10 найкращих покрівельних матеріалів

Estimated read time 1 min read

Лі має понад двадцять років практичного досвіду реконструкції, ремонту та покращення будинків, а також понад 13 років надає консультації з покращення житла.

Келлі Бейкон — ліцензований генеральний підрядник з більш ніж 40-річним досвідом у будівництві, реконструкції та ремонті житла, а також у комерційному будівництві. Він є членом Ради з питань поліпшення житлових умов Spruce Home Improvement Review Board.

У цій статті



До початку

Найкращими покрівельними матеріалами для більшості житлових споруд, які підкреслюють довговічність, є композитна черепиця, фальцева металочерепиця та надбудована покрівля (BUR). Покрівля з дерев’яної черепиці та дранки додає будинку природної краси. Покрівля з глиняної або цементної черепиці може прослужити від 50 до 100 років. Шифер служить 100 і більше років і є одним з найдорожчих. Для тих, хто робить це своїми руками, бітумні рулонні покрівлі — це дешевий, зручний і швидкий спосіб накрити сарай або встановити дах на ґанку.

Композитна черепиця — найпопулярніший з усіх покрівельних матеріалів, яким покрито понад 80 відсотків усіх будинків. Композитна черепиця використовує органічну або скловолоконну основу, просочену асфальтом, покриту з нижньої сторони асфальтом, а відкрита поверхня просочена дрібною крихтою сланцю, сланцю, кварцу або керамічними гранулами.

Широка популярність бітумної черепиці пояснюється відносно низькою вартістю, простотою монтажу та пристойною тривалістю життя. Професійні бригади зазвичай встановлюють ці покрівлі, але монтаж не є недосяжним для кваліфікованого майстра.

Середній термін служби

Очікується, що композитна бітумна черепиця прослужить від 15 до 40 років, залежно від якості обраних матеріалів. Деякі дахи з бітумної черепиці можуть прослужити навіть 50 років. Більшість виробників бітумної черепиці пропонують асортимент продукції різної ваги та тривалості життя. Такі виробники, як Owens Corning, GAF або Certainteed, надають відповідно високі гарантії, що перевищують півстоліття.

Максимально продовжити термін служби покрівлі з бітумної черепиці можна, уникаючи дешевої черепиці та не ходячи по ній. Не допускайте появи моху і ніколи не мийте покрівлю з бітумної черепиці під струменем води.

Витрати на укладання та термін служби

В середньому монтаж покрівлі з бітумної черепиці коштує близько $5 за квадратний фут, хоча діапазон цін може бути ширшим, залежно від обраного типу черепиці та вартості праці в різних регіонах.

Якщо припустити, що будинок площею 2 000 квадратних футів з типовим нахилом даху має площу даху близько 2 200 квадратних футів, то професійний монтаж такого даху в середньому коштуватиме близько 11 000 доларів США. Якщо припустити, що цей дах потрібно буде замінити три-чотири рази, то за 100 років він обійдеться в $33 000 — $44 000 у перерахунку на сучасні долари. Оскільки типовий домовласник рідко живе в будинку більше 30 або 40 років, протягом яких він може перекрити дах лише один раз, бітумна черепиця є досить економічно вигідним покрівельним матеріалом для більшості домовласників.

Фальцева металочерепиця

Фальцеві металеві покрівлі стають все більш популярним типом покрівлі, особливо в районах, схильних до небезпеки лісових пожеж. Вони виготовляються з великих сталевих панелей, покладених на настил даху, з перекриттям швів у вигляді піднятих гребенів, які йдуть вертикально вздовж схилу даху.

Зазвичай це сталь або алюміній, хоча також використовуються мідь і цинк. Хоча ці дахи практично не потребують обслуговування і довговічні, вони схильні до утворення вм’ятин. Однак вони не підходять для монтажу своїми руками.

Середній термін служби

Термін служби фальцевих металевих покрівель становить від 30 до 50 років, але оскільки це відносно новий продукт, інформація про нього все ще збирається. За належних умов металеві дахи можуть прослужити 75 років. Регулярно перевіряйте їх, щоб переконатися, що кріплення і герметики не вийшли з ладу, а також перевіряйте, чи немає пошкоджених, зігнутих або зісковзнули панелей, щоб максимізувати термін служби.

Витрати на укладання та термін служби

Вартість фальцевих металевих покрівель становить близько $10 за квадратний фут для сталі або алюмінію, $13 за квадратний фут для цинку і $18 за квадратний фут для міді. Для будинку площею 2 000 квадратних футів середня вартість покрівлі зі сталевих панелей становить близько 22 000 доларів США. Покращений металевий дах зазвичай може прослужити 50 років. Якщо металевий дах замінюється лише один раз, то вартість у сьогоднішніх доларах становить 44 000 доларів за 100 років.

Чи є металочерепиця найкращим варіантом?

Для домовласника, який прожив у будинку 30-40 років перед продажем, разові витрати на заміну покрівлі в розмірі $22 000 можуть бути єдиними витратами, які він понесе за все життя, якщо використовує металеву покрівлю. А якщо ви купуєте новий будинок, купівля будинку з металевим дахом може означати, що ви ніколи не зіткнетеся з проектом перекриття даху. Фальцева металочерепиця може бути більш економічно вигідною, ніж набагато популярніша бітумна черепиця.

Фальцева покрівля (BUR)

Настильний дах (НД) — це багатошаровий дах, створений шляхом чергування шарів руберойду і водонепроникних матеріалів, таких як скловолокно і гарячий дьоготь (бітум). Зазвичай використовується на плоских дахах або дахах з дуже малим ухилом, є вогнестійкою і недорогою, хоча при монтажі такої покрівлі відчувається запах.

Середній термін служби

Покрівлі BUR зазвичай служать від 20 до 30 років. Максимально подовжити термін служби даху можна за допомогою регулярного огляду та ремонту, а також шляхом видалення сміття з даху, щоб запобігти деградації поверхні.

Витрати на укладання та термін служби

Монтаж покрівельного покриття в середньому коштує близько $4 за квадратний фут. Для будинку площею 2 000 квадратних футів з покрівлею, дуже близькою до цієї площі, середня вартість професійного монтажу становить близько 8 000 доларів. Якщо припустити, що цей дах потрібно буде замінювати приблизно чотири рази за 100 років, то середні витрати на покрівлю в сьогоднішніх доларах складуть близько 32 000 доларів за 100 років. Однак цей тип покрівлі не підходить для похилого даху.

Асфальтована рулонна покрівля

Бітумна рулонна покрівля виготовляється з великих рулонів того ж матеріалу, що використовується в бітумній черепиці. Використовується для відносно плоских дахів, таких як кутові дахи навісів, рулонна покрівля монтується шляхом укладання смуг впоперек даху внахлест.

Рулонна покрівля — відносно простий у монтажі матеріал, і багато хто з домашніх майстрів робить це самостійно. Але вона краще підходить для сараїв, гаражів і, можливо, дахів веранд і не є хорошим рішенням для більшості дахів будинків.

Середній термін служби

Очікується, що термін служби бітумних рулонних покрівель становить від 5 до 10 років. Для досягнення максимального терміну служби покрівельного покриття потрібно лише очищати його від сміття і швидко латати будь-які проколи або пошкодження.

Витрати на укладання та термін служби

Асфальтовані рулонні покрівлі зазвичай встановлюються на дахах з відносно плоским дахом, так що будинок площею 2 000 квадратних футів матиме дуже близьку до 2 000 квадратних футів площу покрівлі.

Середні витрати на встановлення такої покрівлі становлять близько $2,25 за квадратний фут, а загальна середня вартість — приблизно $4,500. Але якщо припустити, що цей дах, ймовірно, потрібно буде замінити, можливо, 12 разів за 100 років, то загальна ціна за цей період, в сьогоднішніх доларах, може досягати 54 000 доларів за 100 років.

Дах з дерев’яної черепиці

Дахи з дерев’яної черепиці виготовляються з тонких, клиноподібних шматків натуральної деревини, таких як кедр або жовта сосна, які випилюються з колод. Вони створюють красивий дах, але складні в монтажі і не підходять для більшості домашніх майстрів. Майте на увазі, що зростаюча пожежна небезпека в деяких регіонах призвела до законодавчих обмежень на використання дерев’яних покрівельних матеріалів. Вони не є гарним вибором у будь-якому місці, де існує сезонна небезпека лісових пожеж.

Середній термін служби

Покрівлі з дерев’яної черепиці в середньому служать від 25 до 30 років, хоча іноді досягається довший термін служби в місцях, де дах витримує м’які умови і не забруднюється сміттям. За умови ретельного догляду дах з дерев’яної черепиці може прослужити 50 років. Щоб продовжити термін служби покрівлі з дерев’яної черепиці, негайно замінюйте розколоті та потріскані черепиці і не допускайте появи моху на даху.

Витрати на укладання та термін служби

Дерев’яна черепиця дорожча за бітумну і коштує від $6,50 до $11,00 за квадратний фут. Якщо припустити, що середня ціна становить близько 9 доларів за квадратний фут, то будинок площею 2 000 квадратних футів зі стандартним похилим дахом обійдеться в 19 800 доларів. Якщо припустити, що цей дах потрібно буде замінювати щонайменше три-чотири рази протягом століття, то витрати можуть сягнути $60 000 — $80 000 за 100 років у перерахунку на сьогоднішні долари.

Покрівля з дерев’яної дранки

Дерев’яні гонт — це товстіший матеріал, ніж дерев’яна черепиця, і можна очікувати, що він буде краще протистояти погодним умовам і ультрафіолетовим променям, ніж дерев’яна черепиця. Вони не підходять для більшості домашніх майстрів, тому потребують професійного монтажу. Як і дерев’яну черепицю, бітумну черепицю можна використовувати в регіонах, де існує небезпека лісових пожеж.

Середній термін служби

Очікується, що покрівля з дранки прослужить від 35 до 40 років, хоча довший термін служби не є рідкістю. Щоб максимізувати термін служби, вам потрібно дбайливо ставитися до них і практикувати належне обслуговування. Не існує жодного дерев’яного покрівельного матеріалу, який дозволяв би вам ніколи більше не обслуговувати його. Прибирайте сміття, як тільки воно потрапляє на дах. Видаляйте мох. Негайно замінюйте розколоті дранки. Негайно замініть скручені, погнуті або розколоті гонт.

Витрати на укладання та термін служби

Як матеріали, так і монтаж коштують дорожче, ніж дерев’яна черепиця. Зазвичай ви можете розраховувати на те, що гонт приблизно на 50 відсотків дорожчий за бітумну черепицю.

Виходячи з припущення $13 за квадратний фут, встановлення системи для будинку площею 2 000 квадратних футів з 2 200 квадратними футами похилого даху коштуватиме $26 000. Якщо протягом століття необхідно провести три інсталяції, то середні витрати в сьогоднішніх доларах становитимуть 78 000 доларів за 100 років.

Дахи з глиняної або цементної черепиці

Дахи з глиняної черепиці поширені на південному заході США, але їх можна знайти в будь-якому куточку країни завдяки їх неймовірній міцності та довговічності.

Традиційна черепиця виготовляється з теракотової глини, але існують також дахи з керамічної черепиці (з обпаленої глини) і дахи з бетонної черепиці. Всі вони складаються з окремих плиток, встановлених внахлест на поверхню даху, з приблизно однаковим ступенем міцності і довговічності. Вони вимагають міцної покрівельної конструкції, здатної витримати їхню вагу, і повинні встановлюватися кваліфікованими фахівцями. Можливо, це єдиний покрівельний матеріал, який коли-небудь знадобиться вашому будинку.

Середній термін служби

Покрівля з глиняної черепиці зазвичай служить 100 років і більше за умови належного догляду. Недоліком глиняної черепиці є не гниття, як у дерев’яного гонту або дранки, і не повільне відшаровування мінеральних зерен, як у композитної черепиці. Натомість, розтріскування — це те, що може приректи черепичний дах на руйнування.

Намагайтеся якомога менше ходити по черепичному даху. При появі нальоту, як це часто буває з теракотою, відполіруйте його чистим сухим рушником. Покрийте черепицю прозорою алкідною ґрунтовкою. Замініть потріскані та розбиті плитки, як тільки ви їх помітите.

Обрізка дерев та усунення інших потенційних причин пошкодження черепичного даху може допомогти продовжити термін служби даху з глиняної або цементної черепиці.

Витрати на укладання та термін служби

Витрати значно різняться залежно від того, чи є черепиця традиційною глиняною теракотою, обпаленою керамікою або бетоном. Бетонна черепиця може коштувати близько $10 за квадратний фут, теракота — від $15 до $20 за квадратний фут, а керамічна черепиця — від $20 до $30 за квадратний фут. Якщо традиційний іспанський дах з глиняної черепиці коштує 20 доларів за квадратний фут, то витрати на будинок площею 2 000 квадратних футів з 2 200 похилими дахами складуть 44 400 доларів.

Однак, оскільки цей дах, швидше за все, прослужить століття, витрати в сьогоднішніх доларах залишаться на рівні 44 000 доларів протягом 100 років. Якщо ви турбуєтесь про майбутніх власників, черепичний дах — чудовий вибір. А якщо ви купуєте новий будинок, то черепичний дах, якому менше 50 років, цілком може бути будинком, який вам ніколи не знадобиться перекривати.

Шиферний дах

Шифер — це ще один варіант черепичного даху, але замість того, щоб виготовлятися з формованої глини або бетону, це дахи, покриті справжнім каменем, витесаним з гірської породи, видобутої в кар’єрах. Сланець має тенденцію розколюватися на плоскі плити, що робить його ідеальним природним каменем для покриття дахів.

Монтаж шиферу повинен здійснювати кваліфікований фахівець. Це найдорожчий з поширених покрівельних матеріалів, але й найдовговічніший. При належному догляді він потенційно може прослужити протягом усього життя вашого будинку — навіть якщо це життя триватиме два століття. Через високу вартість цей покрівельний матеріал зазвичай використовують на великих розкішних будинках.

Середній термін служби

Це покрівля, яка може легко прослужити 100 років або навіть більше. Досі існують шиферні дахи, яким сотні років. Щоб досягти такої довговічності, негайно замініть будь-яку зламану шиферну плитку, яку ви побачите. Переконайтеся, що всі оклади правильно встановлені і знаходяться в хорошому робочому стані. Коли мідний оклад почорнів, настав час його замінити.

Витрати на укладання та термін служби

Вартість сланцевої покрівлі варіюється в досить широких межах — від $10 за квадратний фут до $75 за квадратний фут, включаючи монтаж.

Якщо припустити, що середня вартість монтажу складає $30 за квадратний фут, то будинок площею 2 000 квадратних футів і 2 200 квадратних футів похилого даху може обійтися приблизно в $66 000 для покриття сланцем.

Але це єдині витрати, які коли-небудь були понесені. За винятком витрат на обслуговування та ремонт, які можуть бути значними, якісно збудований шиферний дах не потребуватиме заміни протягом 100 років і більше. Отже, як би високо не коштував монтаж шиферного даху, це цілком виправдано, коли ціна амортизується протягом багатьох десятиліть.

Мембранна покрівля

Мембрану часто називають гумовою покрівлею, і вона дуже схожа на рулонний асфальт, оскільки поставляється у великих шматках. Хоча гонтові покрівельні матеріали чудово захищають від води, великі шматки покрівельних матеріалів допомагають обмежити проникнення води інакше, зменшуючи кількість швів.

Мембранний покрівельний матеріал часто є найкращим вибором для плоских дахів або дахів з невеликим ухилом.

Популярні варіанти мембранних покрівельних матеріалів включають неопрен, EPDM і ПВХ.

Приблизно за монтаж мембранного покрівельного матеріалу доведеться заплатити від $5 до $10 за квадратний фут. Поки мембрана все ще утримує воду, очікується, що вона прослужить від 20 до 35 років, перш ніж зноситься і потребуватиме заміни.

Вибір покрівельних матеріалів

Легко вибрати недорогі варіанти, коли перед вами стоїть нагальна проблема фінансування нового даху, коли старий зноситься. Для більшості домовласників таким вибором зазвичай буде асфальтована або композитна покрівля.

Довгострокова перспектива показує, що дорожчий покрівельний матеріал може виявитися кращим за вартістю протягом усього терміну служби вашого будинку. Фальцева металочерепиця або шифер — чудовий вибір для наддовготривалої покрівлі. Якщо ви можете профінансувати вартість монтажу, ці покрівельні матеріали будуть найдешевшими.

Який покрівельний матеріал служить найдовше?

Шифер зазвичай називають «вічним дахом», оскільки він служить понад 100 років. Бетонна та глиняна черепиця також довговічні, з терміном служби до 100 років.

Яка конструкція даху найміцніша?

Металева вальмовий дах є однією з найміцніших конструкцій, що витримує несприятливі погодні умови, такі як сильний вітер, ожеледь і сніг.

Який тип даху найдорожчий?

Шифер, як найдовговічніший, є також найдорожчим видом покрівлі. За шифер доведеться заплатити в 10 разів більше, ніж за асфальт.

Дах якого кольору служить найдовше?

Покрівлі світлих кольорів потенційно служать довше, оскільки темні поглинають більше сонячних променів і більше нагріваються. Однак світлі дахи можуть зазнавати більшої шкоди від ультрафіолетового випромінювання. Для досягнення найкращих результатів переконайтеся, що вентиляційні отвори на даху та софітах встановлені належним чином, щоб ваш дах прослужив довго, незалежно від його кольору.

Джерела статей

Для підтвердження фактів у наших статтях Spruce використовує лише високоякісні джерела, включаючи рецензовані дослідження. Ознайомтеся з нашим редакційним процесом, щоб дізнатися більше про те, як ми перевіряємо факти і забезпечуємо точність, надійність і достовірність нашого контенту.

  1. Покрівля з бітумної черепиці та Житловий кодекс Міннесоти 2020 року. Міністерство праці та промисловості штату Міннесота