Як собаки реагують на музику

Estimated read time 1 min read

Музичні твори впливають не тільки на емоційний стан людей, а й вихованців проживають в будинку. В університеті одного зі Сполучених Штатів дослідники провели експеримент. У науковому експерименті брали участь близько 115 собак. Їм програвали традиційні твори і важкий рок.

Виходячи з отриманих даних, домашні собаки сприятливо реагували на твори традиційних композицій. Тварини відчували спокій і могли навіть заснути. Важкий рок ж навпаки, призводить собак в стан нервозності.

Вчені відзначають той момент, що реакція на музичні твори залежить від породи собаки і величини діапазону звуку, який вони можуть сприймати. Чим більше собака, тим ближче по сприйняттю її звукові можливості до людських.

Вплив музики на організм який живе

Музика володіє дійсно незвичайними характеристиками. Набір конкретних звуків і тональностей, надає не тільки розслабляючий ефект, але і здатний виявитися причиною розбурхують почуттів. Деякі люди можуть впадати в транс при прослуховуванні конкретних мелодій. Це пов’язують з різними аспектами, серед яких повторюваний мотив, однотонність і ритмічність.

Шотландські вчені з Університету в Глазго, проводили дослідження, як діє різна музика на домашніх собак. Музика в конкретних тональностях, добре впливає на психіку тварин, допомагаючи впоратися зі станом стресу. Найбільш позитивним впливом володіють музичні твори в жанрі реггі і софт рок.

Вчені з різних університетів проводили дуже довго дослідження, на тему впливу музики на живі організми. Найбільш позитивним впливом на стан здоров’я, як вихованців проживають в будинку, людини, так і рослин, мають твори класиків.

Музика в класичному стилі володіє позитивним впливом на кору головного мозку. Тварини і люди, при прослуховуванні подібних музичних творів, швидше засвоюють інформацію, збільшується увага і здатність до запам’ятовування. Доведено, що часте прослуховування традиційної музики призводить до загострення слуху і зору.

У наукових колах є навіть спеціалізований термін»ефект Моцарта». Обумовлюється явище це благотворним впливом конкретних композицій на фізичні і розумові здібності тварин і людей.

Прямо протилежною дією володіє музика з різкими переходами в дусі хард-рок і heavy metal. Важка музика провокує збудження нервової системи, викликаючи агресію, психічну неврівноваженість, аж до справжніх розладів психіки. Основою подібного ефекту вчені називають гучність і жорсткий ритм. На нервову систему домашніх чотириногих, як і людини, при прослуховуванні таких композицій, має вплив і сверхчастота, часто застосовується при розробці важких композицій.

Мають значення не тільки жанр музики, її ритм і тональність. Вплив на певні органи тіла домашніх чотириногих має і музичний інструмент, на якому грається твір. Оздоровчим ефектом володіють Струнні інструменти, сприятливо позначаючись на роботі серця і судин.

Звуки клавішних інструментів приводять у стан гармонії психіку, сприятливо впливаючи на роботу сечостатевої та ендокринної системи.

Ставати краще мозкова активність за рахунок нормалізації потоків енергії в області стовпа хребта. Звуки духових інструментів дозволяють поліпшити роботу дихального тракту, сприятливо впливаючи і на загальний кровообіг.

Як собаки реагують на музику

Вплив самих різних музичних творів на людський організм і вихованців проживають в будинку, вивчається давно. В ході досліджень вивчаються і вплив різних стилів музики на рослини. Є навіть спеціальна система-музикотерапія, що дозволяє боротися людям з психологічними блоками.

Твори класиків включають на тваринницьких фермах з метою поліпшення самопочуття сільськогосподарських тварин і збільшення їх продуктивності. Доведено, що навіть рослини, яким систематично включають музику стилів класика, ростуть набагато краще.

Домашні ж собаки відрізняються від людини ступенем сприйняття діапазону частот. Собаки чують звуки високої частоти, не помітні людським слуховим органом. Якщо людське вухо вловлює звуки частотою до 20кГц, то собака до 40 кГц. Деякі собаки здатні чути ультразвук. Собака, що проживає в будинку, де регулярно звучить гучна музика, є шум і гуркіт, в недалекому майбутньому стає дратівливою, нервовою і неспокійною.

Музичні твори, здебільшого з присутністю фортепіано, зменшують рівень стресу у тварини, діючи як заспокійливе. Застосування музикотерапії для допомоги собаки, має входити до складу комплексного лікування станів стресу вихованця. Саме по собі прослуховування традиційних творів може не дати вираженого хорошого результату.

У певних ветеринарних клініках застосовують музикотерапію в складі комплексного усунення проблем такого роду як-постійний гавкіт собаки, сильна збудливість нервової системи, ворожість, депресивні стани, страх в період адаптації.

Часте прослуховування традиційних композицій дає можливість тренувати слух тварини, а ще допомагає в процесі реабілітації після затяжних захворювань або ж після перенесених своєчасних втручань.

У самому різному випадку, володар домашнього вихованця, повинен ретельно стежити за зміною в поведінці власної тварини. Якщо прослуховування традиційної музики не доставляє собаці приємних емоцій, вихованець реагує погано, не варто наполягати і робити спроби домогтися бажаного. В іншому випадку, собака може заробити невроз і стати агресивною.

Деякі домашні улюбленці з радістю поділяють музичні смаки власних господарів, отримуючи задоволення від прослуховування різних стилів (крім жорсткого року). У подібному випадку, можна безперешкодно слухати музику, захоплюючись одночасно зі своїм чотириногим другом.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.