10 розумних способів використання монтажної піни

Estimated read time 1 min read

Лі має понад двадцять років практичного досвіду реконструкції, ремонту та покращення будинків, а також понад 13 років надає консультації з покращення житла.

Дін Бірмайєр — експерт-підрядник з майже 30-річним досвідом у всіх видах ремонту, обслуговування та реконструкції будинків. Він є сертифікованим провідним теслею, а також має сертифікат EPA. Дін є членом Ради з питань поліпшення житла The Spruce’s Home Improvement Review Board.

Монтажна піна — це побутовий продукт, який можна використовувати не лише для ізоляції. Вона призначена для заповнення невеликих порожнин у стінах, до яких важко дістатися. Вона також ущільнює щілини для додаткового захисту від атмосферних впливів. Зазвичай ви знайдете монтажну піну в підвалах і підвалах, де вона заповнює щілини вздовж ущільнювальної плити. Її також використовують навколо дверей і вікон, щоб заповнити щілини і запобігти проникненню повітря. Ось ще 10 геніальних способів використання монтажної піни в будинку.

Що таке монтажна піна?

Монтажна піна — також відома як піна, що розширюється, або спрей-піна — це поліуретанова або ізоціанатна теплоізоляція на основі балончиків. При першому розпиленні вона являє собою тонку рідку піну, але після застигання розширюється в 30-60 разів від свого початкового розміру.

Припиніть деренчання труб

Водопровідні труби, які брязкають, коли вода вмикається або вимикається, з часом стають частиною саундтреку нашого повсякденного життя. Але навіщо це робити, якщо проблему можна вирішити за допомогою монтажної піни?

Розпиліть низькорозширювальну піну між трубою та елементом конструкції, про який вона брязкає. Зазвичай це проникнення через балку або шпильку.

Захистіть крихкі предмети

Для делікатного електронного пристрою або будь-якого цінного предмета, який потрібно перевезти або зберігати, вам може знадобитися щось більше, ніж ватяний папір або бульбашкова плівка, щоб запобігти його переміщенню та пошкодженню. Ви можете створити прокладку у формі розкладачки за допомогою монтажної піни. Вам знадобиться тонкий пластик (наприклад, харчова обгортка), предмет, який ви хочете захистити, картонний рулон паперових рушників і коробка, яка приблизно втричі більша за предмет.

  1. Щільно загорніть предмет у поліетилен. Приділіть особливу увагу тому, щоб ретельно загорнути весь предмет. Піну, що розширюється, важко видалити з більшості предметів після контакту з ними. Якщо є сумніви, загорніть предмет кілька разів.
  2. Вистеліть внутрішню частину коробки поліетиленом.
  3. Відріжте частину рулону паперового рушника, щоб зробити підставку для предмета. Підставка має бути достатньо високою, щоб підняти предмет у центрі коробки.
  4. Використовуйте монтажну піну, щоб заповнити коробку під, навколо та над предметом. Працюйте повільно і зачекайте, поки піна розшириться, перш ніж додавати більше.
  5. Дайте піні повністю застигнути. Це може зайняти до 24 годин.
  6. Витягніть затверділий пінопластовий блок з коробки. Зніміть пластик.
  7. Тупим ножем розріжте затверділий піноблок навпіл (як буханець хліба). Ріжте перпендикулярно до картонного тримача для рулонів. Розрізайте повільніше і обережніше, коли лезо досягне вашого предмета.
  8. Вийміть виріб з блоку. Зніміть пластик з елемента. Коли ви заміните виріб, він матиме спеціальну підкладку навколо.
  9. Тримач для рулонів паперових рушників не можна вийняти з пінопласту, але ви можете заповнити отвір пінопластом.

Зробіть безліч виробів

З монтажної піни можна сформувати або вирізати все, що завгодно хитромудре і тривимірне, що ви можете собі уявити. Створюйте гори, вулкани та ландшафти за допомогою монтажної піни. Великі, безформні згустки затверділої монтажної піни можна вирізати за допомогою зубчастого ножа.

Заповнення пустот під бетоном

Розмиті порожнечі в ґрунті під зовнішніми бетонними доріжками або внутрішніми двориками з часом можуть призвести до того, що поверхня потріскається, тому їх потрібно засипати. Якщо у вас є доступ до порожнечі збоку, простого насипання ґрунту або піску буде недостатньо. Замість цього впорскуйте в цю область монтажну піну, доки вона не почне витікати назовні.

Заглушіть шумну металеву раковину

Металеві кухонні або ванні раковини можуть бути гучними під час використання. Один із способів приглушити звук — нанести на дно раковини монтажну піну з низьким ступенем розширення.

Це делікатний процес, тому що вам доведеться працювати догори дном. Працюйте повільно і наносьте лише невелику кількість за раз, даючи кожній ділянці шару застигнути, перш ніж рухатися далі. Під час роботи з піною обов’язково захищайте навколишні ділянки.

Стабілізуйте хиткі душові лійки та змішувачі

Душові лійки, які рухаються і брязкають, не просто дратують. Якщо вони торохтять досить довго, вони можуть почати протікати.

Оскільки зазвичай неможливо залізти за душову стінку, щоб закріпити розхитану лійку ремінцем, наступним найкращим рішенням є ін’єкція монтажної піни за стінкою, де виходить лійка. Захистіть поверхню душової кабіни, використовуйте піну з низьким ступенем розширення і дійте повільно.

Утримуйте жорстку піну на місці

Листи жорсткого пінопласту чудово справляються з ізоляцією приміщень з підвищеною вологістю, наприклад, підвалів, але вони не дуже добре підходять для стінових порожнин.

Хоча найкращим рішенням є встановлення жорсткої піни за стінами, це не завжди можливо або просто. Піна з низьким ступенем розширення може допомогти заповнити неминучі зазори між краями жорсткої піни та стінами.

Створення водоспадів і струмків

У зовнішніх садових ставках, водоспадах і струмках часто використовують природні камені як декоративні елементи, але буває важко утримати їх на місці, особливо коли по них тече вода.

Використовуйте чорну монтажну піну в мінімальних кількостях під або навколо каменів, щоб закріпити їх на нижній поверхні, а також з боків, щоб з’єднати їх між собою. Монтажна піна є водонепроникною, тому на неї не вплинуть бризки води.

Пом’якшення ударів від вентиляційних отворів

Стукіт вентиляційних отворів систем опалення та вентиляції, що виникають при нагріванні або охолодженні, можна пом’якшити, впорскуючи монтажну піну в ключові місця, якщо у вас є доступ до цієї ділянки.

Спочатку визначте ділянку вентиляційного отвору, яка стукає. Потім розпиліть монтажну піну, щоб заповнити щілину між цією ділянкою та найближчим елементом конструкції, наприклад, балкою або стіною.

Допоможіть своєму кулеру залишатися ще прохолоднішим

Пластикові кулери для напоїв та їжі зазвичай мають порожнисті кришки. Хоча порожнисті простори можуть забезпечити певну теплоізоляцію, заповнення цього простору піною, що розширюється, виконує кращу роботу.

За допомогою дриля зробіть щонайменше два отвори на внутрішній стороні кришки холодильника. Заповніть один отвір монтажною піною. З другого отвору піна буде сочитися. Після того, як піна застигне, зріжте її надлишки.