Японські породи собак фото назви собак з Японії

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Японські породи собак дуже популярні. Вважається, що ці чотириногі з’явилися в Країні висхідного сонця спільно з людиною, і з метою поліпшення мисливських і якостей захисту, їх схрещували з вовками. Від таких собак і сформовані корінні породи, що існують в країні сьогодні. Необхідно відзначити, що назва фактично всіх істинно японських порід має географічний підтекст їх поширення.

Також японськими вважаються певні породи, що з’явилися шляхом схрещування представників аборигенних собак і привезених до Японії.

Лінії, що характеризують японську породу

Всі чистокровні собаки даної країни мають специфічні особливості:

  1. Зовнішній вигляд:
  • голова клиноподібної форми з стоять невеликими вушками;
  • хвіст-бублик;
  • насичена шерсть.
  1. Характер, в якому переважають:
  • урівноваженість;
  • безстрашність;
  • відсутність безпричинної агресії;
  • лояльність власнику;
  • високий інтелект.

Японські собаки

Чистокровні японки, визнані Nippo, представлені 6 породами: Сіба-іну, хоккайдо, Каї, Акіта, кицю, Сікоку. Раніше їх було 7, але одна з них – коси-але – вважається вимерлою.

Решта видів захищаються державою і є державною спадщиною Японії. Діляться вони на класи за розмірами і мають в стандарті вимоги до наявності наступних якостей:

  • «енергійний спокій», який передбачає доблесть і байдужість;
  • «хороший характер», що передбачає послух і лояльність;
  • «простота» — готовність до термінового дії.

Сіба-іну

У Країні висхідного сонця Сіба-Кен або японський карлик – найменша з корінних порід, виведена на о.Хонсю. Вона єдина аборигенна собака, назва якої не пов’язана з географією. Припущення про появу її найменування відносяться до зовнішнього вигляду або мисливського призначення.

Історії формування цієї найдавнішої азіатської породи більше 3 000 років. Будучи два рази на межі зникнення, порода 2 рази була збережена за допомогою Nippo. Стандарт затверджений в 1934 р, а в 1936 р собака стала державною спадщиною.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

У 1964 р.Сіба-іну визнана міжнародною кінологічною Федерацією (FCI).

Ці собаки дисципліновані та розумні. Дуже легко контактують з іншими вихованцями, але птахів і гризунів сприймуть здобиччю. Їм потрібна рання соціалізація. Це незалежна і непохитна собака, до якої необхідно знайти підхід.

Не звертаючи уваги на складний характер, такі особини можуть бути ласкавими, хоча тактильні контакти не шанують. Власнику віддані, однак при цьому будуть відстоювати власне лідерство.

Дресирування і виховання вимагає багато часу, праці та уваги. Потрібних результатів можна домогтися тільки делікатно, без використання насильства. Проходять навчання Сіба-іну легко.

Собака буде добре відчувати себе і в вольєрі, і в квартирі, але потрібно враховувати, що їй потрібні фізнагрузкі.

Існує один різновид Сіба-іну-Дзьомон-Сіба, що не є споконвічно японської.

Хоккайдо

Таких собак називають також айну. Вони чудові охоронці і компаньйони. Сучасна назва дана породі в 1937 р при оголошенні її пам’ятником природи, але першим так охрестив таких собак в 1869 р англійський зоолог Томас в.Бленкістон в рамках власної експедиції в горах Хакоода.

Раніше їх називали айну-кен, тому що це були собаки корінного народу О.Хоккайдо – айну.

Після Другої світової їх фактично винищили. Загроза їх зникнення залишається і зараз.

Міжнародна кінологічна Федерація визнала породу в 1964 р За межами Японії хоккайдо зустрічається нечасто, тому що їх вивезення заборонений.

Представники породи розумні, витривалі, сміливі. Мають врівноваженим характером, але можуть бути агресивними до незнайомців. Підкоряються тільки власнику. Власникам цуценят слід привчати їх до спільного існування з іншими вихованцями, тому що великі особини можуть полювати на більш дрібних тварин.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Щоб уникнути примх і пустощів, потрібно щодня завантажувати собаку фізичними вправами. При їх дресируванні неприйнятна грубість. В іншому випадку існує ризик втрати контролю над вихованцем.

Сьогодні подібних собак застосовують як друга, мисливця, сторожа і навіть як Їздова тварина.

Мисливська порода. Ще одна назва-тигрова собака-пов’язано з забарвленням. Вважається виведеною в ізольованій горами провінції Каї о. Хонсю.

У 1931 р виникла діяльність з розшуку і порятунку таких собак. У 1934 р породу визнали державною спадщиною Японії. Міжнародною кінологічною Федерацією вона була прийнята в 1982 р.

Цуценята такої породи народжуються одноколірні з пухнастою шерстю, забарвлення на тигровий у них змінюється з віком.

Як і інші японські породи, ця особина відрізняється витривалістю, високим інтелектом, безстрашністю і спокоєм. Господаря собака вибирає сама і віддано йому служить. Але його авторитет повинен бути безперечним. Сторонніх не любить.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Ці собаки потребують ранньої соціалізації та активного життя. Дресирування може бути ускладнена виявленням характеру, але тілесні покарання виключені.

Собаки цієї породи чудові сторожа або компаньйони. Але потрібно брати до уваги, що це стайня особини і не залишати їх на неогородженій території без прив’язі не можна.

Рідкісна порода, що сформувалася більше 3 000 років тому природним шляхом в князівстві Кісю півострова Киї. За переказами її предком був вовченя, подарований вовчицею мисливцеві за збереження їй життя.

У породи відмінне здоров’я і імунітет. Це Мисливські собаки, які також можуть виконувати функції пастуха або сторожа. Порода здатна утримувати здобич і гавкотом, і нападом.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Державною спадщиною країни Висхідного Сонця вона стала в 1934 р у 1982 р була визнана FCI. Забарвлення у собак переважно білий, хоча кунжутна і руда палітра кольорів теж дозволена.

Кисю спокійні особини. Легко проходять навчання, але можуть бути впертими. Як і всі собаки даної країни, володіють незалежним характером і здатністю до самостійних рішень. Вони відважні і слухняні, до власника відчувають прихильність, з чужими людьми обачні.

Це активні собаки, яким необхідні тривалі щоденні прогулянки. Можуть бути пастухами, сторожами, нести вартову службу.

Акіта-іну

Місце походження-Периферія Акіта о. Хонсю. Це найбільші японські собаки з шпіцеобразних. Тривалий період призначенням такого собаки було полювання на великих тварин і називалася вона Акіто матагі.

Уже в шостому столітті в Країні висхідного сонця існували Клуби любителів Акіта-іну, якими були розроблені інструкції з розведення і дресирування. А облік із зазначенням характеристик кожної особини поіменно проводиться з XV століття.

У 1868 р в зв’язку із застосуванням породи в собачих боях, стало виконуватися схрещування собак з тоса-іну і мастифами, що стало причиною збільшення розмірів особини, але втрати рис, властивих шпіцеобразной породі.

Особливістю Акіти вважається вовняний покрив, який складається з 3 шарів: верхнього з довгого волоса; жорсткого, більш короткого і м’якого підшерстя.

Акіта-іну входить в список найкрасивіших порід світу. Вона виділяється великим рівнем інтелекту. Будучи грайливими в щенячьем віці (до 2,5 років), дорослішаючи, собака стає врівноваженою і спокійною. Їй обов’язково необхідна фізнагрузка і тривалі прогулянки.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Такі представники породи віддані власнику, відважні, неагресивні. Проходять навчання легко, якщо процес виконується мирним шляхом.

Відмінно уживаючись з людьми, інших собак Акіта не потерпить, тому зазвичай вважається єдиним вихованцем. Вона чудовий охоронець, мисливець і навіть рятувальник на воді, тому що чудово плаває. Але потрібно обов’язково знати, що ця собака злопам’ятна.

Сікоку

Цю рідкісну і маленьку породу називають також коті-іну. Виведена вона була для полювання на оленів, кабанів і охорони житла. Зовні собаки нагадують сірих хижаків і володіють характерною плавністю і швидкістю рухів останніх.

Спочатку вони мешкали на Західній і Північній територіях Сікоку.

Беручи до уваги ізольованість ореолу проживання, сформувалися лінійки розведення, звані по найменуванню місцевості – Ава, Хата, Коша і Хонгава. Остання потім істотно вплинула на розвиток породи. Відрізнялися собаки за типом кунжутного забарвлення шерсті. В подальшому лінія Ава зникла.

У 1937 році порода отримала найменування Сікоку і була включена в список пам’яток природи Японії. У 1982 р.її визнала Міжнародна кінологічна Федерація.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Собаки чудові мисливці, обережні, енергійні, кмітливі і міцні. Зазвичай приємні, але можуть бути агресивними на адресу інших собак, в зв’язку з чим потребують ранньої соціалізації.

Сансю

Практично близнюк Акіто-іну. Відрізняється розмірами. Різновид виведена в 1912 р в якості службової.

Є кілька припущень її появи:

  • від китайської короткошерстої породи Чау-чау;
  • шляхом схрещування Сіка-іну і фу-кок (вважається зниклою).

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Місце походження собаки — о. Хонсю. Міжнародними кінологічними організаціями порода не визнана і дуже і дуже рідко її можна зустріти за межами Японії.

Є 2 різновиди сансю, що виділяються розміром. Вони віддані власнику, безстрашні, кмітливі і дуже легко навчатися.

Американська Акіта

Відома як велика японська собака, що взяла початок від Акіта-іну, вивезеної після Другої світової в Америку і схрещеною з мастифом і німецькою вівчаркою.

Офіційно порода була визнана тільки в 1972 р у 2000 р розділена на 2 види: американська Акіта і Акіта-іну. Їх схрещування заборонено. Перша більша.

Порода спокійна, доброзичлива, з міцною психікою. Хоробрість, розум і відданість дають можливість застосовувати її як друга, сторожову або службову собаку.

Сахалінський хаскі

Мета виведення породи-використання у вигляді їздової. Сьогодні подібних тварин дуже часто заводять для душі.

Японці не вважають породу власною спадщиною, але люблять таких собак і навіть застосовували їх з метою відродження породи Акіта-іну.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Сахалінський хаскі це спокійна, міцна, витривала, розумна і дуже доброзичлива, пристосована до проживання в холодних районах собака. Вона відноситься до зграйної породи. Її не можна змусити, але цілком можна переконати щось зробити.

На превеликий жаль, сьогодні Сахалінський хаскі відноситься до зникаючих видів.

Визнані породи в Країні висхідного сонця

Крім споконвічних, є японські породи собачок, які були виведені схрещуванням аборигенних і європейських. Не звертаючи уваги на визнання міжнародними кінологічними організаціями, вони не є в Країні висхідного сонця корінними.

Японський шпіц

Власний початок ця собака бере в перших десятиліттях 20 століття, з’явившись в результаті схрещування різних шпіців.

Отримавши визнання фактично всіх кінологічних організацій світу, вона не прийнята американським клубом собаківництва через схожість з американською ескімоської собакою.

Стандарт прийнятий в 1948 році японським клубом собаківництва.

Що б дізнатися про відмінні ознаки японського шпіца читайте цю статтю. Ці чотирилапі відважні, швидко прив’язуються до власника, приємні, товариські, потребують уваги.

Дзьомон-Сіба

Вважається варіацією Сіба-іну, але не визнана Nippo як аборигенна Японська собака. За межами Японії маловідома, хоча в самій країні дуже затребувана.

Представники породи схожі на невеликого вовка. Вони чудові і відважні мисливці.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Як і Сіба-іну, такі собаки незалежні, вимагають ранньої соціалізації і великих зусиль при дресируванні і навчанні. Будучи відданою власнику, Дзьомон-Сіба може проявити агресію до чужих людей і тварин.

Це декоративна порода була виведена з метою формування позитивного настрою у імператора. Вважається, що з’явилася від тибетського спанієля, пекінеса і кавалер-Кінг-чарльз-спанієля.

Порода була широко затребувана серед знаті. Її визнали в FCI в 1957 р.

Японські породи собак фото назви собак з Японії - Ветеринар

Собака відрізняється розумом, енергійністю, хоробрістю і врівноваженістю.

Японський мастиф

Ще одна назва тоса-іну або японський дог. Створена в кінці Дев’ятнадцятого століття в результаті поступового схрещування декількох порід, з метою участі в собачих боях, організованих в провінції Тоса о.Сікоку.

Це рідкісна порода вважається державною спадщиною країни.

Міжнародною кінологічною Федерацією вона була визнана в 1964 р.

Уважна, що виділяється спокоєм і гострим розумом собака, також володіє самостійністю і відвагою. вважається дуже хорошим охоронцем.

Цей пес не у всіх країнах визнали потенційно-небезпечним, у зв’язку з чим його утримання заборонено.

Японський тер’єр

Предками таких собак вважаються гладкошерстий фокстер’єр, невелика Італійська хорт (левретка) і манчестер-тер’єр, схрещені з аборигенними особинами. Це нечисленна порода, що збереглася в якості кімнатних собачок.

У 1964 р.її офіційно визнала Міжнародна кінологічна Федерація.

Особини цієї породи обачні, доброзичливі і енергійні. Це невелика собачка дивовижний сторож і мисливець. Але утримувати тер’єра можна лише в будинку.

Фото і відеоогляд

Познайомитися ближче з подібним схожими і в той же час всілякими японськими собаками допоможуть фото і відеоролики.

Ці породи дійсно унікальні як екстер’єром, так і набором власних якостей. Але не пюбой зможе виростити такого друга. Приймаючи рішення про покупку собак з Країни висхідного сонця, рекомендується бути готовим проявити завзятість, ласку і твердість одночасно.