Геморагічна хвороба кроликів

Estimated read time 1 min read

Вірусна геморагічна хвороба кроликів вважається захворюванням вірусного характеру, при якому зустрічається сильне ураження всього організму. При цьому абсолютно не має значення, якого віку тварина, вірус вражає кожного без винятку. Щоб уберегти тварин від небезпечної вірусної патології, потрібно знати симптоми її прояву і форми захворювання.

Шляхи передачі захворювання

Подразником вірусного геморагічного захворювання у кроликів вважається РНК вірус з сімейства кальцівірусів. Він має велику ступінь зараження. Здатність до життя збудник може зберігати протягом п’яти років, він при цьому має дуже високу стійкість до впливу ефірів, хлору, а ще до заморожування.

Необхідно звернути свою увагу! ВГБК вважається хворобою, характерною виключно для кроликів. Для інших тварин і людей хвороба не надає небезпеки.

Поширення вірусу зазвичай відбувається аліментарним і повітряним шляхами, спалахування хвороби можуть залежати від пори року.

Вірусна геморагічна хвороба кроликів зазвичай передається від хворих і вже перехворіли тварин. В якості переносника як правило виступає людина. Зараження може статися через:

  • кормові суміші;
  • Земля;
  • вода;
  • гній;
  • підстилка;
  • через заражені вироби з хутра;
  • пух, шкурки інфікованих тварин;
  • через взуття;
  • інструменти, інвентар, обладнання персоналу .

Симптоми і форми захворювання геморагічною хворобою

Вірусна геморагічна хвороба у кроликів може протікати в декількох формах. Виділяють гостру і надгостру форму. Кожна форма супроводжується конкретною симптоматикою.

Необхідно підкреслити! Кожна форма ВГБК володіє самим різним перебігом і проявляє себе по-різному. З це причини для кожної застосовуються спеціалізовані заходи впливу, різні препарати для проведення вакцинації.

При гострій формі необхідно дивитися на прояв перших ознак. До них відносять:

  • збільшення температури;
  • відзначається загальна слабкість тварини;
  • повний немає апетиту;
  • поразка шляхів дихання;
  • з’являються проблеми з кишечником;
  • порушення стільця, у тварини відзначається поява рідкого стільця.

Однак частіше хвороба протікає в надгострой формі. Її дуже важко відразу визначати, так як період інкубації може становити від пари годин до доби. Також небезпека надгострого напрямку хвороби полягає в її безсимптомності. У хворого на вірусну геморагічну хворобу зберігається апетит, температура тіла в межах норми. Однак після закінчення інкубаційного періоду інфікований заєць раптом робить кілька судомних рухів кінцівками і гине.

Крім цього, обов’язково необхідно брати до уваги, що під час даної хвороби в організмі зайця відбуваються внутрішні патологічні зміни. Вони можуть виникати не відразу, тому господар може їх просто не помітити. Але такі зміни вважаються дуже і дуже серйозними і якщо вчасно не почати лікування, то вони викличуть моментальну загибель всього потомства.

В організмі особин при ВГБК зустрічається наступна симптоматика:

  1. При проникненні вірусу в організм він починає швидко розвиватися і плодитися;
  2. Протягом певного часу вірусний збудник потрапляє до складу кровообігу;
  3. Захоплює область лімфатичних вузлів;
  4. Через певний проміжок часу відбувається активне виділення небезпечних токсинів;
  5. Викликає руйнування органів з судинною структурою;
  6. Вірус провокує зміну клітинних елементів;
  7. Зустрічається освіту підшкірних патьоків і вузлів;
  8. Допомагає розвитку крововиливів слизових очних оболонок;
  9. Через певний проміжок часу вірусний організм викликає появу кров’яної блювоти;
  10. Охоплює всю область ротової порожнини;
  11. Викликає ураження печінки – нирок і легенів — ці органи дуже збільшені в об’ємі;
  12. Створює великі складності при циркуляції серцем крові;
  13. Провокує заповнення селезінки кров’ю.

Діагностика ВГБК

Обов’язково необхідно ретельно стежити за станом зайця, тим більше якщо ви утримуєте ціле потомство. Досить захворіти одній тварині, і воно швидко перезаражает інших. Все це може привести до загибелі всього поголів’я.

Останній діагноз вірусної геморагічної хвороби кроликів ставиться після повного розтину тварини. При цьому дотримані важливі особливості діагностики:

  • у лабораторію поряд з тушкою померлої тварини направляються опису епізоотологічних даних з клінічними ознаками;
  • труп зайця, який повинен бути масою не менше 3 кілограм, поміщається в спеціалізовану продезинфіковану і щільно закривається тару. Також вона обов’язково обкладається льодом з кожного боку;
  • для проведення аналізу на ВГБК найкраще використовувати трупи кроликів, які пішли з життя не менше ніж через 3 години після моменту падежу тварин;
  • проби патологічного матеріалу зазвичай беруться з печінки;
  • в результаті проведення розтину зараженого зайця ветеринарний фахівець може побачити на поверхні всіх органів знаходяться всередині геморагічні висипання.

Важливо! Після повного дослідження померлої інфікованої тварини, ветеринар складають записку з повним описом епізоотичної ситуації кроликоферми, клінічну симптоматику летального результату і результати, отримані після розтину тварини.

Лікування геморагічної хвороби

Вірусне геморагічне захворювання у кроликів не лікується, ще не винайшли препарат, який зміг би повністю придушити розвиток і розмноження вірусного збудника цієї хвороби. Завдяки цьому, якщо заєць захворів ВГБК, то в самому різному випадку він в недалекому майбутньому помре.

У кроликів ВГБК починається раптово, при цьому його симптоми розвиваються дуже швидко. Завдяки цьому єдиним методом лікування є проведення вакцинації тварин. Це допоможе врятувати ціле поголів’я кролячого сімейства. Але навіть проведення вакцинації не завжди може забезпечити гарантію на 100 %.

Спеціальна сироватка, яка вводиться в організм тварини під час щеплення, дає можливість попередити розвиток вірусної геморагічної хвороби. При цьому організм тварини отримує належний захист вже через кілька годин, зберігаючи власні захисні характеристики протягом місяця.

Необхідно звернути свою увагу! Введення вакцини спочатку хвороби може забезпечити позитивний вплив і не допустити розвиток вірусного ураження. Але якщо є наявність епідемії використання вакцинації не зможе дати хорошого ефекту.

Вакцинація кроликів виконується декількома варіантами:

  • асоційована вакцинація;
  • монопрививка;
  • системне вакцинування проти ВГБК і міксоматозу.

Досвідчені кролівники рекомендують підбирати останній вид вакцинації, так як вакцина проти ВГБК і міксоматозу забезпечує позитивну дію і захищає відразу від декількох небезпечних хвороб.

При проведенні комплексного вакцинації повинні дотримуватися наступні важливі рекомендації:

  1. Щеплення виконується через півтора місяці після народження кошенят;
  2. Перше вакцинування бажано виконувати в жаркий період часу;
  3. Подальше вакцинування виконується через 90-100 днів після першого щеплення;
  4. Наступні вакцинації робляться двічі на рік;
  5. Укол вводиться внутрішньом’язовим методом;
  6. Підходящої дозою препарату для першого щеплення вважається менше 0,5 мл;
  7. Найбільш прийнятна область для уколу вважається стегно;
  8. Для проведення процедури щеплення необхідно застосовувати простерилізовані голки;
  9. Перед введенням область стегна рекомендується продезінфікувати за допомогою спиртового розчину;
  10. Після щеплення у тварини якийсь час спостерігається знижений апетит.

Методи профілактика захворювання ВГБК

При появі масового зараження поголів’я в кролячому господарстві, варто не допустити зараження поголів’я в сусідніх господарствах. А якщо не дотримуватися важливі заходи, то інфікування може статися дуже швидко.

Зазвичай ветеринарні служби накладають заборону на деякі дії КРОЛІВНИКІВ, у якого сталося зараження кролячого поголів’я:

  • м’ясо хворих кроликів не можна приймати в їжу і вже тим більше застосовувати для продажу;
  • тільки не варто проводити злучку кроликів з особинами з інших господарств. Важливо, щоб особини не залишали межі місць їх утримання;
  • не можна переводити хворих тварин в інші клітини;
  • всі предмети та інвентар, який використовується для догляду за тваринами, повинні залишатися на власному місці;
  • гній у якого в складі містяться вірусні організми, не рекомендують використовувати в якості добрива. Його обов’язково піддають біотермічній обробці.

Також для усунення появи ВГБК, обов’язково потрібно дотримуватися важливі заходи профілактики:

  • при виявленні заражених особин, обов’язково необхідно ретельно продезінфікувати знаходиться територію, приміщення, спеціальний захисний одяг, інструменти, інвентар;
  • при знаходженні заражених кроликів, їх потрібно відразу ж відсадити окремо від інших особин. Для догляду за зараженими тваринами необхідно використовувати окремі інструменти, предмети для годування. В цей же період іншим тваринам проходить вакцинація;
  • для догляду за тваринами потрібно застосовувати окремий одяг, і постійно переодягатися;
  • при догляді за поголів’ям кролячого потомства обов’язково після годування, очищення клітин, обробки засобів для годування, добре промивайте руки із застосуванням дезінфікуючих засобів для миття;
  • загиблих тварин не можна закопувати в землю, інакше може статися інфікування грунту. Вони повинні спалюватися.

При виконанні всіх перерахованих вище рекомендацій можна повністю уникнути масової загибелі поголів’я кроликів. Обов’язково ретельно стежити за станом поголів’я кроликів, і при виявленні підозрілих симптомів відразу ж звертайтеся до ветеринарного професіонала. Але найкраще провести своєчасну вакцинацію, яка допоможе захистити від ВГБК.