Кошеня погано ходить

Estimated read time 1 min read

Новонароджені кошенята народжуються сліпими і глухими, оскільки їх нервова система на момент народження ще не до кінця сформована.

Нормальний розвиток малюків залежить багато в чому не тільки від самої матері, але і від вмілого догляду власника.

Кожен етап дорослішання кошеня повинен бути ретельно проконтрольований.

Якщо кошеня погано ходить, це може бути прямим сигналом показати його ветлікаря з метою надання своєчасної допомоги.

Причини, чому кошенята можуть погано ходити

Малюки у кішки не тільки сліпі, але і ще й глухі. Новонароджені кошенята мають не до кінця сформовану нервову систему, тому покладаються на нюх і дотик для орієнтації в просторі.

По-перше, на що фокусують увагу кошенята – запах Матері, який вони можуть зловити з відстані 60-ти см.на перших кроках кошенята більше сплять і їдять. Вже почавши з 10 днів від народження, малюки починають потроху відкривати очі. Починається перехідний період, що триває до моменту, коли кошенята починають ходити — приблизно 15-20 день життя.

Малюки вчаться бачити і слухати світ навколо, а одночасно з цим, відбувається зміцнення кістково-м’язового апарату. Кошенята починають вчитися ходити. Прихильність один до одного і до самої матері виникає з початком етапу соціалізації, наступним за перехідним періодом.

Не тільки кішка мати повинна стежити за власним потомством. Важливу роль відіграє турбота власника. Господар кішки і кошенят повинен стежити за всіма етапами розвитку, вчасно відзначаючи можливі порушення. Одним з подібних порушень як правило виступає відсутність нормального навчання ходити.

Важливий привід звернутися за допомогою до ветлікаря – повна відсутність у кошеняти можливості стати на лапки, гучний писк в даний момент або ж повна відмова від ходьби.

Все це може вказувати на розвиток небезпечних патологій. Основою слабкості в кінцівках, болів і інших проявів дискомфорту, виступають як вроджені, так і набуті порушення.

Причинами вродженого типу, що заважають кошенятам нормально вчитися ходити, вважаються:

  • серйозні захворювання нирок;
  • дисплазія кульшового суглоба (розбіжність головки стегнової кістки з тазової чашкою); ;
  • пухлинні процеси;
  • дистрофічні зміни в області хребта.

Відсутність можливості ходити може відзначатися і у фізично розвиненого кошеня. У даних випадках йдеться про набутих захворюваннях. Основою може послужити травми різного ступеня тяжкості.

Ветеринарні доктора відзначають генетичну спадковість.Так, дисплазія кульшового суглоба частіше зустрічається у кошенят подібних порід як мейн-кун і Шотландська висловуха. Рідше діагностується вроджена аномалія у норвезької, перської і сіамської кішок. Купуючи породистого кошеня, майбутньому господареві необхідно ретельно перевіряти документи з родоводу, в якій повинні ставитися мітки і наявності патології в роду.

Якщо кошеняті 1.5 місяці, він вже повинен бути активним, бігати, багато скакати, лазити по вертикальних поверхнях. Якщо цього не відбувається, необхідно звернутися за допомогою до професіоналів.

Дії власника якщо кошеня погано ходить

Головне, про що повинен потурбуватися володар кішки з кошенятами – правильне правильне харчування самої матері, а потім і підростаючих кошенят, обережність при активних іграх і постійні огляди у ветлікаря. Останній пункт також обов’язковий, як і хороше харчування і вважається частиною хорошого догляду за тваринами. Доктор допоможе вчасно визначити наявність проблем в організмі маленького кошеняти і порекомендує правильний шлях лікування.

Якщо кошеня не ходить після 20 днів від народження, необхідно звернутися за допомогою до професіонала. Раннє лікування-ймовірний шлях до успіху. В іншому випадку при відсутності адекватної терапії, вихованець може стати інвалідом.

Слабкі кінцівки і хворобливість у новонародженого при здійсненні рухів, можуть бути спровоковані не тільки дисплазією тазостегнових суглобів. Факторами, здатними впливати на роботу кістково-м’язового апарату виступають хвороби печінки зі складнощами у вигляді неврологічних порушень, рахіт, що відрізняється розм’якшенням кісткових структур, злоякісні нові утворення, гострі інтоксикації. Всі дані проблеми вимагають конкретного лікування під контролем ветлікаря.

У групі ризику по розвитку дисплазій кілька порід кішок. Але дуже сильно схильні до патологічного вродженого процесу мейн-куни. Більше 23% кошенят цієї породи, страждають від дисплазій. Основою виступає не тільки генетична спадковість, але також бурхливе зростання і великі розміри. Раптове збільшення ваги перевершує за швидкістю процес розвитку суглобів. Організм дитини не здатний повністю справлятися з навантаженням, що призводить до великих порушень.

Завдання власника-ретельно стежити за всіма етапами розвитку новонароджених кошенят і якщо знадобиться вживати відповідних заходів.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.