Тонка шкіра – Яка причина, лікування та профілактика тонкої шкіри?

Шкіра, як правило, стає тонкою через різні фактори, як-от спосіб життя, сонячні промені, ліки та старіння. Хоча зазвичай тонка шкіра на руках, з віком у вас також може розвинутися тонка шкіра на обличчі, ногах і руках.

У цій статті ми розповімо вам про численні причини тонкої шкіри та можливі методи лікування. Читайте далі, щоб дізнатися більше.

Що таке тонка шкіра?

Тонка шкіра - Яка причина, лікування та профілактика тонкої шкіри?

Для кожного шкіра на деяких частинах тіла тонша від природи. Чи знаєте ви, що товщина ваших повік становить лише 0,05 мм?

Тонку шкіру іноді називають тендітною шкірою, яка легко тріскається, синці або розривається. Якщо у вас тонка, як папір, шкіра, вона виглядає як цигарковий папір, відома як крепова шкіра.

Текстура вашої шкіри поділяється на три шари, а саме:

1. Епідерміс, який є зовнішнім видимим шаром, діє як бар’єр між зовнішнім світом і основними органами, такими як м’язи, тканини тощо.

2. Наступний шар – це дерма. Він містить усі сальні та потові залози, нервові закінчення, сполучну тканину, лімфатичні судини та волосяні фолікули.

3. Останній шар – гіподерма або підшкірний шар. Цей шар забезпечує ваше тіло ізоляцією та зберігає тепло. Він також виконує роль своєрідної подушки, яка діє як амортизатор для ваших життєво важливих органів.

Дерма – це те, що впливає на товщину вашої шкіри. З витонченням шкіри епідерміс стає не таким товстим, як передбачається. Крім того, шар гіподерми цього типу шкіри має меншу кількість жиру, що призводить до більш тонкого шару.

Як правило, якщо ви схильні до тонкої шкіри, ви помітите вени та сухожилля на тильній стороні рук і передпліч. Генетика відіграє важливу роль у визначенні товщини вашої шкіри.



Постійне зволоження за допомогою зволожуючого крему допомагає зберегти верхній шар неушкодженим, тож менша ймовірність його тріщин та інфікування.


Що викликає тонку шкіру?

Тонка шкіра - Яка причина, лікування та профілактика тонкої шкіри?

Незважаючи на те, що це не найважливіший фактор, одним із факторів тонкої шкіри є генетика.

Ультрафіолет має найбільший вплив на те, наскільки тонка буде ваша шкіра. Ваша шкіра реагує на сонце, через що дерма втрачає свою еластичність.

З часом цей ефект посилюється, і здатність шкіри відновлюватися зменшується, а разом з цим і товщина дерми.

Синці та зморшки слідують за витонченням шкіри. Відсутність еластичності залишає кровоносні судини без підтримки для відновлення. Попередити появу старої шкіри.

Але що, якщо ви не засмагаєте, легко з’являються родимки або веснянки? Незважаючи на чудову шкіру, ультрафіолет все одно стоншує вашу шкіру. Незалежно від того, їдете ви на роботу, тримаючи руки за кермо, чи просто виконуєте справи, щоразу, коли ви перебуваєте на сонці без сонцезахисного крему, УФ-проміння тихо пошкоджує вашу шкіру.

Старіння — ще одна причина тонкої, як папір, шкіри на вашому тілі. Подібно до сонячних променів, з віком ваша шкіра стає менш пружною або еластичною, і ваше тіло створює менше клітин для заміни пошкоджених, відмираючих або мертвих клітин.

Процедури для тонкої шкіри

На жаль, тонку шкіру зовсім неможливо повернути назад. Але що ви можете зробити, так це подбати про тонку шкіру. Використання зволожуючого крему є найефективнішим способом. Зволоження робить шкіру більш гнучкою та менш схильною до пошкоджень через стрес.

Якщо у вас тонка шкіра, краще уникати макіяжу та відбілювачів, які можуть викликати запалення та почервоніння шкіри.

Креми, що містять вітамін А (ретинол або ретиноїди), можуть допомогти захистити тонку шкіру рук, рук та інших частин від стоншення. Ретинол має здатність нормалізувати товщину шкіри. Але пам’ятайте, що використовувати його потрібно обережно, бажано після консультації з лікарем. Подібним чином колагенові бустери мають властивість потовщувати шкіру і є дуже корисними.

Добре збалансована дієта та захист шкіри від сонця можуть допомогти тонкій шкірі. Продукти з високим вмістом вітаміну Е, такі як мигдаль, горіхи та авокадо, підтримують здоров’я шкіри.

Суха шкіра може легко подразнюватися та більш схильна до пошкоджень, коли вона менш гнучка. Пийте багато води, щоб ваша шкіра залишалася зволоженою та свіжою.

Як запобігти витонченню шкіри з віком?

Тонка шкіра є природним наслідком старіння більшості людей. Хоча ви не можете повністю запобігти цьому, деякі звички можуть допомогти уповільнити процес.

Ультрафіолет не завдає шкоди вашій шкірі за один день. Це кумулятивний ефект. Необхідно щодня наносити сонцезахисний крем на руки, обличчя, шию, руки та інші частини тіла. Якщо вам від 20 до 30 років, профілактика є ключовою.

Інші речі, які ви можете зробити, щоб запобігти та захистити тонку шкіру, включають:

  • Уникайте тривалого перебування на сонці.
  • Перебуваючи на вулиці, користуйтеся сонцезахисним кремом широкого спектру дії з СПФ не менше 15. Перший раз рясно нанесіть його та повторюйте кожні дві години.
  • Коли ви перебуваєте на сонці, одягайте штани, сорочки з довгими рукавами та головні убори, щоб захистити передпліччя, ноги та обличчя.
  • Використовуйте живильний зволожуючий крем, щоб зберегти шкіру зволоженою та зволоженою
  • Поговоріть зі своїм дерматологом про можливі варіанти лікування

Різниця між тонкою та товстою шкірою – тонка шкіра проти товстої шкіри



Тонка шкіра


Товста шкіра


виникнення


Тонка шкіра може покривати майже все тіло.


Ви можете виявити товсту шкіру на долонях рук, стопах, а також на слизовій поверхні пальців ніг і рук.


Товщина епідермісу


Тонка шкіра має тонкий епідерміс з тонким зернистим шаром, тонким мальпігієвим шаром і дуже тонким роговим шаром. 


Тонка шкіра не має світлого шару (напівпрозорого шару епідермісу)


Товста шкіра має товстий епідерміс з товстим зернистим шаром, товстим мальпігієвим шаром і дуже товстим роговим шаром. 


Товста шкіра також має світлий шар.


Волосяні фолікули


Тонка шкіра містить волосяні фолікули.


Тонка шкіра містить волосяні фолікули.


М’язи Arrector Pili (малі м’язи, прикріплені до волосяних фолікулів)


Тонкі шкури мають арректорні пілі.


На товстій шкірі відсутні м’язи-з’єднувачі пілі.


Дерма


Тонка шкіра має більш товсту дерму.


Товста шкіра має тонку дерму.


Сальні залози


Тонка шкіра містить сальні залози.


Товста шкіра не містить сальних залоз.


Потові залози


Тонка шкіра має менше потових залоз, ніж товста.


Товста шкіра має численні спірально закручені потові залози.


Сенсорні рецептори


Тонка шкіра має більш рідкісні сенсорні рецептори.


Товста шкіра має щільні сенсорні рецептори.


Вирази та борозни (унікальний вигляд на долонях, відбитки пальців і підошви)


Тонка шкіра позбавлена ​​виступів і борозен на поверхні.


Товста шкіра містить як виступи, так і борозни на поверхні.


Шкірні сосочки


Тонка шкіра містить дермальні сосочки неправильної форми.


Товста шкіра містить правильні дермальні сосочки.


Функціональне значення


Тонка шкіра виконує інші функції шкіри


Товста шкіра більш схильна до механічного стирання.

Як визначити, що ваша шкіра стоншується?

Тонка шкіра на руках та інших частинах тіла виглядає тонкою і майже прозорою. Ви можете чітко бачити сухожилля, кістки або вени.

Ви можете легко пошкодити тонку шкіру. Отже, якщо ваша шкіра синці або розриви після незначних травм, є шанси, що у вас тонка шкіра.

Ви не прокинетеся одного дня і раптом не помітите, що ваша шкіра стала тоншою. Це поступовий процес. Якщо ви раніше отримали синці або сонячні опіки, є більша ймовірність того, що ваша шкіра стане тоншою в майбутньому. Подряпини та синці заживають довше, а інколи кровоточать сильніше, ніж зазвичай.

Ще одна ознака того, що у вас може бути тонка шкіра, – це те, що ви легко заразитеся інфекціями. Ваша імунна відповідь сповільнюється, що спричиняє швидке поширення інфекцій і повільніше загоєння.



Людям з тонкою шкірою слід стежити за синцями, подряпинами або порізами, оскільки вони можуть швидко заразитися. 


Важливо регулярно очищати та міняти пов’язку, щоб уберегти ділянку від мікробів.

Якщо старіння спричиняє тонку шкіру, ймовірно, немає потреби відвідувати лікаря. Але якщо ви виявите багато синців на шкірі або щось незвичайне, вам слід перевірити це, щоб виключити щось серйозне.

Висновок

З віком ваша шкіра знаходиться під впливом багатьох факторів – шкідливих звичок, суворих погодних умов і ультрафіолетового випромінювання сонця. Хоча не у ваших руках контролювати, як старіє ваша шкіра, ви можете вжити правильних заходів, щоб зберегти її молодість і пружність.

Ключ до ефективної боротьби з процесом витончення шкіри – зрозуміти, що його спричиняє, і вчасно вжити профілактичних заходів.