Морські свинки: годування та догляд у домашніх умовах

Морські свинки: годування та догляд у домашніх умовах - Ветеринар

Дуже часто питання про заснування тварин, що живуть удома, з’являється в сім’ях із дітьми. Здебільшого, вони просять кошеня або цуценя, але в якості альтернативи батьки пропонують чаду трохи інші варіанти звірів, серед них морські свинки користуються великою популярністю.

Морські свинки: годування та догляд у домашніх умовах - Ветеринар

Ці невибагливі звірята не займають корисну площу, не вимагають великої уваги. А найголовніше, дітям у процесі догляду за ними прищеплюється почуття акуратності та відповідальності.

Особливості тварин

За середньостатистичними показниками, тривалість життя морської свинки, яка проживає вдома, становить 3 роки. При найбільшій турботі та якісному догляді її цикл життя має тривалість від 5 до 8 років. У природі звірятко дуже легко живе 9 і навіть 10 років.

Незважаючи на звичну всім назву, цей різновид тварин, що живуть удома, не вміє плавати. При утриманні звірка потрібно брати до уваги цей фактор.

У зоологічній сфері відомі 3 види морських свинок.

  • Короткошерста. Довжина покриву волосся по всьому тілу становить не більше 3 см.
  • Довгошерста. Ці звірята можуть похвалитися неймовірно довгою шерстю, що становить 15 см по довжині по всьому тулубу. На мордочці шерсть трохи коротша, приблизна довжина волосків становить 7 см.
  • Рідкісні . Такий вид морських свинок з’явився не так давно. Їхня характерна риса полягає у відсутності шерсті на тілі, крім голови та лапок.

Перед тим як обзавестися морською свинкою, потрібно ознайомитися зі звичками цього звірка. За власними характеристиками тварина належить до денних жителів, активні вони лише до дванадцятої години дня. Вранці вихованець вживає їжу, після цього з радістю йде на контакт з власним господарем. В обідній і вечірній час активність звірків помітно падає. Вночі звірятко спить.

Купуючи одночасно кілька морських свинок, важливо, щоб вони до моменту покупки проживали разом на одній території. В іншому випадку між незнайомими звірками можуть з’явитися конфлікти. Зрозуміло, їхні сутички протікають без кровопролиття.

Максимальне, на що можуть ворогуючі сторони, — це спробувати налякати власними рухами опонента. Стежити за цим процесом досить цікаво. Дві конфліктуючі сторони стають одна навпроти одної, високо піднімають голови і починають скреготати зубами. Час “бойових дій” необмежений, але в підсумку слабке звірятко відступить. Досить серйозні конфлікти з’являються між самцями, які ділять територію або самку.

Якщо з раннього дитинства морські свинки виховувалися разом, їхній настрій завжди буде дружнім і не призводить до бійок.

При утриманні морських свинок у великих кількостях можна помітити, наскільки яскраво у даного виду звірків виражається стадне почуття. У кожного окремого самця регулярно перебуває кілька груп самок. Чужинців вони не люблять і досить швидко проганяють.

Морські свинки за власним характером з байдужістю ставляться до інших домашніх тварин. Їм достатньо спілкування з власним колективом. На превеликий жаль, цей факт може зіграти погану роль у житті гризуна, тим паче якщо в будинку проживають інші види тварин. Наприклад, зустрівшись із котом, звір, що налякався, постарається сховатися в найтемнішому кутку і заритися під землю. А зрозумівши, що втекти не вийде, притискається до стінки та завмирає в одному положенні. При цьому морська свинка може отримати серцевий напад.

За своєю природою морські свинки схожі з багатьма видами улюбленців, які проживають у будинку, тим, що займаються копрофагією, іншими словами, поїдають власні випорожнення. Єдине пояснення цьому факту полягає в необхідності організму звірка приймати важливі мікроелементи і вітаміни, незасвоєні з першого разу.

Більшість батьків переживають, що морська свинка може вкусити їхнє чадо. Це може бути лише в разі, якщо дитина буде необережно поводитися з твариною. Насправді морські свинки дуже дружелюбно ставляться до власного власника. Вони дозволяють погладити себе по мордочці, стукати по носику.

Але як говорилося раніше, вони можуть “увімкнути” маленьку агресію, показуючи роздратування власними діями. Наприклад, якщо тварину некомфортно схопили, вона починає відштовхувати руку людини головою, після цього в хід підуть лапки. Якщо господар ніяк не реагує на вимоги тварини випустити її, морська свинка починає клацати зубками. Лише після останнього натяку вона може злегка прикусити палець. Таким чином гризуни повідомляють, що прояви людських почуттів їм добряче набридли.

Доглядаючи за морською свинкою, необхідно розуміти мову звірка. Якщо вона починає злегка прикушувати шкіру пальців, значить проситься назад у клітку.

При цьому бити тварин суворо забороняється. Інакше вона може злякатися і втратити довіру до власного господаря.

Мінуси і плюси утримання

Перед тим як завести домашнього улюбленця, будь-яка людина зважує всі за і проти догляду за твариною. Це стосується не тільки собак і кішок, а й дрібних гризунів, зокрема морських свинок. Для початку необхідно розглянути перелік хороших якостей в утриманні цього виду гризунів.

  • Морські свинки будуть прекрасними друзями для невеликого власника. По-перше, вони не займають корисну площу, друге, у дитини виробляється почуття відповідальності.
  • За власною природою морські свинки дуже швидко і легко адаптуються до нової обстановки проживання. Дуже швидко вони звикають до нової клички і починають реагувати на відносний сигнал господаря.
  • Морські свинки — неагресивні тварини. Лише легкими перекусами вони показують, що їм щось не подобається.
  • Ці гризуни уваги не звертають на інших тварин, що живуть вдома.
  • Морські свинки невибагливі в харчуванні. Для їхнього годування немає необхідності купувати особливі делікатеси або готувати витончені страви.
  • На відміну від собак, про яких так багато хто мріє діти, морських свинок не потрібно вигулювати. Так само, ці гризуни не потребують фіз. навантажень.
  • Саме цей вид гризунів є найбільш гіпоалергенною твариною, що живе вдома.

Познайомившись з хорошими сторонами утримання морських свинок, необхідно вивчити і негативні фактори.

  • Не завжди морські свинки піддаються дресируванню. Однак навіть найпримхливіші особини зможуть навчитися кількох трюків.
  • Дуже часто вони можуть бути нав’язливими. Так свинки випрошують їжу та увагу.
  • Морські свинки дуже галасливі. Протягом усього дня вони можуть видавати багато різних звуків, наприклад, свист, вереск або рохкання. При цьому кожен окремий звук, видаваний звірком, має конкретне значення.
  • Тварини дуже активні до дванадцятої години дня. Вони готові розкидати навколо клітки тирсу і їжу, яку доведеться щодня прибирати.
  • Пускаючи морську свинку на прогулянку, господарям слід бути готовим до перегризених проводів, меблів та інших речей.
  • Під час прогулянки квартирою морська свинка може справити нужду в будь-яких місцях.
  • Морські свинки бояться холоду і сильної спеки і навіть при легкому протязі можуть застудитися.
  • За власною натурою морські гризуни — стадні тварини. Вони погано переносять усамітнення, тому вимагають поруч кількох родичів.
  • Це дуже полохливі гризуни. При частих переляках від власного власника вони можуть втратити до нього довіру.

Відповідне житло

Значну частину свого часу гризуни, що живуть у домашніх умовах, перебувають на своїй території, де відчувають відчуття затишку і безпеки. Для них розумно придбати індивідуальне житло.

  • Клітка. Найпопулярніший варіант для квартирного утримання морської свинки. Обрана клітка за власними розмірами повинна виділятися простором. Піддон житла гризуна має бути зроблений із пластику. Дно житла не повинно мати ґратчастої основи, невелика лапка звірка може потрапити в проріз, через що звір отримає пошкодження. Під час вибору житла немає необхідності купувати двоповерхові моделі. Морські свинки не стрибають і не піднімаються на висоту. Якщо навіть тварина зуміє забратися на другий ярус, то спуститися вже не зможе. А зістрибнувши, здатна пошкодити лапку. Завдяки ґратчастим стінкам клітка ідеально провітрюється. Окремі замки на дверях не дають змоги гризуну вибратися назовні.

Тільки один мінус полягає в повсякденному прибиранні території біля клітки, оскільки морські свинки викидають крізь решітки тирсу, їжу і сміття.

  • Тераріум. Досить чудовий варіант для утримання морської свинки. Основне, щоб сторони з боків ємності були зроблені з сітки металевої, а не зі скла. Важлива перевага тераріуму полягає у відсутності сміття навколо. Суворо забороняється застосовувати тераріум, повністю зроблений зі скла. У них звірку буде незатишно через недостатню циркуляцію кисню, а підстилка на дні регулярно буде вологою.
  • Вольєр. Певні власники квартир, яким дає можливість житлоплоща, використовують власне цей варіант будинку для гризунів. Основне, щоб висота стін була не меншою за 40 см, інакше морська свинка легко вибереться на прогулянку.

Важливо пам’ятати, що такого роду житло не підійде для будинків, де крім гризуна, проживають кішки або собаки.

  • Дюна — як житло для гризунів застосовується нечасто, зазвичай використовується для їхнього перевезення. Фахівці зоологи також не рекомендують застосовувати такого роду ємності для утримання дрібних звірів. За власними габаритами дюни досить маленькі й тісні. Повітря всередині дуже обмежене, через що гризуни відчувають дискомфорт.

Де розташувати?

Після купівлі будинку для морської свинки досить важливо визначити для нього гарне місце. Воно має бути світлим, адже морській свинці досить важливо отримувати велику кількість світла. Однак при природному освітленні важливо пам’ятати, що морські свинки не переносять прямих сонячних променів, особливо в жаркий період часу.

У зимовий період суворо забороняється ставити житло гризуна біля батареї. Морські свинки дуже сприйнятливі до переохолоджень і протягів, тому їхнє житло не можна ставити біля вхідних дверей і в провітрюваних приміщеннях.

Щоб гризуну не було нудно, його житло слід розмістити в тій кімнаті, де дуже часто перебувають люди. Якщо ж у приміщенні доволі часто відбуваються галасливі вечори, у клітку гризуна варто поставити гарний короб із дахом, де звірятко зможе сховатися і перевести дух.

Як облаштувати?

Дуже часто, купуючи житло для невеликого гризуна, консультанти пропонують придбати низку додаткових аксесуарів, які, за їхніми словами, вкрай потрібні звірку. Господареві-початківцю буде не легко визначитися на місці в необхідності тієї чи іншої речі, тому вони можуть придбати абсолютно непотрібні товари. Щоб створити тварині необхідний комфорт і затишок, знадобиться придбати лише кілька речей.

  • Годівниця. На вітринах магазинів викладені підлогові та моделі, які підвішуються резервуарів для їжі. Морським свинкам потрібно вибрати підвісні ємності.
  • Сінниця. Сіно — головний продукт харчування маленьких гризунів, і складати його варто в окрему ємність, ніж розкидати по дну житла.
  • Поїлка. Найкращим варіантом стануть моделі, які підвішуються, інакше все дно клітки буде вологим, а тварина — мокрою.
  • Декоративний будиночок. Морській свинці, як і будь-якій іншій домашній тварині, потрібно мати затишне місце, де вона може сховатися і розслабитися від зайвої уваги.

Крім елементів, без яких морська свинка ніяк не зможе прожити, передбачається додаткова низка аксесуарів, які дають змогу звірку проводити тренування або просто грати:

  • кубики і м’ячики;
  • тунелі та укриття;
  • підвісний гамак;
  • лежак;
  • сольовий камінь.

Суворо забороняється встановлювати в клітці бігове колесо і купувати прогулянкову кулю.

Морські свинки за власною природою не пристосовані переміщатися в цих атрибутах, при їх застосуванні вони можуть отримати перелом лапок і навіть пошкодити хребет.

Правила годування

Якісний догляд за морськими свинками здебільшого залежить від їхнього харчування. На превеликий жаль, господарі, які не мають великого досвіду, приділяють цьому питанню дуже мало уваги. Тому купують тільки сухий корм для гризунів, думаючи, що наявні в його складі деталі чудово підійдуть для морської свинки. Тільки мало кому відомо, що ці чудові звірята воліють харчуватися сіном.

Далі пропонується ознайомитися з основними продуктами, які мають бути в раціоні морських свинок.

  • Сіно.
  • Зелені трави — кульбаби, кропива, лопух, салат і ромашки.
  • Свіжі овочі. Морські свинки особливо сильно люблять гарбуз і кабачок. Не проти поласувати вони і морквою, огірками, буряком і томатами.
  • Маленькі гілки. Краще підбирати кущі малини та чорниці. Гілки яблуні та груші стануть особливим делікатесом для цього гризуна.
  • Ягоди та фрукти, але тільки свіжі. Наприклад, банани, вишня, полуниця, яблука.

При детальному розгляді сухого корму для гризунів фахівці так і не змогли визначити його корисність для морських свинок, щоправда, більшість власників додають до раціону звірка цю підгодівлю. Головне — пам’ятати, що сухий корм досить поживний, і за частого його вживання морські свинки починають сильно повніти, що погано позначається на їхньому здоров’ї. Самі звірята самостійно не зможуть схуднути, оскільки ведуть малорухливий життєвий спосіб.

При бажанні побалувати маленького гризуна делікатесом можна давати йому горішки, але не більше трьох разів протягом тижня.

Суворо забороняється давати морським свинкам макарони, кисломолочні продукти, рибу, ковбасні вироби, картоплю, солодощі, випічку, яйця і гриби.

Сама процедура годування також має деякі правила.

  • Не можна в жодному разі залишати тварину без їжі. Якщо гризун залишився голодним на 20 годин, у його організмі починають відбуватися процеси незворотного характеру, здатні призвести до загибелі звірка.
  • Свіже сіно завжди має розташовуватися у встановленому місці клітки. Якщо воно закінчується, необхідно підкласти невеликий пучок.
  • Овочі та фрукти дають тварині не більше ніж 2-ух разів на день.
  • Раціон морської свинки, як і в будь-якої тварини, має бути різним. Тому рекомендується чергувати різні види овочів у її меню.
  • У зимовий період через відсутність свіжої трави морській свинці потрібно приймати зернові культури.
  • Морських свинок не можна перегодовувати. Їхня добова норма становить 30% від своєї маси.
  • Введення нових продуктів у раціон слід робити потроху, регулярно спостерігаючи за станом тварини.
  • Морські свинки вживають мало води. Але, не звертаючи уваги на це, рідина в поїльній ємності завжди має бути очищеною і кип’яченою.

Гігієна та купання

Головна частина догляду за морською свинкою полягає в щоденному вичісуванні шерстки. Ця процедура дає можливість утримувати волосяний покрив тварини в чистоті. Забруднені лапки можна протерти вологою серветкою. Також доведеться проводити щоденне прибирання всередині будиночка гризуна, позбавлятися від недоїденої їжі.

Купати морську свинку потрібно тільки в крайніх випадках. Водні процедури викликають великий стрес у звірка. Але якщо наприклад знадобилося вдатися до них, важливо, щоб вода в ємності для купання була теплою. Та й сама процедура має проводитися в кімнаті, що обігрівається, де відсутні протяги. Як засіб для мийних робіт підійде шампунь для котів і собак. Для купання застосовується ємність маленького розміру з дуже малою кількістю води.

Не можна, щоб у процесі купання з’являлися сторонні шуми, інакше тварина може злякатися і роздряпати власника.

Після миття звірка слід укутати в м’який рушник і потримати на руках до повного висихання шерсті. Суворо забороняється застосовувати фен, оскільки гучний звук налякає безпорадного гризуна.

Заводчикам-початківцям важливо пам’ятати, що морських свинок, які не досягли однорічного віку, купати суворо забороняється. Їхній ще слабкий організм швидше за все не витримає такої процедури.

Захворювання і вакцинація

Правильне утримання морських свинок вдома дає можливість уникнути різних хвороб. Якщо раптом догляд не відповідає необхідним нормам, тварина може зіткнутися з труднощами травлення і застудою. Далі пропонується ознайомитися з симптомами розвитку захворювань:

  • сильна спрага;
  • злипла шерсть;
  • кашель і важке дихання;
  • млявий стан, тривале лежання із заплющеними очима;
  • поява паразитів у шерсті;
  • виразки на шкірі;
  • рідкі випорожнення.

За появи перших ознак морську свинку слід показати лікарю.

Спираючись на знаннях і досвіді розведення собак і кішок, заводчики-початківці гризунів запитують себе про необхідність вакцинації свинки. Насправді щеплення морським свинкам не роблять. Лише в більшості випадків ветеринари можуть запропонувати прищепити тварину від бордетеддіозу. Щеплення не захищає гризуна від зараження, але робить м’якшим сам процес хвороби.

Необхідно знати, що під час купівлі нової морської свинки варто помістити її на тиждень-два в карантинну зону, і тільки після цього переводити тварину в загальну клітку з іншими вихованцями.

Дресирування та ігри

Не варто вірити аргументам, що морські свинки — нудні гризуни, які вміють тільки їсти і спати. Насправді вони дуже активні і готові грати з власним господарем. За власною природою ці гризуни досить розумні, легко проходять навчання робити різні трюки.

Перед тим як починати активно займатися з морською свинкою, потрібно щоб вона звикла до нового власника, почала йому довіряти. Для цього господареві знадобиться приділяти маленькому вихованцеві багато часу, щоб той почав довіряти власнику.

  • Кілька днів господар звірка має спокійно підходити до клітки з морською свинкою і ласкаво з нею розмовляти, завдяки чому тварина почне пристраститися до його голосу.
  • Інший етап приручення — це ласощі з руки. Якщо морська свинка починає довіряти людині, вона спокійно підходить до неї і забирає їжу. Головне, в цей момент не робити різких рухів. Через кілька днів гризун сам почне підбігати до власного господаря і перевіряти, чи не приніс він смачні ласощі.
  • Після перших 2-ох етапів господар може спробувати вийняти морську свинку з клітки і підтримати її якийсь час на руках. Якщо тварина злякалася, досить погладити її по спині, при цьому ніжно з нею розмовляти. Щойно гризун переконається, що ніякої небезпеки немає, він поніжиться і отримуватиме задоволення від контакту з людиною.

З морською свинкою досить цікаво грати. Веселе проведення часу багато в чому нагадує розвиток малюків. Звірятко з великим задоволенням діставатиме заховані в найрізноманітніших частинах клітки шматочки ласощів. М’ячик із паперу, що шарудить, приверне увагу гризуна, завдяки чому вийде зіграти з ним у незвичайний футбол.

Відчувши дружній зв’язок між морською свинкою та її господарем, можна приступити до дресирування звірка. Як заохочення, як і будь-якій іншій тварині, пропонується давати улюблені ласощі.

При грамотному підході вийде навчити морську свинку реагувати на власне ім’я, а ще перевертатися з боку на бік.

Цінні рекомендації

Більшість людей, зважившись завести морську свинку, припускають, що за гризуном не потрібен спеціальний догляд. Але, не звертаючи уваги на це, вона вимагає конкретної турботи, тепла і уваги, які повинні максимально забезпечуватися господарем. Господареві-початківцю потрібно знати кілька важливих правил, завдяки яким морська свинка зможе почуватися комфортно, зручно і в безпеці.