Гарячий ніс у собаки

Estimated read time 1 min read

Господарі чотирилапих друзів несуть велику відповідальність за їхнє здоров’я та стан загалом. При найменших проявах нездоров’я, людина переживає за вихованця і намагається показати тварину ветлікаря. Одним з подібних проявів вважається гарячий ніс у собаки.

Помічено, що досконало ніс здорового вихованця повинен залишатися прохолодним і злегка вологим.

Забезпечується таке фізіологічний стан поверхні органу нюху постійним секретированием неординарною слизу, рівномірно покриває не тільки внутрішню слизову оболонку, але і поверхневі шари носа.

Головне призначення нестандартного секрету-запобігання попадання чужорідних частинок в дихальні шляхи. Слиз виступає як природного, природного фільтра, допомагаючи собакам набагато добре орієнтуватися в просторі і відрізняти запахи.

Вологий ніс у собаки-важлива частина здатності відрізняти запахи, розпізнавати локалізацію ароматів. Крім цього, зволожені рецептори дозволяють відокремити у загального запаху деякі компоненти. Важливу роль вологість носа грає в підтримці терморегуляції, даючи можливість організму швидше охолоджуватися в жарку і спекотну погоду.

Про причини проблеми

До відома господарів, важливо спочатку дізнатися, що не завжди сухий ніс у собаки говорить про значні порушення в роботі організму.

Причин, чому у собаки гарячий ніс може бути кілька. Це можуть бути тілесні фактори або ж ознаки захворювання. Не завжди така ознака, як гарячий і сухий ніс, вважаються показником недуги, і про це потрібно завжди пам’ятати.

Так, зміни в стані органу нюху у тварини можуть розвиватися в результаті наступних причин:

  • втома після значних навантажень фізичного плану;
  • сухий або ж тепле повітря в приміщенні під час холодів при опалювальному сезоні;
  • нервове перезбудження;
  • страх або стрес; ;
  • у період сну або ж відразу як тільки тварина прокинеться.

У всіх перерахованих вище випадках, сухий і досить гарячий на дотик ніс собаки – варіант нормального фізіологічного стану. Важливо в подібні моменти дивитися на загальне самопочуття вихованця і при супутніх симптомах звернутися до ветеринарного професіонала.

Вологий і гарячий ніс повинен насторожити власника, якщо подібний стан зберігається пару годин поспіль і супроводжується млявістю вихованця. Це може говорити як про зневоднення організму, так і виникнути в результаті хвороб.

При підозрі на патологічний стан, рекомендується поміряти температуру тіла тварини, яка в нормальних межах може становити від 38.7 до 39.3 градусів.

Необхідно виділити, що і дані показники не завжди говорять про порушення. Наприклад, після їжі, температура тіла завжди збільшується у собак на пару градусів. Підняття показників температури тіла зустрічається також у цуценят і вагітних сук за пару днів до пологів.

При появі супутніх ознак, наприклад як нежить, чхання, слабкість або ж байдужість, слід звернутися до ветеринарної клініки за допомогою і діагностичним оглядом. Також тривожними симптомами, які вимагають клінічного огляду у майстра професіонала, вважаються:

  • раптова відмова від їжі під час гарячкових станів;
  • виснаження організму;
  • сильна млявість і слабка реакція тварини на подразники зовнішнього типу;
  • почастішання серцевого ритму;
  • порушення в процесі дихання;
  • диспепсичні розлади.

Гарячий ніс, як ознака хвороби

Якщо сухий і гарячий ніс у собаки супроводжується апатією і млявістю, а ще зниженням бажання їсти, то це може бути прямим свідченням патологічний змін в організмі вихованця. Виникнути вони можуть в результаті:

  • реакцій алергічного типу;;
  • проблем з шлунково-кишковим трактом;
  • початку гострої респіраторної вірусної інфекції;.

Одна з частих причин сухого і теплого носа, на яку господарі нечасто фокусують увагу – початок алергічні реакції у собаки. Реакція алергічного типу може розвинутися у тварини в результаті погано обраних або поганої якості кормів, посуду, що виділяє токсичні речовини, пилку квітучих рослин, а ще сильних ароматичних речовин, що літають в повітрі.

Дуже часто, основою алергії з відповідною симптоматикою, вважається глистяні інвазії вихованця.

Після проведення постійних профілактичних обробок від екто і ендопаразитів, не тільки тварина буде захищено від самих різних хвороб, але і володар собаки не інфікуватися небезпечними недугами.

Для виявлення причини появи алергічні реакції у вихованця, не рекомендується займатися самолікуванням і пробувати давати тварині протиалергічні препарати. Бажано відвести собаку до хорошого ветлікаря, який проведе ретельний клінічний огляд і допоможе вибрати відповідну схему лікування.

Необхідно звернути свою увагу! Професійні заводчики рекомендують для усунення алергічних факторів, підбирати гранульовані корми супер-преміум класу, які в собі не мають фарбувальних і інших шкідливих речовин. Крім цього, бажано замінити миски з пластика на керамічні.

Основою сухого носа у собаки і збільшення температури тіла, може бути травма. Супроводжується патологічний стан відсутністю у тварини бажання переміщатися на великі відстані (наприклад, виходити на прогулянку), собака більше відпочиває, зустрічається сонливість. Перш за все, вихованцеві потрібно забезпечити повний спокій, що дає можливість повернути сили, а ще відвести до ветеринарної лікарні.

Захворювання інфекційного характеру (в тому числі і гострі респіраторні вірусні інфекції) майже завжди супроводжуються підвищенням показників температури тіла. В результаті гіпертермії, ніс тварини також ставати сухим і гарячим.

Через гостру нестачу рідини в організмі через температури і патологічних змін, ніс собаки ставати дуже гарячим і сухим.

Бити на сполох потрібно, якщо у тварини крім збільшення температури, відзначаються ці симптоми як:

Якщо вихованець застудився в результаті переохолоджень або ж невисокого імунітету, підчепив респіраторну інфекцію, то крім сухого носа, будуть спостерігатися і інші відмінні ознаки:

  • утруднене дихання;
  • хрипи при вдиху і видиху;
  • сильний хропіння під час сну (через закладеного носа); явища (при сильних підвищеннях температури тіла).

Якщо собака не їсть, відмовляється від улюблених солодощів, то годувати її силою не рекомендується. Бажано забезпечити частий доступ до свіжої води, зменшити пересування тварини на вулиці в холодну пору, зробити в приміщенні відповідні умови – вологість і чистота.

Іноді, в результаті порушень імунних процесів протікають в організмі, ніс вихованця ставати сухим і з’являються скоринки, які в подальшому відпадають. Аутоімунне захворювання подібного характеру називається пухирчаткою і має лікуватися негайно. Скоринки з’являються не тільки на носі, але і на слизовій оболонці, заважаючи тварині нормально дихати, приводячи до неповного насичення організму потрібним киснем.

Основа лікування-іммунносупрессівние дозування преднізолону. Курс лікування і дози препарату, повинен призначати виключно лікар. Це пов’язано з тим, що в запущених випадках, одного препарату мало і курс терапії в себе включає інші медикаментозні засоби.

Перша допомога повинна виконуватися виходячи зі спостережень власника. Якщо гарячий ніс у собаки відразу ж після сну, або ж після довгих активних прогулянок, а через певний проміжок часу подібне явище зникає безслідно, то в даних випадках турбуватися не потрібно. Важливо просто ретельно стежити за твариною, відзначаючи можливі зміни в поведінці. При виражених симптомах нездоров’я вихованця, слід звернутися до ветлікаря.

З метою попередження, необхідно стежити за водним балансом організму, не допускаючи допустимих зневоднень в спеку року, намагатися годувати собаку якісними кормами, систематично проводити профілактичні обробки від бліх, кліщів, волосоїдів і гельмінтів.

Потрібно пам’ятати і про своєчасну вакцинацію собак, що дозволяє уникнути або зменшити небезпеку розвитку небезпечних інфекційних захворювань, до яких схильні тварини.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.