Ампулярії: види, особливості утримання та розведення

Ампулярії: види, особливості утримання та розведення - Ветеринар

Загадкова мешканка ставків Південної Америки равлик ампулярія відома всім акваріумістам. Це цікаве створіння, за поведінкою якого дуже цікаво спостерігати. Оригінальне забарвлення равликів зробить красивішим штучний ставок.

Ще, ця істота приносить акваріумній екосистемі і чималу користь.

Опис

Панцир ампулярії має спеціалізовану кришечку, яка затягується при появі небезпеки або при поганих умовах. Ці равлики мають оригінальну будову системи дихання. З правого боку у молюска розміщені зябра, з лівого — легені. Щоб вільно дихати, йому необхідний кисень, і іноді він піднімається на поверхню, щоб через дихальну трубку запастися повітрям.

У таких істот добре розвинене почуття нюху, тому вони без проблем знаходять їжу в акваріумі. У районі голови можна помітити очі та чотири щупальця. У природі розмір ампулярій може досягати 11 см, але в акваріумних умовах нечасто вдається виростити равлика розміром понад 6 см. Найпопулярнішою палітрою кольорів вважається жовтий колір, але в зоомагазинах доступні особини білого, синього, фіолетового, блакитного, рожевого, чорного, темно-червоного кольору. Дуже часто забарвлення змінюється від темного відтінку до дуже світлого.

Життєву тривалість

У середньому життєва тривалість ампулярій обмежена 4 роками, але в штучній домашній водоймі ці равлики нечасто живуть понад 2 роки. Життєвий період ампулярій залежить від великої кількості найрізноманітніших чинників. Наприклад, на здоров’я равлика може впливати температура акваріумної води. Чим вищі показники, тим швидше в організмі відбуваються процеси обміну, а це зменшує життєву тривалість равлика. Крім того, ампулярії можуть помирати і неприродною смертю.

Так, вони можуть бути здобиччю великих риб і хижих молюсків, особливо іноді це явище трапляється в період розмноження — дитинчата равликів дуже часто стають їжею для власних сусідів по акваріуму.

Зрештою, на період акваріумного життя впливає і ставлення самого власника. Неакуратний акваріуміст, пересаджуючи ампулярію, наприклад, на певний період часу карантину або розмноження, може взяти цю маленьку істоту необережно, придавити мушлю або впустити равлика на підлогу. Травми скоротять життєвий період равлика. Так само, ці молюски схильні до втеч. Іноді равлика, що втік, не вдається знайти або він виявляється придавленим дверним одвірком.

Загалом ампулярії — це досить невибагливі до умов утримання равлики. Навіть малодосвідчений акваріуміст зможе дотримуватися звичайних правил для догляду і якомога довше продовжити короткочасний вік вихованця.

Як визначити стать?

Ці кольорові равлики не належать до гермафродитів, на відміну від багатьох власних родичів. Це різностатеві створіння, але визначити стать особин можливим не видається. Якщо акваріуміст бажає розводити ампулярій, то йому потрібно заздалегідь обзавестися відразу групою молюсків з 4-6 особин, щоб вийшло звести хоч одну пару. Відрізнити самку від самця можна тільки конкретно в період розмноження — під час спарювання чоловіча особина завжди буде перебувати зверху.

Огляд видів

Розглянемо найпопулярніший для акваріумів різновид ампулярій.

  • Чорна. Ця особина має чорну черепашку, прикрашену золотистими, зеленуватими або кольоровими розводами. Досить рідкісний вид, який цінний як власними естетичними властивостями, так і хорошою уживчивістю з іншими мешканцями акваріума.
  • Біла. Цей різновид не вирізняється миролюбністю і дружелюбністю, зате вирізняється дуже привабливим зовнішнім виглядом — він вважається володаркою білого панцира із золотисто-червоними присосками.
  • Чорничний. Равлик фіолетового кольору, який добре уживається з більшістю водних мешканців.
  • Жовтий. Це найпопулярніший різновид. Він має жовту мушлю і такий самий яскраво забарвлений тулуб. Вона мирно ставиться до власних сусідів по акваріуму.

Здебільшого, класичний розмір ампулярій нечасто перевищує 6 см, проте є окремий вид, розміри якого можуть досягати 12-15 см. Тому цей різновид і став називатися величезною ампулярією.

Багато акваріумістів, особливо початківців, мріють стати власниками такої великої особини, але утримання такого молюска набагато складніше, ніж догляд за традиційним маленьким равликом.

Правила утримання

Перед тим як завести ампулярію, потрібно завчасно передбачати всі небезпеки для равлика. Наприклад, багато жителів акваріумів не проти поласувати вмістом його черепашки, інші обривають йому вусики, а треті взагалі заковтують равлика повністю.

Навіть дрібні рибки з радістю ведуть полювання за ікрою і дитинчатами молюска. Деякі акваріумісти спостерігали ситуацію, коли ампулярія і сама з’їла хижака, але равлик не може напасти на рибу або великого молюска — йому на це не вистачить ні сил, ні енергії. І якщо господар побачив, як ампулярія під’їдає тушку риби, то ця рибка вже була мертва, а равлик лише ласує її останками.

Тому для інших істот в акваріумі ампулярії дуже часто нешкідливі.

Однак небезпеку молюск становить для багатьох акваріумних рослин. Це досить ненажерливі равлики, в їхній резервуар краще не садити дорогі рідкісні екземпляри акваріумної флори.

Краще віддавайте перевагу жорстким водоростям, ці рослини залишаться цілими, оскільки їхня структура занадто щільна для равлика. Штучний ставок, у якому утримуються ампулярії, має бути обладнаний фільтраційними системами та аерації. А варто також пам’ятати очищати ці фільтри і раз протягом тижня робити підміну 30% об’єму акваріума, заливаючи свіжу відстояну протягом 24 годин воду.

Загалом для ампулярії підійде маленька 10-літрова ємність, проте для чорного різновиду рекомендується купувати акваріум об’ємом від 40 л. До якості води ці молюски невибагливі. Складнощі зі здоров’ям можуть викликати лише дуже високі показники м’якості води. Сприятлива для них температура — близько +24 градусів. Не забудьте постійно очищати сифоном ґрунт, оскільки ці равлики багато їдять і залишають після себе багато відходів.

Чим годувати?

Це всеїдні равлики. У природному середовищі вони більше налягають на рослинну їжу, а в акваріумних умовах більше виберуть харчуватися кормом, який не доїли їхні сусіди-рибки. Саме, в цьому і полягає велика користь ампулярій. Цей равлик належить до чистильників. Нехай через малий розмір він не зможе впоратися з високою кількістю залишених відходів, але все ж таки матиме гарний вплив на чистоту акваріума.

Через власну природну повільність молюски не завжди встигають поласувати недоїденим рибками кормом, тоді справжній інстинкт веде їх до рослин. Не тримайте в одному резервуарі з равликами цінні екземпляри рослин — ампулярія здатна їх усунути, перекопати під ними ґрунт у пошуку їжі або зламати власною вагою крихке стебло.

Водночас вона не відмовлятиметься і від шкідливих водоростей, які за умови безконтрольного розмноження можуть заповнити весь штучний ставок, в цьому і полягає друга практична функція равлика ампулярії. Щоб зберегти цінні рослини, вихованця необхідно підгодовувати рослинною їжею, якою сусіди по акваріуму не зацікавляться. Це можуть бути, наприклад, листи салату, морква, капуста, огірок. Але перед тим як помістити ласощі в акваріум, ошпарте їх окропом.

Ця дія не зменшить користь рослинного корму і одночасно не зашкодить воду в акваріумі.

Розведення

Помітити спарювання 2-ух особин дуже легко. Два равлики з’єднуються, а вже потім амурного акту розходяться. Після чого самка готується до ікрометання. Іноді матеріал чоловічої особини вона може зберігати в собі кілька місяців.

Ампулярії відкладають ікру на водній поверхні. Вони піднімаються наверх і починають процес кладки. Зазвичай ікринки самки воліють залишати на поверхні скла. Ікра виглядає як блідо-рожева клейка субстанція, яка під впливом повітря покривається кальцієвою оболонкою. Потомство всередині здатне розвиватися виключно на поверхні та за великої вологості. Термін інкубації визначається температурою і вологістю, зазвичай він обмежений 1-2 тижнями.

Коли дитинчата всередині ікринок розвинуться достатньою мірою, вони прогризуть власне ув’язнення і впадуть у воду. Деякі акваріумісти для збереження потомства заздалегідь вживають заходів. Наприклад, помітивши, що самка відклала ікру, вони підставляють на дану ділянку половину пляшки з пластика — і ось тоді равлики, що проклюнулися, потраплять у ємність і будуть врятовані від ненажерливих риб.

Контролювати чисельність ампулярій необхідно обов’язково, оскільки ці равлики вирізняються плодючістю і можуть швидко заповнити весь акваріум. Незліченна безліч молюсків у недалекому майбутньому усуне всі насадження зелені.

Вирощувати дитинчат краще в індивідуальному відсаднику. У цьому варіанті господар зможе контролювати процес вирощування і набагато точніше вираховувати порцію корму.

Початковим кормом послужать перетерта дафнія, гаммарус, риб’ячі корми, жовток, кальмар. Далі малюків переводять на подрібненого трубочника, коретру, мотиля. Можна пропонувати і зелень, проте потрібно пам’ятати ошпарювати її водою. Усі недоїдені частини їжі видаляйте, щоб вони не забруднили воду. Кілька разів на день робіть додаткову аерацію води, а всю воду міняйте раз на три дні. Малюки швидко ростуть, незабаром їх можна буде повертати в єдиний акваріум.

Проблеми, які можуть з’явиться

При неграмотному догляді у равлика можуть з’явитися складнощі зі здоров’ям — про це сам він дасть знати. Наприклад, помітивши, що в ампулярії руйнується мушля, можна висловити припущення, що акваріумна вода має занадто великі показники м’якості й равлику не вистачає кальцію. Для розв’язання проблеми можна доповнити в штучний ставок спецзасіб або покласти на дно вапняк.

Морські мушлі також послужать джерелом кальцію.

Певні власники лякаються, побачивши, як равлик плаває на водній поверхні. Утім це звичайне явище для молюска. У ампулярії є як зябра, так і легені, інколи йому потрібен кисень, для цього він і підіймається на поверхню. Щоб у равлика в усі часи був доступ до свіжого повітря, важливо під час додавання води в акваріум залишати між поверхнею і кришкою прошарок повітря.