Шкіра – Що роблять гідроксикислоти для вашої шкіри?

На сьогоднішній день ми достатньо чули про важливість відлущування для яскравішої, м’якшої та молодшої шкіри. Чи знаєте ви, що гідроксикислоти є одними з найбільших переможців у цьому відділі? Це пояснюється тим, що вони науково обґрунтовані, отримані з природи, ніжні для шкіри та безпечні для більшості типів шкіри.

Отже, давайте розберемося, що це таке і які з них ви можете використовувати для боротьби з проблемами шкіри.

1. Що таке гідроксикислоти?

Шкіра - Що роблять гідроксикислоти для вашої шкіри?

Гідроксикислоти працюють як хімічні відлущувачі. У цьому типі відлущування використовуються кислоти, які проникають глибоко в шкіру, очищаючи забиті пори та збільшуючи швидкість обміну клітин. Вони мають пролонговану дію на шкіру. Однак, якщо у вас чутлива шкіра, ваш дерматолог може порекомендувати їх у менших концентраціях.

Гідроксикислоти діють через вашу шкіру та очищають пори, наповнені жиром і мертвими клітинами шкіри. Деякі гідроксикислоти також контролюють вироблення надлишку шкірного сала. Це запобігає розвитку вульгарних вугрів.

Існує два види гідроксикислот:

  • Альфа-гідроксикислоти (AHA)
  • Бета-гідроксикислоти (BHA)

Що вони роблять для вашої шкіри?

  • Видаліть мертві клітини шкіри
  • Збільшити коефіцієнт обороту клітин
  • Володіє протизапальними властивостями
  • Зменшити появу тонких ліній і зморшок
  • Профілактика акне
  • Поліпшити текстуру шкіри

2. Альфа-гідроксикислоти AHA

AHA – це водорозчинні кислоти. Це означає, що вони легко розчиняються у воді. Їх отримують із фруктів і діють як ексфоліанти, м’яко відлущуючи верхній шар вашої шкіри. Це відкриває нові клітини шкіри, завдяки чому ваша шкіра виглядає рівною, здоровою, гладкою та більш пружною. Їх рекомендують в концентрації 10-15 відсотків.

AHA не проникають у глибші шари вашої шкіри та зазвичай використовуються для вирішення таких захворювань шкіри, як:

  • Вікові плями
  • Сонячні плями
  • Нерівний тон шкіри
  • Розширені пори
  • Тонкі лінії і зморшки

Хоча AHA вважаються безпечними для всіх типів шкіри, вони можуть трохи сушити та дратувати чутливу шкіру. Якщо у вас суха або чутлива шкіра, почніть із застосування продуктів з низькою концентрацією AHA один або два рази на тиждень. Якщо ви не бачите реакції та продукт не подразнює вашу шкіру, ви можете з часом включити його у свій щоденний режим догляду за шкірою.

Є 6 основних AHA:

1. Гліколева кислота

Гліколева кислота є найменшою альфа-гідроксикислотою. Ця якість дозволяє йому проникати в глибокі шари дерми і підтримувати здоров’я шкіри. Ця гідроксикислота, отримана з цукрової тростини, широко використовується в ряді засобів по догляду за шкірою.

A. Лущення

Гліколева кислота є чудовим ексфоліантом. Він поглинає мертві клітини шкіри, що накопичилися на поверхні шкіри. Це дозволяє відкрити нові та здорові клітини, завдяки чому ваша шкіра виглядає більш сяючою.

Шкіра - Що роблять гідроксикислоти для вашої шкіри?

B. Посилює вироблення колагену

Колаген – це волокнистий білок, який міститься в дермі. Він зберігає вашу шкіру разом і запобігає її провисанню. З віком рівень колагену природним чином падає. Сонячні промені також можуть сприяти розщепленню цього білка.

Проходячи через дерму, гліколева кислота сприяє виробленню колагену в глибоких шарах шкіри. Це робить його ефективним у зменшенні появи тонких ліній і зморшок.

C. Ефективний у лікуванні акне

Крім того, що гліколева кислота є ефективним відлущувальним засобом, вона також має антимікробні властивості, що робить її ефективною при лікуванні легких та помірних вугрів.

D. Зволожувач

Зволожувачі притягують вологу з навколишнього середовища на шкіру. Це дозволяє вашій шкірі залишатися зволоженою. Гліколева кислота добре притягує вологу до поверхні шкіри, якщо її використовувати у зволожуючих засобах. Багато хімічних пілінгів містять цей інгредієнт.

2. Лимонна кислота

Лимонна кислота, отримана з цитрусових, корисна для вашої шкіри кількома способами.

A. Балансує рН шкіри

Рівень pH шкіри становить 4,7-5,7. Забруднення, сонячні промені та шкідливі косметичні засоби можуть впливати на рН вашої шкіри. Це робить його схильним до багатьох проблем зі шкірою. Лимонна кислота допомагає підтримувати високий рівень рН шкіри та робить її гладкою текстуру.

B. Антибактеріальні властивості

Лимонна кислота має антибактеріальні властивості, які можуть вбивати бактерії, що викликають прищі. Це може запобігти симптомам акне.

C. Зменшує шкоду від сонця

Лимонна кислота є природним відбілюючим засобом, який допомагає зменшити появу темних плям, засмаги та пігментації. Він також ефективний для підвищення ефективності місцевих сонцезахисних засобів.

3. Яблучна кислота

Яблучна кислота є комбінацією AHA і BHA. Його отримують з яблучних кислот і можуть бути не такими ефективними в лікуванні шкірних захворювань. Рекомендується в поєднанні з іншими альфа-гідроксикислотами, такими як гліколева кислота, щоб допомогти зменшити проблеми зі шкірою.

4. Мигдальна кислота

Мигдальна кислоту отримують з мигдалю. Він вирішує широкий спектр проблем зі шкірою та омолоджує шкіру, покращуючи її структуру та здоров’я.

A. Ексфоліант

Мигдальну кислоту можна використовувати в поєднанні з іншими AHA, щоб прискорити відлущування. Він видаляє скупчення мертвих клітин шкіри та оголює нові, здорові клітини шкіри під ними.

B. Лікує акне

Окрім відлущуючих властивостей, мигдальна кислота має протимікробні властивості. Це робить його хорошим варіантом для лікування легких або помірних вугрів і комедонов. Кислота також зменшує видимість розширених пор і покращує текстуру.

5. Молочна кислота

Як випливає з назви, молочну кислоту отримують із кислого молока/сиру. Вона надзвичайно ніжна до шкіри, додаючи їй гладкої текстури. Якщо у вас чутлива шкіра, молочна кислота може бути хорошим варіантом для вас.

Молочна кислота здатна зробити вашу шкіру «гладкою, як молоко». Його зволожуючі властивості можуть заспокоїти суху шкіру. Молочна кислота також покращує барьєрні функції шкіри. Це допомагає вашій шкірі утримувати вологу, що дозволяє їй залишатися зволоженою та м’якою.

6. Винна кислота

Винна кислота – це альфа-гідроксикислота, виготовлена ​​з екстрактів винограду. Зазвичай рекомендується використовувати в поєднанні з гліколевою або молочною кислотою для прискорення відлущування.

3. Бета-гідроксикислоти BHA

BHA – це маслорозчинні відлущувачі, які проникають крізь глибокі шари вашої шкіри. Це робить їх більш ефективними в лікуванні проблем, характерних для жирної шкіри. Вони видаляють мертві клітини шкіри та надлишок шкірного сала з вашої шкіри, очищаючи пори та зменшуючи запалення та симптоми акне.

BHA діють через глибокі шари вашої шкіри, очищаючи пори та контролюючи вироблення надлишку шкірного сала. Якщо у вас чутлива шкіра, BHA можуть бути не рекомендовані для вашої шкіри. Вони підсушують надлишок жиру і можуть зробити вашу шкіру більш чутливою та подразненою. Однак для лікування захворювань шкіри, таких як акне та розацеа на жирній шкірі, BHA можуть бути особливо ефективними.

Ось два типи BHA:

1. Саліцилова кислота

Саліцилова кислота є найбільш часто використовуваним BHA і є популярним інгредієнтом в індустрії краси. Рекомендується в концентраціях 0,5% і 5%. Саліцилова кислота використовується як місцеве лікування легких і помірних форм акне. Він діє, проникаючи крізь шкіру та поглинаючи весь бруд і сміття, що забиває пори. Це зменшує висипання та симптоми акне, такі як почервоніння та запалення.

2. Лимонна кислота

Хоча в основному лимонна кислота класифікується як альфа-гідрокси, у деяких формах також може бути віднесена до бета-гідрокси. Лимонну кислоту можна використовувати, щоб висушити надто багато шкірного сала під шкірою та видалити мертві клітини шкіри всередині пор.

4. Чи можна використовувати AHA та BHA разом?

AHA та BHA, які використовуються разом у правильних концентраціях, можуть багато чого запропонувати вашій шкірі. Однак вони можуть висушити вашу шкіру та викликати подразнення, якщо ви не враховуєте ці фактори – час нанесення, рівень концентрації інгредієнтів та чутливість вашої шкіри.

Хоча слово «кислота» звучить так, ніби воно може завдати шкоди вашій шкірі, гідроксикислоти багатьма способами приносять користь вашій шкірі. Поговоріть зі своїм дерматологом щодо того, які гідроксикислоти допоможуть зменшити проблеми зі шкірою.