Фільми про футбол, відомих спортсменів і командний дух: добірка цікавих картин

Estimated read time 1 min read

Які подивитися фільми про футбол? Ресурси Soccer Coaching Pro, Rotten Tomatoes і Esquire внесли до списків найкращих такі фільми про футбол: «Штрафний», «Забійний футбол», «Подолання», «Проклятий ‘Юнайтед’», «Пеле: Народження легенди», «Безпека», «Американський невдаха», «Наступний гол — переможний».

«Штрафний» (1996)

Режисером фільму стала Марія Гіс, яка відома за драмою 2001 року «Голод». Журнал Empire зазначає, що сюжетні лінії, опрацьовані з певною витонченістю, зробили фільм цікавим. Рейтинг «Штрафний» на IMDb склав 6 балів.

У головних ролях:

  • Шон Бін («Гра престолів»);
  • Емілі Ллойд («Медова пастка»);
  • Піт Послтуейт («Століття дурнів»).

Гравець аматорської футбольної команди Джиммі отримує шанс здійснити заповітну мрію. Його запрошують за протекцією дядька до професійної команди «Шеффілд Юнайтед», проте хлопець напередодні так напивається, що на першому тренуванні не може влучити по м’ячу. Вигнаний із «Шеффілд Юнайтед» і покинутий дівчиною, Джиммі намагається отримати ще один шанс.

«Забійний футбол» (2001)

Спортивна комедія з елементами бойовика отримала на IMDb 7,3 бала і була нагороджена 12 національними та міжнародними преміями. Її зняв режисер Стівен Чоу, який допомагав писати сценарій і виконав головну роль. Серед його найкращих робіт фентезійна комедія «Бог кулінарії» (1996).

Головні ролі виконали:

  • Нг Ман-Тат («Убити монстра»);
  • Вей Чжао («Мулан»);
  • Патрік Цзе Інь («Час»).

Шестеро братів під керівництвом молодого майстра східних єдиноборств створюють футбольну аматорську команду. Об’єднавши стародавнє мистецтво кунг-фу із сучасною тактикою футболу, вони протистоять найкращим командам. На вершині слави на них чекає чемпіонський титул і мільйон доларів. Але чи вистачить сил до них дістатися?

Карла Мейєр із San-Francisco Chronicle називає фільм чудовою сумішшю кунг-фу, гумору, футболу та візуальних ефектів.

«Подолання» (2006)

Які найкращі фільми про футболістів на реальних подіях? Подивіться стрічки «Подолання», «Проклятий ‘Юнайтед’», «Пеле: Народження легенди», «Безпека», «Американський невдаха».

Спортивна байопік-драма «Подолання» з рейтингом IMDb 7 балів знята оператором і режисером Еріксоном Кором. Серед його найкращих робіт пригодницько-біографічна драма «Того» (2019). «Подолання» номінувався на ESPY Awards як найкращий спортивний фільм року.

У головних ролях:

  • Марк Волберг («Відступники»);
  • Грегорі Кіннір («К лан Кеннеді»);
  • Елізабет Бенкс («Місіс Америка»).

Втративши дружину і роботу викладача, 1976 року Вінс Папейл наважується радикально змінити своє життя. Він бере участь у конкурсі «Philadelphia Eagles», несподівано в ньому перемагає і у свої 30 років стає професійним гравцем в американський футбол.

Марк Савлов з Austin Chronicle зазначає, що найсильніший бік фільму — це чудова історична деталізація та прекрасна реалістична кінематографія.

«Проклятий ‘Юнайтед’» (2009)

Біографічна драма про футбол отримала на IMDb рейтинг 7,5. Її творець — британець Том Гупер, який отримав «Оскар» у номінації «Найкращий режисер» за фільм «Король говорить!» (2010). «Проклятий ‘Юнайтед’» був знятий за однойменним бестселером Девіда Піса. За словами Пітера Бредшоу з Guardian, у кіно історія відтворена з приголомшливою видовищністю і талантом.

У головних ролях:

  • Майкл Шин («Постановка»);
  • Колм Міні («Пекло на колесах»);
  • Тімоті Сполл («Замок Бландінгс»).

Брайана Клафа, який успішно вивів у перший дивізіон команду невдах «Дербі Каунті», запрошують тренером у клуб «Лідс Юнайтед». Протягом 44 днів він намагається порозумітися з гравцями клубу, яких разом із колишнім тренером неодноразово піддавав критиці.

«Пеле: Народження легенди» (2015)

Біографічну драму про легендарного футболіста створили режисери Джефф і Майкл Цимбалісти. Їхня робота на IMDb отримала рейтинг 7,1. Серед спільних робіт братів-режисерів є також документальна стрічка «Два Ескобари» (2010).

У головних ролях:

  • Кевін де Паула;
  • Леонардо Ліма Карвальо;
  • Сеу Жоржі («Заборонена кухня»).

Фільм розповідає про початок життя Пеле, який народився в нетрях Сан-Паулу і був настільки бідний, що на тренуваннях замість м’яча використовував зім’яті газети. При цьому в 17 років він опинився в збірній Бразилії, у складі якої приніс країні перемогу у світовому чемпіонаті 1958 року.

«Безпека» (2020)

Які є фільми про американський футбол? Подивіться «Подолання», «Безпека» та «Американський невдаха».

Спортивна драма-байопік «Безпека» отримала на IMDb 6,8 бала. Її для Disney+ зняв Реджинальд Гадлін, серед найкращих робіт якого біографічна драма «Маршал» (2017).

У головних ролях:

  • Джей Рівз («Супергерої»);
  • Хав’єр Джексон («Ставка»);
  • Тадеус Дж. Міксон («Розумний сумнів»).

Фільм розповідає правдиву історію Рея Макелратбі, який грав за футбольну команду Університету Клемсона. Він показував чудові результати під час ігор і встигав виховувати 11-річного брата Фахмарра.

The Only Critic назвав фільм вражаючою історією, що зворушує за серце і загорнута в глянсову упаковку Disney.

«Американський невдаха» (2021)

Спортивну драму зняли Ендрю і Джон Ервіни. Їхню біографічну роботу користувачі IMDb оцінили на 7,1 бала.

У головних ролях:

  • Закарі Лівай («Пам’ятай неділю»);
  • Анна Пекуїн («Піаніно»);
  • Гейден Заллер.

Фільм розповідає про гравця в американський футбол Курта Ворнера, який почав кар’єру рознощиком товарів у продуктовому магазині. Незважаючи на роки невдач і випробувань, Курт прагнув стати гравцем НФЛ і зрештою домігся свого: він став квотербеком, двічі здобув титул чемпіона Суперкубка і увійшов до Зали слави.

«Наступний гол — переможний» (2023)

Режисером фільму став Тайка Вайтіті, фільм якого «Кролик Джоджо» (2019) отримав «Оскара» в номінації «Найкращий адаптований сценарій».

У головних ролях:

  • Майкл Фассбендер («12 років рабства»);
  • Оскар Кайтлі («Гаррі»);
  • Каймана.

З того моменту, коли футбольна команда Американського Самоа 2001 року програла збірній Австралії з рахунком 31:0, минуло 13 років. Безперспективна команда отримує шанс, коли до неї приєднується тренер-індивідуаліст Томас Ронген. Прем’єра фільму відбудеться 17 листопада 2023 року.

Фільми, що розповідають про футбол, вирізняються видовищністю, динамізмом і змістовними сюжетними лініями. Показані в них спортсмени здатні стати джерелом натхнення на шляху до досягнення мети

Унікальна добірка новин від нашої редакції