15 ідей освітлення тераси, які прикрасять ваш відкритий простір

Estimated read time 1 min read

Ліза Геллетт Тейлор — експерт з архітектури та ландшафтного дизайну, яка за 12 років написала понад 1 000 статей про басейни, патіо, сади та благоустрій будинків. Вона має ступінь бакалавра з екологічного дизайну та сертифікат з оцінки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Лейсі Рамбургер — експерт з психології особистості, що спеціалізується на Зодіаку, Майерс-Бріггс та Еннеаграмі.

Оновлено 18.08.23

Гарне освітлення може зробити вашу відкриту терасу більш придатною для використання, підвищуючи безпеку і захищеність, роблячи простір більш привабливим і затишним. Коли сонце сідає, ви все ще можете залишатися на вулиці і насолоджуватися своєю терасою і компанією завдяки добре продуманому плану освітлення, який мінімізує відблиски і використання енергії. Пропонуємо добірку стильних ідей для освітлення тераси, які допоможуть вам зрозуміти, як освітлювати ваш відкритий простір.

Струнні світильники

Герцен Штімме спроектував дерев’яну палубу, залишивши місце, вирізане для встановлення надувної гідромасажної ванни з гідромасажем. Результат — розслаблюючі спа-вібрації. Однак атмосфера лише посилюється завдяки використанню різноманітних струнних ліхтарів, задрапірованих по стінах, а також різних ручних ліхтарів, що освітлюють всю територію навколо джакузі.

.

Настінні бра

Ця простора і спокійна тераса на задньому дворі від Cathie Hong Interiors злегка піднята над землею і освітлена добре розташованими настінними бра, які додають збалансованого світла у відкритих і закритих частинах мінімалістичної споруди. Сама тераса має вбудоване точкове освітлення по краях, яке допомагає освітлювати задній двір після настання темряви.

.

Верхнє освітлення

Ця затишна тераса від Крістіни Рой має ідеальну кількість місць для сидіння та стиль. Однак, підніміть очі вгору, і ви побачите кілька рядів лампочок Едісона, що випромінюють ідеальне сяйво, коли заходить сонце. Кілька подовжених дерев’яних прутів додають висоти, щоб утримати світло на шляху.

.

Пара підвісних світильників

Хоча абажури та чохли дійсно можуть змінити простір у приміщенні, вони також мають свої переваги і на вулиці. Погляньте на цю приголомшливу установку від Camilia Home — в той час як підвісні лампи мають свою власну елегантність, плетені абажури виводять речі на інший рівень. Хороша новина полягає в тому, що такі плафони можна замінити, якщо ви вирішите змінити декор.

Продовжуйте до 5 з 15 нижче.

Світло + сонячні відтінки

Не варто недооцінювати силу вдало розміщеного освітлення. Цей відкритий простір від Ann living має багато світла завдяки сяючим смолоскипам, що оточують межу настилу. Однак справжнє освітлення відбувається завдяки кільком рядам струнних світильників, розміщених безпосередньо під тентом вітрила. Вдень тент захищає палубу від сонячних променів, а вночі слугує фоном для маленьких ліхтарів, створюючи добре освітлений простір, яким можуть насолоджуватися всі гості яхти.

.

Підлогові ліхтарі

Підлогові ліхтарі та свічки на стовпах додають м’якого навколишнього світла цій терасі на даху від Jess Bunge для Emily Henderson Design.

.

Освітлення рослин

Lady Landscape знову творчо підійшли до зовнішнього освітлення, використавши ландшафтний світильник, захований за декоративною рослиною. Огорожа слугує ідеальним фоном для світла, що відливає розжарюванням, не привертаючи до себе зайвої уваги.

.

Лампи розжарювання Едісона

Ця каюта з А-подібним каркасом від AHG Interiors з настанням темряви освітлюється, немов казка, завдяки лампочкам Едісона, які окреслюють силует фасаду і вишиковуються вздовж перил кругової палуби, додаючи додатковий шар навколишнього світла, що робить простір теплим і гостинним.

.

Камін на відкритому повітрі

Барвистий ретро-камін на відкритому повітрі додає ще один шар навколишнього світла до цієї тераси від AHG Interiors, що створює розслаблюючу атмосферу для розваг.

.

Великий підвісний світильник

Ця відкрита тераса від Desiree Burns Interiors укрита дорослим деревом, з якого звисає гілка, що використовується для підвішування легкого плетеного підвісного світильника. Великий світильник допомагає закріпити обідній простір на відкритому повітрі в денний час, забезпечуючи при цьому світло для пізніх вечерь, що надає простору відчуття простору в приміщенні і на відкритому повітрі.

.

Кілька джерел світла

Ця колода від Ann Living не покладається на одне джерело світла — тут задіяно безліч варіантів. Сонячні ліхтарі оточують кордон, в той час як різні свічки розміщені по всьому периметру. Різні стилі струнних світильників також широко використовуються — міні-світильники, задрапіровані на меблях, дають м’яке сяйво, в той час як більші лампочки зверху забезпечують більше верхнього освітлення, коли це необхідно.

.

Клітинні настінні світильники

Якщо ви працюєте з невеликою колодою, можливо, вам не знадобиться багато додаткового освітлення. Зверніть увагу на набір настінних світильників, як на цій колоді від Emily Henderson Design. Вмонтовані настінні світильники у вигляді клітки виглядають стильно і гармонійно вписуються в загальний інтер’єр, але при цьому створюють потрібну атмосферу, коли це необхідно.

.

Добре збалансоване освітлення

Ця колода від Herzen Stimme має багато елементів декору — критий вогнище, свічки та підвісні ліхтарі розміщені в різних кутах. Обрамлення дверей струнними світильниками додає додаткову дозу вигадливості та простору.

.

Затишне освітлення

Іноді дизайнер може відштовхуватися від гарного дизайну, який вже існує. Ця верхня палуба від Emily Henderson Design спочатку була набагато меншою і без покриття, тому команда почала працювати над розширенням простору і додаванням покриття. Інтимний простір потребував суцільного освітлення, тому вони вирішили встановити кілька напівприхованих світильників, які, за словами Хендерсон, «створюють атмосферу інтер’єру, що є бажаним у такій відкритій кімнаті, як ця».

.

Стовпові свічки

Свічки можуть здаватися дещо обтяжливими, коли ви використовуєте їх для освітлення, але Herzen Stimme доводить, що за умови творчого підходу з ними все ж можна працювати. Свічки різних розмірів розміщені в скляних чашках, невеликих декоративних клітинах і підсвічниках, які створюють безпечну і водночас розкішну експозицію. Крім того, ручні ліхтарики та інші варіації ліхтарів на ґанку допоможуть посилити освітлення по всій палубі.

Що освітлювати на палубі

Освітлення палуби може бути практичним і використовуватися в цілях безпеки, освітлювати обідню зону на відкритому повітрі, використовуватися на різних рівнях — на сходинках, уздовж перил — і підкреслювати ландшафтний дизайн, архітектурні особливості або басейн, спа-салон чи фонтан. Вони також можуть створити певний настрій або атмосферу для особливих випадків.

Сходинкові та палубні світильники мають чітко визначену функцію: безпечно освітлювати рух на палубі та у дворі. Вони також допомагають покращити вигляд зсередини вночі.

Викликати електрика чи зробити своїми руками?

Якщо ви раніше не працювали з освітленням, краще звернутися до електрика. Більшість вуличних світильників — низьковольтні, з напругою 12 вольт. Трансформатор знадобиться, щоб знизити 120-вольтовий струм у приміщенні до 12 вольт на вулиці. Але перед тим, як купувати його, вам потрібно буде з’ясувати, скільки зовнішніх світильників буде підключено, а також їхню потужність. Відповідний трансформатор зможе впоратися з вашими поточними потребами в потужності, а також приблизно від 25 до 50 додаткових, щоб він не працював на повну потужність і зміг впоратися з більшою потужністю, якщо ви додасте більше ландшафтних світильників у майбутньому.

Багато сучасних світильників використовують світлодіодні лампи, які є енергоефективними та економічно вигідними. Сонячне освітлення покращилося, але зазвичай воно недостатньо потужне і надійне, щоб забезпечити достатнє освітлення.

Типи світильників

Найпопулярніші типи освітлення палуби та зони для освітлення включають в себе наступні:

  • Сходинки: Найкращі світильники включають в себе накладні, приховані, прожектори та всепогодні світлодіодні стрічкові світильники.
  • Точкові або верхні світильники: вони можуть освітлювати доріжки, створювати драматизм, виділяючи форми рослин тощо.
  • Світильники: призначені для кріплення на стінах, карнизах, дахах патіо або деревах.
  • Балясини: балясини з підсвічуванням для перил (балюстради), призначені для заміни існуючих балясин або для встановлення під час будівництва нового настилу.
  • Стовпчики та рейкові світильники: Декоративні освітлювальні прилади, які можна прикріпити до стовпів або рейок.

Вмонтоване та встановлене освітлення є ідеальним варіантом, але інші джерела світла можуть або підсилити вже встановлене освітлення, або створити більш витончений підхід, наприклад, гірлянди, свічки, факели тікі, ліхтарі або ліхтарі на сонячних батареях.

Стиль

Хоча більшість ландшафтних світильників є сучасними і працюють з різними архітектурними стилями, для певних типів, таких як колоніальний, ремісничий, середземноморський та модерн середини століття, доступні спеціальні світильники. Коли справа доходить до освітлення, не варто прагнути до еклектичного вигляду, якщо тільки він не відображає характер інтер’єру та екстер’єру вашого будинку.

На якій відстані один від одного повинні бути розташовані палубні світильники?

Знання того, на якій відстані один від одного розміщувати палубне освітлення, частково залежить від розміру вашої палуби. Загалом, освітлювальні прилади слід розташовувати на відстані щонайменше 4-6 футів один від одного, якщо дозволяє простір. Ви хочете, щоб освітлення було збалансованим по всьому простору, щоб у вас не було тіньових кишень, які роблять простір менш комфортним і безпечним. Встановлюючи постійне зовнішнє освітлення, обов’язково перевірте електричні норми та проконсультуйтеся з професіоналом.

Як найкраще повісити палубні світильники?

Ви можете повісити верхні струнні ліхтарі на палубі, прикріпивши їх до існуючої точки кріплення, наприклад, до палуби або будинку, або до спеціально побудованого окремо стоячого стовпа, або за допомогою комбінації обох способів, залежно від планування та розміру вашої палуби.