Все найцікавіше про групу крові

У кожного з нас є певна група крові та резус-фактор, проте далеко не всі знають, що це означає, чи впливає це на наше здоров’я, а можливо і на характер людини? В нашій статті ми спробуємо відповісти на ці та інші запитання, щоб ви могли довідатись усе найцікавіше про групу крові.

Чому кров розділили на кілька груп?

Все найцікавіше про групу кровіЩе з уроків анатомії ви пам’ятаєте, що кров складається з плазми та клітин, що в ній знаходяться, а точніше – еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів. Кілька сотень антигенів міститься на оболонці еритроцитів – це глікопротеїни та гліколіпіди, наявність яких визначається генетикою. Проте група крові визначається за наявністю чи відсутністю двох з них: А та В. Так ми отримуємо 4 групи крові:

  • А (ІІ) – еритроцити вироблять лише антиген А;
  • В (ІІІ) – виробляється лише антиген В;
  • О (І) – немає жодного з цих двох антигенів;
  • АВ (ІV) – є обидва антигени.

Окрім цього в плазмі різних груп крові можуть бути антитіла альфа (анти-А) та бета (анти-В):

  • А (ІІ) – є анти-В;
  • В (ІІІ) – є анти-А;
  • О (І) – є обидва антитіла;
  • АВ (ІV) – немає жодного.

Ці антитіла є білковими сполученнями та можуть реагувати на чужорідні антигени, викликаючи імунну відповідь.

Що таке резус-фактор?

Залежно від того чи на поверхні еритроцитів є чи немає білка D-антигену, ви отримуєте або позитивний (Rh+) або негативний (Rh-) резус-фактор відповідно.

Чому важливо переливати певну групу крові?

Все найцікавіше про групу кровіЯкщо ви хочете, щоб переливання крові допомогло людині, а не вбило її, тоді дуже важливо знати порядок переливання крові. До прикладу, якщо людині з А групою, перелити кров групи В, то антитіла анти-В вступлять в реакцію з антигенами донорської крові, почнуть злипатись та випадати в осад (агглютинуватись). Результат – закупорка судин та смерть.

Коротко про те, які групи крові можуть взаємодіяти:

  • А підійде А та О;
  • В підійде В та О;
  • Групі АВ підійде будь-яка група крові, бо там відсутні антитіла;
  • О можна переливати виключно О (проте вона прекрасно підходить в якості донора для будь-якої групи крові).

Запам’ятайте, що не менш важливим при переливанні є резус-фактор. Людина з негативним резус-фактором при отримані крові з D-антигеном може постраждати, адже тоді організм починає виробляти D-антитіла, що може викликати руйнацію еритроцитів.

Хоча кров з негативним резус-фактором може переливатись будь-кому, але людей, котрі є її носіями набагато менше, їх всього 15%.

Чому важливо пам’ятати про резус-фактор при плануванні вагітності?

Все найцікавіше про групу кровіНе лише переливання крові може закінчитись не добре, якщо не врахувати негативний резус-фактор Rh-. Ще один важливий момент для носіїв такого типу крові – планування вагітності. Якщо у жінки з Rh- буде плід з Rh+, то його кров може контактувати з кров’ю матері та викликати появу антитіл. Якщо мова йде про першу вагітність, то це не буде проблемою, проте при наступних вагітностях, якщо у жінки буде дитина з Rh+, то антитіла зможуть пройти через плаценту та пошкодити клітини крові дитини, що приводить до анемії.

Як визначають групу крові та резус-фактор?

Все найцікавіше про групу кровіВсе виконується досить швидко у лабораторних умовах. Для цього у кров просто додають реагенти з антитілами альфа та бета, спостерігаючи за реакцією. Кров групи АВ не дасть реакції, група О відреагує на всі реагенти, в групі А еритроцити почнуть злипатись, коли додадуть анти-В і навпаки в групі В, коли додадуть анти-А.

Для визначення резус-фактору додають анти-D, якщо є реакція, то Rh +, а при відсутності Rh -.

На що впливає група крові?

Сьогодні дуже модно шукати зв’язки між групою крові та характером людини, способом її харчування і навіть вибором професії. Особливо часто такі досліди проводять в Японії. Проте наукових доказів таким зв’язкам не існує. Це можна порівняти із гороскопом – хтось вірить, але доказів нема.

  • Все найцікавіше про групу крові

    Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.

    View all posts