Вульгарність: що це і як вона проявляється

Estimated read time 1 min read

Між поняттями сміливість і вульгарність дуже тонка грань. Ікона стилю Ірина Шейк вміє носити ботфорти так, щоб не виглядати вульгарно. Тематичні книжки та модні видання пояснили, що таке вульгарність і як уникнути її проявів в одязі та манерах.

Що таке вульгарність?

Тлумачний словник дає таке визначення вульгарності — це негативна людська риса, що асоціюється з непристойністю та відсутністю смаку й такту. Синонімами вульгарності вважається:

  • грубість;
  • вульгарність;
  • безтактність;
  • несмак;
  • химерність.

Вульгарність — це протилежність красі та елегантності. На відміну від вульгарності, яка вважається словесною формою прояву відсутності культури, вульгарність — щось зорове, видиме.

Помітна та відверта вульгарність може мати непристойний сексуальний підтекст, який часто плутають із сексапільністю. Серед прикладів вульгарності в жінок зазвичай називають:

  • надлишковий макіяж;
  • грубу лексику і неправильну мову;
  • гучний голос;
  • одяг, який занадто оголює тіло;
  • неналежну поведінку.

Спочатку слово «вульгарність» не мало негативного значення. За часів Стародавньої Греції та Риму «vulgaris» означало ‘доступне, повсякденне, загальне, просте’. Негативного відтінку термін набув, коли став свідомо використовуватися для протиставлення високій культурі та стилю.

Після Великої революції у Франції наприкінці XVIII століття аристократи використовували цей епітет для характеристики класу буржуазії, що з’явився. Представники буржуазного стану намагалися здобути пошану і повагу, виділитися, звернути на себе увагу. Але на відміну від знаті, прості люди не володіли належними знаннями і вихованням, тому їхня поведінка і зовнішній вигляд набув відтінку скандальності, а речі, якими вони себе оточили, відрізняла дешевизна матеріалів. Формування «вульгарної» міської культури в Росії почалося з розвитком процесу урбанізації в XIX і XX століттях.

На сьогодні слово «вульгарність» не втратило свого негативного значення. При цьому це поняття стали приписувати жінкам. На Сході жінок, які занадто яскраво фарбуються, зухвало одягаються і голосно розмовляють, зараховують до людей нижчого соціального прошарку.

Невідповідність внутрішнього світу і зовнішнього вигляду жінки відбувається, коли дівчина не усвідомлює ступінь своєї вульгарності, вважаючи, що має стильний, зухвалий, багатий вигляд…

Як проявляється вульгарність у зовнішньому вигляді

Як проявляється вульгарність в одязі? Вульгарна жінка через відсутність смаку і бажання мати якомога сексуальніший, красивіший і багатший вигляд вдається до використання яскравого і відвертого одягу. Ось кілька принципів вибору і носіння одягу, які видають вульгарність:

  1. Білизна, що визирає. Як стверджує журнал Cosmopolitan, білизна на те й нижня, щоб бути під одягом, а не визирати з-під нього. Неприпустимо надягати блузки із занадто відвертим вирізом або джинси з низькою посадкою, з-під яких визирають трусики.
  2. Леопардовий принт. Стилісти проголосили тваринний принт вульгарним і зухвалим. Якщо не бажаєте виглядати як дрег-квін (людина, яка носить одяг протилежної статі), дослухайтеся до рекомендацій модного видання Elle: носіть речі з леопардовим принтом із суворим пальто, тренчем, білим взуттям або поєднуйте з кліткою.
  3. Ботфорти. Високі чоботи-панчохи асоціюються з дівчатами легкої поведінки. У такому взутті на шпильці є ризик виглядати вульгарно. Прислухайтеся до порад редакції Elle: обирайте моделі на тракторній платформі, як Ірина Шейк, і поєднуйте їх з несподіваними речами.
  4. Недоречний одяг. Неприпустимим є поєднання мініспідниці та глибокого декольте. Також не варто вдягати ажурні або колготки в сітку в офіс чи на прогулянку.

Утримуйтеся від кричущої дешевої біжутерії та недоречних аксесуарів: кліпс або сережок з неприродно великим камінням, різнокольорових сумочок або епатажного шарфа. У бажанні виділитися і носити яскраві аксесуари немає нічого поганого, головне — мати почуття міри.

Як проявляється вульгарність у макіяжі? Зухвалий макіяж — головна ознака вульгарності. Бойове розфарбування — яскраві губи, темні очі, рум’яна, товстий шар пудри — викликає негативні емоції. Деякі ознаки, які асоціюються з вульгарністю:

  1. Яскрава помада незвичних кольорів. Не варто зловживати помадами таких відтінків: фіолетовий, темно-коричневий, синій, темно-бордовий. Особливо дивно така помада виглядає в ранковий і денний час доби.
  2. Довгі агресивні стрілки. Якщо подобаються стрілки, малюйте їх витонченими і трохи піднятими.
  3. Штучні вії. Дедалі частіше сучасні дівчата в гонитві за красивими пишними віями вдаються до послуги нарощування. При цьому важливо знати міру і не ліпити на очі віяла зі штучних волокон.

Щоб не виглядати безглуздо, вульгарно, при нанесенні макіяжу акцент робіть на очах або губах. Без смаку виглядає яскравий вечірній макіяж на ранковому прийомі або в офісі. Пам’ятайте про манікюр: як стверджує Harper’s Bazaar, у поєднанні з яскравими відтінками лаку стрази на нігтях можуть мати вульгарний вигляд. Природний або стриманий манікюр — це не тільки безпечно і зручно в побутовому плані, але й естетично і привабливо.

Як проявляється вульгарність у манерах, поведінці, мовленні

Вульгарність проявляється не тільки в зовнішньому вигляді. Вульгарною може бути манера мови або поведінка. Як проявляється вульгарність у мовленні? Ось кілька ознак:

  • Надмірно гучна мова.
  • Вживання матюків і вульгаризмів. Якщо з першими все зрозуміло, то з терміном вульгаризми стикалися не всі. Н. В. Васильєва на сторінках «Великої російської енциклопедії» визначає вульгаризми як грубі слова і вирази, вжиті в літературній мові. Джерелами їх вважаються просторіччя і жаргон. Вульгаризми — стилістично знижені синоніми слів і виразів, що мають оціночний та/або експресивний характер.
  • Вульгарні жарти, недоречні розповіді про своє або чуже інтимне життя. Жінка, яка дозволяє собі сальні жарти з певним підтекстом, викликає здивування і неприязнь.

Вульгарна дівчина не помічає своєї вульгарності. Вона щиро думає, що, ведучи розмову на вульгарну тему, стає цікавим співрозмовником.

Як проявляється вульгарність у поведінці? Кілька прикладів неналежної вульгарної поведінки:

  1. Занадто гучний, недоречний або грубий сміх.
  2. Гучне жування, прицмокування і надування бульбашок із жувальної гумки. Розмова з повним ротом під час їжі.
  3. Перебивання співрозмовника.
  4. Нав’язливий флірт. Його прояви — постійні торкання обличчя, тіла або одягу чоловіка, погладжування свого тіла, накручування на палець або олівець пасма волосся, розмова важким голосом з грайливою інтонацією і придихом. Чоловіки вважають, що дівчина має фліртувати так, щоб вони губилися в здогадках, а чи був флірт, чи їм це здалося.
  5. Використання недоречних, неоднозначних жестів. Філологиня Наталя Романова з колегою у книзі «Словник. Культура мовленнєвого спілкування: Етика. Прагматика. Психологія» стверджує, що навмисно грубі жести використовуються для вираження розв’язності, показу своєї незакомплексованості (нехтування прийнятими нормами поведінки), для брутального вираження своїх почуттів або як показник їхньої нестриманості.

Вульгарність — негативна риса, що вказує на відсутність смаку та гарного виховання. Цей термін часто застосовують до жінок, щоб підкреслити їхню доступність і відсутність моральних принципів. Вульгарність може бути стилем, але до краси не має жодного стосунку.

Унікальна добірка новин від нашої редакції