Вітамін С – Чи корисний вітамін С для шкіри?

У часи смертоносних вірусів ми достатньо чуємо про здатність вітаміну С зміцнювати імунітет, чи не так? Оскільки вітамін С — це, безперечно, набагато більше, ніж просто скибочка лимона, яка допомагає позбутися засмаги.

Знову й знову експерти з догляду за шкірою в усьому світі наголошують на перевагах вітаміну С для вирішення таких проблем шкіри, як пігментація, шрами від прищів, нерівний тон шкіри та тьмяність. Давайте дослідимо, які чудеса цей інгредієнт може зробити для ваших цілей догляду за шкірою.

У нас також є кілька важливих порад від нашого головного дерматолога доктора Харіша Кутама, акредитованого члена Індійської асоціації дерматологів, венерологів і лепрологів (IADVL) і косметичних хірургів Індії.

Що таке вітамін С? Як це допомагає вашій шкірі?

Вітамін С - Чи корисний вітамін С для шкіри?

Вітамін С або аскорбінова кислота відіграє життєво важливу роль у рості та розвитку багатьох тканин організму. Це сприяє утворенню колагену, засвоєнню заліза, загоєнню ран і підтримці кісток і хрящів.

Епідермальний і дермальний шари вашої шкіри містять високі концентрації вітаміну С. Однак його шари виснажуються через такі фізичні фактори, як сонячне світло, забруднення, куріння та старіння. Таким чином, споживання та застосування вітаміну С діє як потужний антиоксидант, який нейтралізує вільні радикали. Цікаво, що таке антиоксиданти ?

Що ж, ваше тіло виробляє вільні радикали щоразу, коли воно піддається стресам, таким як забруднення, сонячне світло та старіння. Вільні радикали містять неспарені електрони і завдають шкоди організму, коли вони шукають пару. Вітамін С має силу боротися з цими вільними радикалами і, таким чином, запобігає пошкодженню шкіри.

Переваги вітаміну С для шкіри

1. При пероральному прийомі

Вітамін С має протизапальні властивості. Запалення – це реакція організму на бактерії, віруси та інші сторонні речовини. Лейкоцити виділяють у кров хімічні речовини, які посилюють приплив крові до запаленої ділянки.

Ось чому ви відчуваєте почервоніння, тепло, набряк і біль у місці запалення. Вітамін С може відновити природний бар’єр шкіри (роговий шар) і зменшити запальні реакції в шкірі.

2. При нанесенні на шкіру (місцеве)

Вітамін С при місцевому застосуванні сприяє самовідновленню шкіри шляхом вироблення колагену і еластину. Ось як вітамін С допомагає уповільнити старіння вашої шкіри. Колаген і еластин – це волокнисті білки шкіри, які забезпечують її міцність і еластичність.

Місцеве застосування вітаміну С також пригнічує активність торизинази, яка бере участь у виробленні шкірного пігменту меланіну. Ось як вітамін С допомагає освітлити шкіру та зникнути темні плями.

Вітамін С запобігає TEWL (трансепідермальній втраті води) і утримує вологу у вашій шкірі. Аскорбілфосфат магнію (похідна вітаміну С) демонструє цю властивість зволоження шкіри. Також вважається, що вітамін С знижує вміст меланіну та усуває гіперпігментацію, спричинену мелазмою, сонячними плямами та віковими плямами.

Завдяки своїм зволожуючим і депігментуючим властивостям вітамін С є чудовим доповненням до кремів під очима. Вітамін С зменшує набряклість і темні кола під очима. Що ще? Вітамін С стимулює вироблення колагену. Колаген – це білок, який надає шкірі пружність. Це допомагає підтягнути шкіру та запобігає в’ялості шкіри через втрату колагену.


Скільки вітаміну С корисно для шкіри?

Вітамін С - Чи корисний вітамін С для шкіри?

Дозволена концентрація вітаміну С у сироватці становить 10-25%. Для людей з чутливою шкірою доктор Гаріш рекомендує сироватку з 5% вітаміну С.



Порада професіонала:


Вітамін С руйнується під впливом сонця та світла. 


Тому завжди шукайте сироватки з вітаміном С, упаковані в темні скляні пляшки.


Джерела вітаміну С

Є кілька продуктів, які багаті вітаміном С. Деякі з них:

  • Цитрусові, включаючи апельсини, лимони, амлу або агрус і помідори
  • Зелені листові овочі
  • Брокколі
  • Такі ягоди, як полуниця та чорниця
  • солодкі перці
  • Цвітна капуста
  • Ківі

Який вітамін С корисний для шкіри?

Сироватка вважається найкращим засобом доставки вітаміну С. Давайте розглянемо всі доступні форми вітаміну С:

1. L-AA (L-аскорбінова кислота)

Ця форма вітаміну С має найвищу ефективність. Однак він нестійкий і існує ризик подразнення шкіри при використанні у високих концентраціях.

2. Аскорбілфосфат магнію

Це водорозчинний варіант вітаміну С. Він відносно стабільний і не створює ризику подразнення шкіри. Тому він підходить як для сухої, так і для чутливої шкіри.

3. Аскорбілпальмітат

Незважаючи на те, що він не такий потужний, як інші форми вітаміну С, його використовують у догляді за шкірою проти старіння. Цей тип вітаміну С бореться з вільними радикалами та окисним пошкодженням.

4. Аскорбіновий глюкозамін

Це водорозчинна похідна вітаміну С. Він допомагає освітлити шкіру.

5. Тетрагексилдецил аскорбат

Це одне з останніх доповнень до сімейства вітаміну С. Він жиророзчинний і, отже, має кращу проникаючу здатність. Це стабільна форма вітаміну С.

Що відбувається, коли ви приймаєте забагато вітаміну С?

Якщо ви випадково використовуєте сироватку вітаміну С у концентраціях понад 25%, ви можете відчути одну або всі з наведених нижче ознак:

  • поколювання
  • Подразнення шкіри
  • Почервоніння
  • Сверблячий



Порада професіонала:


Оскільки вітамін С є кислим, почніть із нанесення тонкого шару сироватки з вітаміном С через день і перейдіть до щоденного нанесення трохи пізніше, каже доктор Харіш.


Як довго вітамін С залишається в організмі?

Вітамін С - Чи корисний вітамін С для шкіри?

Оскільки вітамін С є водорозчинним вітаміном, він виводиться протягом 24 годин після того, як поглинається тканинами організму.

Враховуючи його потужність, вітамін С завжди залишався давнім фаворитом експертів по догляду за шкірою. Обирайте комбінацію перорального споживання та місцевого застосування, щоб отримати всі його переваги, дотримуючись запобіжних заходів, починаючи з низьких доз.

Відмова від відповідальності: хоча доведено, що вітамін С допомагає більшості людей у ​​їхньому догляді за шкірою, завжди краще провести патч-тест і проконсультуватися з дерматологом, перш ніж включати щось нове в свій режим.