Абилай хан: біографія державного діяча та його роль в історії

Estimated read time 1 min read

Абилай хан — яскрава особистість в історії Казахстану. Він відомий як талановитий воєначальник і політик. Абилай хан зберіг державність і продовжив формування національної самосвідомості народу.

Що відомо про життя Абилай хана

Хто такий Абилай хан? Це хан Казахського ханства (1771-1781), державний і військовий керівник, видатний політичний діяч, умілий дипломат. Він виходець зі знатного роду, нащадок Барак-хана в 9 коліні (Барак-хан — батько Жанібек-хана, засновника Казахського ханства).

Батько Абилай хана — Коркем Уалі-султан, дід — Абилай хан Каншера, прозваний Канішером Абилай за хоробре і люте ведення бою з ворогом. Матір’ю Абилай хана вважають туркменську рабиню, яка народила його 1711 року.

Справжнє ім’я — Абільмансур. Абилаєм його почали називати за його переможним бойовим кличем на честь імені діда. У 12 років хлопчик втратив батька: він загинув під час чергового джунгарського нападу. Та ж доля могла спіткати й Абільмансура, але його врятував раб Ораз. Він уявив себе і хлопчика звичайними пастухами, пише Ільяс Есенберлін. Вони працювали батраками у Даулет-бая, потім Абільмансур жив у родича, бія Абулмамбета.

З 15 років він брав участь у боротьбі проти навали джунгар, вирізнявся мужністю і розсудливістю. Його прозвали Сабалаком. Ільяс Єсенберлін тлумачить це прізвисько як ‘дух предка, що втілився’. У перекладі з калмицької — ‘хоробрий, відважний воїн’.

Після смерті хана Самеке 1734 року ханом стає Абілмамбет, а військовим керівником — Абилай. У 1740 році вони прийняли заступництво Російської імперії над Середнім жузом. При цьому зберігалася політична самостійність і територіальна цілісність, зазначає Ахмет Кенесарін у книзі «Султани Кенесари і Сиздик». Активна колоніальна російська експансія почалася в першій половині XIX століття.

1741 року загін казахського ополчення під командуванням Абилая здобув перемогу над загоном джунгар. За легендою, перед битвою в особистому поєдинку Абилай переміг бувалого батира Шариша. 1742 року Абилай, захищаючи казахські землі від навали джунгар, зазнав поразки на річці Ішим і потрапив у полон. Його тримали як заручника. За цей час він вивчив монгольську і маньчжурську мови, був у гостях у хана Галдан-Церена. Абилая обміняли 1743 року.

1746 року помер хан Галдан-Церен, і китайська імперія Цин захопила Джунгарію, вторглася в улуси Середнього жузу. Абилай одразу підтримував ватажка джунгар, але потім уклав військовий союз із Цин, діючи в інтересах свого ханства.

Після смерті воєначальника джунгарів Лами Дорджі 1753 року казахи під проводом батира Раїмбека розгромили джунгарські війська в Согетинській долині. На кілька років у Семиріччі настав мир.

Щойно розбили джунгарів, на торгові каравани казахів почали нападати киргизи. З 1760 по 1779 рік Абилай здійснив п’ять військових походів на киргизів. У 1779 році з киргизькими послами було укладено перемир’я.

Після смерті хана Абілмамбета 1771 року ханом мав стати його син. Але авторитет Абилая був настільки високий, що на зборах його обрали ханом Середнього жузу. Катерина II затвердила його ханом тільки Середнього жузу, але фактично його влада поширювалася на Старший і Молодший жузи.

У Абилай хана було 15 дружин (за іншими відомостями — 12). Вони народили 30 синів і 40 дочок. Син Уалі став наступником Абилай хана. Династію правителів продовжив онук Губайдолла.

Абилай хан був не тільки талановитим військовим керівником. Він вирізнявся особливим самовладанням, витримкою, неабиякими дипломатичними здібностями. Зміг домогтися поваги всіх жузів Казахського ханства й оберігав країну від численних ворогів.

Заслуги Абилай хана і його роль в історії

Абилай усе життя застосовував дипломатичний досвід подвійної гри, зазначає докторка історичних наук Клара Хафізова в книзі «Степові володарі та їхня дипломатія в XVIII-XIX століттях». Він включався в міжусобні війни ойратських князів, підтримуючи то одного, то іншого. Таким чином Абилай забирав сили у джунгар руками їхніх же одноплемінників, діючи в інтересах свого ханства.

Чим знаменитий Абилай хан? У народній пам’яті закарбовані такі його досягнення:

  1. Вступаючи в підданство, зберігав незалежність.
  2. Був талановитим полководцем із завидним самовладанням.
  3. Мав неабиякі ораторські здібності, писав кюї.

Для збереження миру йому доводилося лавірувати між підданством Росії і китайському імператору, проводити політику «між левом і драконом». У підданство Цинської імперії Абилай як васальний князь вступив 1759 року, вирушивши з сином до Пекіна. Він не заганяв народ у кабалу, а обмежувався сплатою данини, наданням військової допомоги зі збереженням кордонів і суверенітету, підтримуючи нормальні міждержавні відносини. Катерина II так і не дала згоду на його ханство в усіх трьох жузах, але цінувала заслуги Абилая. Серед подарунків від неї — будинок у Петропавловську, де зараз розташований музей «Резиденція Абилай хана».

Росія і Китай допомагали боротися з внутрішніми противниками, джунгарами, киргизами. Ворогів лякало вже тільки одне розуміння підтримки потужних держав. Аби ще більше пустити пил у вічі противнику, Абилай хан, прекрасний оратор, займався пропагандистською діяльністю, іноді видаючи бажану допомогу за дійсну, пише Клара Хафізова.

Абилай хану вдалося згуртувати всі три жузи. Він мріяв перевести казахів на осілий спосіб життя, заволодіти орними землями в Південному Казахстані та розвинути землеробство. Маючи доступ до ринків Ташкента, можна було отримувати постійний дохід від торгівлі. Здійснити ці плани в Семиріччі йому заважало Кокандське ханство і киргизи. Замість мирного осілого життя доводилося відстоювати свої права і державність у бою.

Абилаю приписують і винахід юрти. Щоб полегшити побут кочівників і воїнів у походах, він вигадав легкий переносний курінь з отвором для входу і димовим отвором.

Хто вбив Абилай хана? Обставини смерті Абилай хана вкриті таємницею і оповиті міфами, пише доктор історичних наук Клара Хафізова. Науковці покладаються на офіційне повідомлення його сином і спадкоємцем Уалі владі Російської та Цинської імперій про хворобу і смерть батька 23 травня 1781 року. Існують припущення про отруєння хана. У нього були вороги серед феодалів Коканда, Ташкента, киргизів.

Де похований Абилай хан? Абилай хан похований у бічному коридорі мавзолею Ходжі Ахмеда Ясаві в Туркестані. Поховання знаходиться на відстані 5 м від могили Ясаві.

Мудрість Абилай хана дозволила йому навіть у підданстві залишатися незалежним. Він об’єднав казахський народ і успішно боровся за збереження земель ханства.

Діти і нащадки Абилай хана продовжили його справу, підтримували єдність держави ще півстоліття. Вдячні сучасники увічнили ім’я Абилая в назвах вулиць, проспектів, вишів