10 чудових декоративних трав для вирощування в контейнерах

Estimated read time 1 min read

Марі Яннотті — садівниця, яка займається садівництвом все життя, і ветеран садівництва з майже тридцятирічним стажем. Вона також є автором трьох книг про садівництво, фотографом рослин, оратором і колишнім викладачем садівництва Корнельського кооперативу. Статті Марі про садівництво публікуються в газетах і журналах по всій країні, вона давала інтерв’ю для Радіо Марти Стюарт, Національного громадського радіо та численних статей.

Оскільки декоративні трави стають основними садовими рослинами, вони знаходять свій шлях до все більшої кількості контейнерних садів. Вирощування декоративних трав у контейнерах — це чудовий спосіб представити трави, не турбуючись про те, що вони поширяться або захоплять весь сад. Декоративні трави, вирощені в контейнерах, також набагато легше ділити.

Недоліком є те, що коли ви вирощуєте трави в контейнерах, вони менш витривалі — як правило, приблизно на дві зони витривалості. Наприклад, декоративна трава, віднесена до 5 зони витривалості USDA при посадці в ґрунт, зазвичай витривала лише до 7 зони при посадці в горщик (Примітка: зони USDA, перераховані нижче, відносяться до рослин, що вирощуються в ґрунті, а не в контейнерах). Фактична зимостійкість декоративної трави, вирощеної в контейнерах, залежить від її експозиції, матеріалу контейнера, погодних коливань протягом зимових місяців і від того, наскільки добре ви її підготували до зими. Однак ви завжди можете поводитися з декоративними травами в контейнерах як з однорічними рослинами, пересаджуючи їх щороку. Або, якщо у вас є місце в захищеному місці, наприклад, теплиця, гараж або підвал, просто помістіть контейнери всередину на зимівлю.

Ось 10 хороших варіантів декоративних трав для вирощування в контейнерах.

Порада

Догляд за декоративними травами в контейнерах практично такий самий, як і за будь-якими іншими рослинами, що ростуть на відкритому повітрі. Вони потребують регулярного поливу, але більшість з них не такі спраглі, як квітучі рослини. Підгодовуйте рослини добривом з високим вмістом азоту кілька разів протягом літа, а також обрізайте їх ранньою весною і пізньою зимою. Крім цього, основний догляд полягає в діленні рослин, коли вони переростають свої контейнери, що може статися досить швидко. Якщо залишити декоративні трави нерозділеними, вони можуть навіть розколоти свої горщики.

Лайма синя (Leymus arenarius)

Леймус може надто швидко розростатися на грядці, тому це ідеальний екземпляр для контейнерів. Рослина виростає 2-3 фути заввишки у вигляді кущиків. Висаджений у контейнер, ви все одно отримаєте імпозантне сталево-блакитне листя у формі меча, яке згинається у міру зростання, і гострі квіткові голівки. Квіткові голівки приваблюють метеликів, а листя стійке до оленів і кроликів.

  • Зони вирощування USDA: від 3 до 9
  • Кольорові сорти: Синьо-зелене листя
  • Освітленість: повне сонце або півтінь: Повне сонце або півтінь
  • Потреби в ґрунті: Середньо сухий або вологий ґрунт

Костриця синя (Helichtrichon sempervivens)

Контейнери з кострицею синьою привносять у сад прохолодну синьо-сіру гаму, а також ніжний шелест і текстуру, яка викликає бажання простягнути руку і доторкнутися до рослини. Рослини виростають 2-3 фути заввишки, з тонким колючим листям і кущистим характером росту.

  • Зони вирощування USDA: 4-8
  • Кольорові сорти: Сталево-блакитне листя
  • Освітленість: повне сонце: Повне сонце
  • Потреби в ґрунті: Сухий або середньої вологості, добре дренований ґрунт

Червона (пурпурова) фонтанна трава (Pennisetum setaceum ‘Rubrum’)

Фонтанна трава є природною для контейнерів, наповнюючи горщик своєю фонтаноподібною, вигнутою звичкою. Насичений бордовий колір сорту «Rubrum» робить її улюбленицею навіть там, де вона не витривала. (Це швидкозростаюча трава, яку легко вирощувати як однорічник). Вузьколопатеве листя виростає від 3 до 5 футів заввишки, а квіткові шипи сягають 4 або 5 футів. Інші сорти, які варто спробувати, включають Pennisetum ‘Burgundy Giant’ і Pennisetum orientale.

  • Зона вирощування USDA: від 9 до 11
  • Кольорові сорти: Червоне/фіолетове листя (інші сорти мають відтінки зеленого)
  • Освітленість: повне сонце: Повне сонце
  • Потреби в ґрунті: Помірно вологий, добре дренований ґрунт

Японська лісова трава (Hakonechloa macra ‘Aureola’)

Здається, що кожен хоче мати траву Хаконе, як тільки її побачить. Якщо у вас немає вологих, частково затінених умов, в яких вона процвітає, спробуйте вирощувати її в горщику. ‘Aurealoa’ — сорт із золотисто-смугастим листям, яке восени набуває розкішних мідно-помаранчевих тонів. Він виростає від 12 до 18 дюймів заввишки з витончено вигнутою формою росту.

  • Зона вирощування USDA: від 5 до 9
  • Кольорові сорти: Жовто-зелене листя
  • Освітлення: сонце: Часткова тінь
  • Потреби в ґрунті: Вологий, добре дренований ґрунт