10 чудових сортів фамільної квасолі

Estimated read time 1 min read

Кріс Маклафлін — автор кількох книг про садівництво. Він — майстер-садівник і домовласник з більш ніж 35-річним досвідом.

Барбара Джіллетт — майстер-садівник, травник, бджоляр і журналіст. Вона має 30-річний досвід розмноження та вирощування фруктів, овочів, трав і декоративних рослин.

Фамільна квасоля буває різних сортів, і одні з найсмачніших — це квасоля, яку зазвичай вирощують на шпалерах або інших вертикальних опорах. Існують сорти квасолі, які мають довгі, округлі стручки, ідентичні стручкам низькорослої кущової квасолі, а також сорти квасолі, які можна відрізнити за сплющеними стручками. Кущова квасоля Heirloom — це, як правило, сорт Phaseolus vulgaris, в той час як квасоля бігунець — сорт Phaseolus coccineus. Обидва види походять з Мексики, Центральної та Південної Америки, хоча в Сполучених Штатах вони культивуються так давно, що різні сорти фасолі тісно пов’язані з регіонами, в яких вони були виведені.

Існують також зовсім інші види азіатської виткої квасолі, які стають дедалі популярнішими в північноамериканських садах. Вони часто мають унікальний зовнішній вигляд, але боби, як відомо, надзвичайно поживні.

Вирощування фамільної квасолі

Більшості видів квасолі потрібно 65-75 днів для дозрівання, і вона погано росте у відкритому ґрунті, поки ґрунт не прогріється щонайменше до 60 градусів, а краще — до 70 градусів. Якщо у вашому регіоні немає тривалого вегетаційного періоду — або якщо ви бажаєте зібрати врожай раніше — ви можете посіяти насіння у закритому ґрунті за кілька тижнів до останніх заморозків наприкінці зими або навесні.

Якщо ви вирішили висаджувати насіння безпосередньо у відкритий ґрунт, зачекайте, поки температура ґрунту досягне щонайменше 60 градусів, а потім висадіть насіння на глибину 1 дюйм і на відстані 2 дюйми одне від одного. У міру зростання проріджуйте їх до 4 дюймів. Квасоля любить досить пристойний ґрунт, тому додайте трохи поживних речовин, додавши велику кількість компосту. Злегка поливайте квасолю, поки не з’являться маленькі сходи. Потім підтримуйте ґрунт вологим, але не перезволоженим, доки рослини не почнуть цвісти, після чого полив має бути більш ретельним і продовжуйте поливати, доки не зберете всю квасолю в сезоні.

Більшість описаних тут сортів квасолі — це традиційна квасоля, але для повноти картини ми включили також квасолю бігун і деякі інші екзотичні азіатські боби. Багато з цих сортів також можна залишити дозрівати на лозі для збору врожаю у вигляді сушених бобів.

Ось 10 чудових сімейних сортів квасолі для вашого городу.

Порада

Фамільна квасоля зазвичай є сортом «відкритого запилення», а це означає, що насіння, збережене зі стручків, «проросте» і дасть рослини, ідентичні батькам. Це зовсім не схоже на гібридну квасолю, яка часто дає насіння, що повертається до батьківських видів і втрачає всі переваги гібридів. Якщо ви вирішили зберегти насіння з вашої сімейної квасолі, просто залиште кілька стручків до повного дозрівання на лозі. Потім збережіть сухі боби всередині, щоб використати їх як насіння для посадки наступного року.

Квасоля Лінива домогосподарка (Phaseolus vulgaris ‘Lazy Housewife’)

Цей старий реліквійний сорт стандартної квасолі P. vulgaris з’явився приблизно в 1810 році і вперше був запропонований на комерційній основі компанією Burpee в 1885 році. Вона була описана як перша безстручкова зелена квасоля. Квасолю Лінива домогосподарка можна їсти як квасолю, або ж залишити стручки дозрівати, щоб зібрати внутрішнє насіння для сушених бобів. Це дуже урожайний сорт: Дозріває за 80-90 днів.

  • Ареал вирощування: Мексика, Центральна Америка, Південна Америка
  • Зони вирощування USDA: 3-11
  • Висота: 8-9 футів
  • Сонцезахищеність: Повне

Азійська крилата квасоля (Psophocarpus tetragonolobus)

Ця унікальна на вигляд квасоля дає стручки завдовжки від 4 до 9 дюймів з чотирма «крилатими» краями. Вони гарні в саду і дуже смачні на столі. Навіть коріння з горіховим смаком, як і листя, є їстівними. Улюблена в Азії протягом багатьох років, крилата квасоля тільки зараз стає популярною в Сполучених Штатах, завдяки високому вмісту білка. Ця реліктова квасоля найкраще росте в регіонах з високою температурою і вологістю в літні місяці.

  • Батьківщина: Південно-Східна Азія: Південно-Східна Азія
  • Зони вирощування USDA: 3-11
  • Висота: 10-13 футів
  • Сонцезахищеність: Повне

Кентуккі Вандер, Стара садиба (Phaseolus vulgaris ‘Kentucky Wonder’)

Цей сорт квасолі був спочатку названий техаською квасолею в 1863 році. Але в 1877 році він був повторно представлений як Чудо Кентуккі і став надзвичайно популярним на присадибних ділянках на початку 1900-х років. Сьогодні його часто продають як стару садибу. Молоді 7-дюймові стручки не мають ниток і мають казковий смак. Квасоля готова до збору через 68-72 дні після сходів.

  • Ареал вирощування: Мексика, Центральна Америка, Південна Америка
  • Зони вирощування USDA: 3-11
  • Висота: 6-8 футів
  • Сонцезахищеність: Повне

Квасоля червона (Phaseolus coccineus)

Відома своїми яскраво-червоними квітами, червона квасоля слугує декоративною рослиною в саду. Вона віддає перевагу більш прохолодним температурам, ніж більшість видів квасолі. З молодих бобів виходять чудові квасолинки, коли їх збирають довжиною 3-5 дюймів (зазвичай вони готові через 60-75 днів), але стручки з часом виростають до 18 дюймів, якщо ви хочете, щоб вони повністю дозріли до бобів, що містяться всередині. Ця рослина є недовговічною багаторічною рослиною в теплих регіонах, але частіше вирощується як однорічна.

  • Батьківщина: Центральна Америка
  • Зони вирощування USDA: 7-11 (як багаторічна рослина); в інших місцях вирощується як однорічна
  • Висота: 8-12 футів (іноді 15 футів)
  • Сонцезахищеність: Повне