорсезе з рейтингом 8,7 увійшов до топ-250 IMDb, посівши там 18 позицію. Екранізація роману Ніколаса Піледжі «Розумник», заснованого на реальній історії, принесла творцям «Оскар», п’ять BAFTA і ще понад 30 нагород.

Головні ролі виконали:

  • Роберт Де Ніро («Хрещений батько»);
  • Рей Ліотта («Ганнібал»);
  • Джо Пеші («Сам удома»).

Фільм розповідає історію життя і кохання Генрі Гілла, який, почавши злочинну кар’єру на вулицях Брукліна, дістався до вершин гангстерської ієрархії. У просуванні йому активно допомагали друзі Джиммі Конвей і Томмі Де Віто.

За словами кінокритика Джеймса Берардінеллі, це захопливе дослідження способу життя, який приваблював американців протягом більшої частини ХХ століття.

«Донні Браско» (1997)

Фільм знятий Майком Ньюеллом, серед найкращих робіт якого кіно «Гаррі Поттер і Кубок вогню» (2005). «Донні Браско» отримав на IMDb рейтинг 7,7 і номінувався на «Оскар».

У головних ролях:

  • Аль Пачіно («Адвокат диявола»);
  • Джонні Депп («Пірати Карибського моря»);
  • Майкл Медсен («Скажені пси»).

Агент ФБР Джо Пістоне під ім’ям Донні Браско впроваджений у бандитське угруповання. Він швидко знаходить спільну мову зі старіючим гангстером, і вони стають друзями. Джо починає розуміти, що все більше ототожнює себе зі злочинним світом, але також усвідомлює й інше: щоб повернутися на шлях істинний, доведеться зрадити друга.

Кінокритик Джанет Маслін з New York Times вважає цей фільм приголомшливим і зазначає, що він сповнений сюрпризів і веде героїв через продуману історію обману.

«Джонні Д» (2009)

Режисером картини з рейтингом 7 балів на IMDb став Майкл Манн, який створив кримінальну драму «Сутичка» (1995). Біографічний бойовик — це екранізація документального роману Браяна Барроу «Вороги суспільства: найбільша хвиля злочинності в Америці і народження ФБР, 1933-1934».

У головних ролях:

  • Джонні Депп («Едвард Руки-ножиці»);
  • Крістіан Бейл («Темний лицар»);
  • Маріон Котійяр («Таксі»).

У роки Великої депресії гангстер Джон Діллінджер грабує виключно великих капіталістів і великі банки. Він стає кумиром простих людей і першим ворогом ФБР. Його директор Джон Едгар Гувер починає полювання на Джона, а той, усвідомлюючи небезпеку, збирається втекти після останньої великої справи.

Мік Ласаль із San Francisco Chronicle пише, що фільм являє собою атмосферну драму, повну жаху.

«Легенда» (2015)

Картина отримала на IMDb 6,9 балів. Її створив Брайан Гелгеленд, який брав участь у написанні сценарію за мотивами книги Джона Пірсона «Мистецтво жорстокості: зліт і падіння близнюків Крей». Серед найкращих робіт Гелґеленда спортивний байопік «42» (2013) з Гаррісоном Фордом.

У головних ролях:

  • Том Гарді («Королева-дівичка»);
  • Емілі Браунінг («Американські боги»);
  • Девід Тьюліс («Хлопчик у смугастій піжамі»).

Фільм розповідає невигадану історію близнюків-гангстерів Реджі та Ронні Крей від початку їхньої кар’єри і до арешту 1969 року. Брати Крей у 1960-х роках стали лідерами найпотужнішої лондонської банди, прославившись жорстокістю і неврівноваженістю.

Hollywood News пише, що цей яскравий і барвистий фільм знятий без зайвої брутальності та з гумором.

«Ірландець» (2019)

Які вийшли нові фільми про гангстерів? Видання TimeOut і Collider пропонують подивитися нові фільми про гангстерів: «Ірландець», «Без різких рухів», «Костюм».

Ще один фільм Мартіна Скорсезе. Він отримав на IMDb оцінку 7,8 бала, приніс понад 350 номінацій, зокрема 10 на «Оскар» і 73 нагороди.

У головних ролях:

  • Роберт Де Ніро («Казино»);
  • Аль Пачіно («Ангели в Америці»);
  • Джо Пеші («Смертельна зброя 4»).

Фільм розповідає про ветерана Другої світової війни Френка Ширана. У 1950-х роках він познайомився з гангстером Расселом Буфаліно і пізніше став працювати на нього як найманий вбивця.

«Без різких рухів» (2021)

Фільм, який отримав на IMDb рейтинг 6,5, зняв Стівен Содерберг, відомий як творець «трилогії Оушена» (2001, 2004, 2007).

У головних ролях:

  • Дон Чідл («Зіткнення»);
  • Бенісіо Дель Торо («21 грам»);
  • Девід Гарбор («Дуже дивні справи«).

У 1954 році трьох пошарпаних життям гангстерів наймають, щоб допомогти добути якийсь важливий документ. Їхній нехитрий план майже відразу провалюється. Щоб залишитися в живих, їм необхідно з’ясувати, хто їх підставив і з якою метою.

Джеймс Берардінеллі назвав фільм майстерною історією про ескалацію злочинності, сповненою антигероями, відвертими лиходіями і стриманими поворотами подій.

«Костюм» (2022)

Це перший повнометражний проєкт сценариста Грема Мура як режисера. Як сценарист він працював над фільмом «Гра в імітацію» (2014). Рейтинг картини на IMDb склав 7,2. Slant назвав її чепурною кримінальною історією, сповненою несподіванок.

У головних ролях:

  • Марк Райленс («Шпигунський міст»);
  • Зої Дойч («Політик»);
  • Джонні Флінн («Згадати всі зв’язки»).

У 1950-х роках кравець із Лондона перебирається в Чикаго і відкриває майстерню, клієнтами якої стають місцеві гангстери. Одного разу двоє з них просять сховатися в майстерні після перестрілки з конкуруючою бандою.

Гангстерські фільми створюють особливу атмосферу і захоплюють несподіваними поворотами сюжетів. Їх обожнюють мільйони кіноманів, які вишукують найбільш захопливі картини

Унікальна добірка новин від нашої редакції