Блакитна глина для обличчя: ефективність і застосування

Estimated read time 1 min read

Блакитна глина — натуральний косметичний засіб. Вона чинить протизапальну дію. Автори книг з косметології Лера Галіулліна та Олена Бойко представили рецепти масок з блакитною глиною.

Ефективність блакитної глини, коли застосовувати

Блакитна глина — це дрібнозерниста порода осадового походження, до складу якої входять мікроелементи і мінерали природного походження. Її ще називають кембрійською, оскільки порода була утворена в кембрійський геологічний період.

Авторка книги «Помічники природи — глина, крейда і лікувальні грязі. Довідник народної медицини» Алла Зельцер стверджує, що блакитна глина належить до приморських. У натуральному вигляді має сіро-блакитний відтінок, щільну консистенцію і слабкий землистий запах з домішкою водоростей.

Ось її найбільш значущі компоненти блакитної глини та їхня дія на шкіру:

  • кремній — бере участь в обмінних процесах, відповідає за вироблення гормонів, зміцнює стінки судин, чинить ранозагоювальну дію;
  • залізо — забезпечує киснем усі органи, сприяє поліпшенню кольору обличчя;
  • кальцій — має омолоджувальний і зміцнювальний ефект;
  • азот — покращує роботу судин, відновлює колір обличчя;
  • натрій — нормалізує вироблення шкірного сала, надає обличчю матовості;
  • алюміній — знімає запалення і почервоніння, зменшує пори, лікує акне;
  • калій — зменшує набряклість;
  • срібло — вбиває мікроби, підвищує захисний бар’єр шкіри;
  • молібден — запускає процес регенерації шкіри.

Що робить блакитна глина для обличчя? Ось основні ефекти її застосування:

  • поліпшення мікроциркуляції крові, насичення шкіри киснем;
  • пом’якшення, регенерація, підвищення тонусу і пружності шкіри;
  • очищення епідермісу від ороговілих клітин і м’яке відлущування;
  • детокс-ефект (глина витягує зі шкіри забруднення і токсини, надлишок шкірного сала);
  • позбавлення від прищів, розгладження рубців і шрамів;
  • зменшення зморшок і запобігання їхній появі;
  • вирівнювання тону, надання жирній шкірі матовості.

Автор праці «Твоє обличчя в твоїх руках. Природні та унікальні маски для молодості обличчя» Олена Христова вважає раціональним використання блакитної глини для проблемної та чутливої шкіри, боротьби з ознаками старіння — зморшками та пігментними плямами.

Як часто можна використовувати блакитну глину для обличчя? Щодня блакитну глину наносити на обличчя не варто. Залежно від типу шкіри, наносьте маски:

  • 2 рази на тиждень, якщо шкіра жирна;
  • 1 раз на 7-12 днів за нормальної шкіри;
  • 1 раз на 2 тижні, якщо шкіра суха.

Глина має відбілювальні властивості. Не варто її використовувати, якщо хочете зберегти засмагу або веснянки.

Правила застосування блакитної глини та рецепти масок

Блакитна глина ефективно вирішує багато проблем зі шкірою. Вона рятує від прищів і подразнення, вирівнює колір обличчя, усуває дрібні дефекти та нерівності.

Як використовувати блакитну глину для обличчя? З блакитною глиною роблять маски. Під час використання дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Розпарте, ретельно очистіть і знежирте шкіру. Промокніть обличчя рушником.
  2. Акуратно нанесіть маску на обличчя пальцями або пензликом по масажних лініях, уникаючи зон навколо очей і губ.
  3. Намазуйте глину щільним шаром близько 3 мм.
  4. Залиште маску на обличчі на 20-30 хвилин. Не перетримуйте глину, щоб уникнути зневоднення шкіри. Під час процедури не посміхайтеся і не використовуйте міміку.
  5. Змивайте маску ватним диском або спонжем, змоченим у теплій воді.
  6. Після маски нанесіть зволожувальний крем, щоб запобігти відчуттю стягнутості.

Не використовуйте чисту глину для сухої шкіри. Додавайте зволожувальні компоненти (мед, йогурт, натуральні олії).

Як розводити блакитну глину? Насипте потрібну кількість порошку в посуд, додайте теплу воду в пропорції 1:1. Ретельно перемішайте. За консистенцією глина має нагадувати густу кашку, яка при нанесенні не стікатиме.

Лера Галіулліна стверджує, що маски з блакитною глиною мають протизапальну й антибактеріальну дію. При цьому вона м’яко очищає і активізує кровообіг, що ідеально для виснаженої шкіри.

Зволожувальна маска з алое та кокосовою олією

Змішайте 2 ст. л. блакитної глини, 40 г гелю алое вера, 1 ст. л. нагрітої кокосової олії та 3 краплі ефірної олії лаванди, чайного дерева або ромашки. Нанесіть маску, почекайте 10 хвилин і змийте теплою водою. Ця маска ідеально підходить для сухої або запаленої шкіри, корисна під час лікування сонячних опіків, невеликих порізів, герпесу, екземи.

Кефірна маска для пружності шкіри

Олена Бойко пропонує змішати блакитну глину з кефіром (1:1), дати настоятися 1 годину. Нанесіть склад на шкіру обличчя і залиште на 7-10 хвилин. Змийте прохолодною водою. Така маска активізує обмінні процеси, покращує кровообіг, робить шкіру підтягнутою.

З полуницею та медом від зморшок

Автори книжки «500 чудо-масок для обличчя і тіла» рекомендують особливу маску. Для неї знадобиться півсклянки ягід полуниці, 1 яєчний білок, 2 ст. л. блакитної глини, 1 ст. л. меду і 1 ч. л. лимонного соку.

Полуницю розімніть виделкою, яйце збийте. Додайте мед, глину, сік лимона і ретельно перемішайте. Нанесіть маску на обличчя на 30 хвилин. Після змийте теплою водою. Допомагає обвітреній і загрубілій пористій шкірі з глибокими зморшками.

Зберігайте порошок блакитної глини в скляному або керамічному посуді з герметичною кришкою, щоб вона не втратила корисні властивості. Не використовуйте металеві ємності та предмети для перемішування, інакше глина окислиться і втратить цінні якості.

Блакитна глина має цінні властивості для поліпшення стану шкіри обличчя. Маски з глиною прекрасно підсушують, матують, розгладжують шкіру для продовження молодості та краси.