Шкіра обличчя – Чи корисні кислоти для вашої шкіри обличчя?

Це може звучати жахливо. Але правда в тому, що всі кислоти не небезпечні. Є деякі, які популярні в дерматологічному світі завдяки своїй здатності вирішувати низку проблем шкіри. «Включення їх у свій щоденний режим догляду за шкірою може виявитися надзвичайно корисним», — каже головний дерматолог SkinKraft доктор Харіш Кутам, акредитований член Індійської асоціації дерматологів, венерологів і лепрологів (IADVL) і косметичних хірургів Індії.

Однак доктор Харіш зазначає, що якщо у вас чутлива шкіра, ви повинні провести патч-тест перед використанням будь-якої кислоти для обличчя. «Якщо ви не бачите жодної реакції, почніть із нанесення кілька разів на тиждень, перш ніж поступово включати їх у свій щоденний режим догляду за шкірою».

Отже, які кислоти насправді корисні для вашої шкіри і як вони діють? Ми тут, щоб відповісти на всі ці запитання.

1. Гліколева кислота

Шкіра обличчя - Чи корисні кислоти для вашої шкіри обличчя?

Гліколева кислота є найменшою з сімейства альфа-гідрокси кислот. Він працює як чудовий пілінг, взаємодіючи з верхнім шаром вашої шкіри, видаляючи мертві клітини шкіри та відкриваючи нову, молодшу шкіру. Найкраща частина полягає в тому, що він проникає глибоко крізь шари вашої шкіри, що робить його ефективнішим у вирішенні проблем шкіри.

Дослідження показують, що гліколева кислота може стимулювати вироблення колагену в шкірі. Колаген – це волокнистий білок, який природним чином міститься в дермі та епідермісі. Роки впливу УФ-променів можуть розщепити цей білок, що призведе до в’ялості шкіри. Гліколева кислота запобігає цьому, посилюючи її вироблення в шкірі.

Гліколева кислота також є хорошим зволожувачем. Він втягує воду з атмосфери на вашу шкіру, залишаючи її м’якою та зволоженою.

Переваги

  • Відлущує та видаляє мертві клітини шкіри
  • Лікує тонкі лінії та зморшки
  • Лікує акне легкого та середнього ступеня
  • Затримує вологу

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Гліколева кислота зазвичай добре переноситься більшістю типів шкіри. Якщо у вас чутлива шкіра, проведіть патч-тест перед нанесенням продукту на обличчя. 

2. Саліцилова кислота

Якщо у вас шкіра, схильна до вугрів, і ви коли-небудь купували готовий крем проти вугрів або маску для обличчя, саліцилова кислота, ймовірно, була одним із його інгредієнтів. Ця бета-гідроксикислота може творити чудеса, якщо у вас жирна шкіра або шкіра, схильна до вугрів. Дерматологи використовують цю кислоту в пілінгах, кремах та інших місцевих ліках. Вони використовуються для лікування легких та помірних акне.

Переваги

  • Лікує акне
  • Контролює вироблення шкірного сала

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Саліцилова кислота надзвичайно сильна і проникає крізь глибокі шари шкіри. Це робить його непридатним для чутливої ​​шкіри. 

3. Молочна кислота

Як випливає з назви, молочна кислота одержується з кислого молока і є таким же зволожуючим, як і молоко. Молочна кислота допомагає покращити текстуру шкіри та зберігає її м’якою. Він працює як чудовий ексфоліант і є м’якшим, ніж гліколева кислота. Якщо у вас чутлива шкіра, молочна кислота може допомогти заспокоїти сухі плями. Він також використовується для лікування гіперпігментації та сонячних плям, завдяки чому ваша шкіра виглядає яскравішою та рівномірнішою.

Переваги

  • Відлущує шкіру та видаляє мертві клітини шкіри
  • Хороший варіант для чутливої ​​шкіри
  • Покращує зовнішній вигляд пор
  • Лікує гіперпігментацію та сонячні плями

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Молочну кислоту зазвичай рекомендують людям із сухим/чутливим типом шкіри для покращення зволоження.

4. Лимонна кислота

Шкіра обличчя - Чи корисні кислоти для вашої шкіри обличчя?

Лимонна кислота, ще одна з сімейства гідроксикислот, одержується з цитрусових і вирішує безліч проблем зі шкірою. Він ефективно нейтралізує рН вашої шкіри, який зазвичай порушується під впливом УФ-променів, бруду та шкідливих косметичних засобів. Це може запобігти багатьом проблемам шкіри.

Лимонна кислота має антибактеріальні властивості, які можуть бути корисними для знищення бактерій, що викликають прищі. Його ексфоліативні властивості можуть зменшити появу темних плям, засмаги та пігментації. Дослідження показують, що лимонна кислота може висушити надлишок шкірного сала, який може закупорити пори та спричинити появу прищів. Це робить його ефективним засобом лікування легких та помірних вугрів.

Переваги

  • Балансує рівень pH
  • Антибактеріальні властивості
  • Зменшує пошкодження сонця
  • Лікує акне

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Якщо ваша шкіра чутлива, лимонна кислота може бути не найкращим варіантом для вас. Якщо ваша шкіра суха, лущиться або схильна до висипань, ця кислота може викликати подразнення.

5. Азелаїнова кислота

Шкіра обличчя - Чи корисні кислоти для вашої шкіри обличчя?

Азелаїнова кислота природно міститься в деяких харчових продуктах, таких як пшениця, жито та ячмінь. Він має протизапальні та антибактеріальні властивості, які можуть вбити бактерії, що викликають прищі, і зменшити набряк. Азелаїнова кислота також працює як чудовий пілінг, видаляючи верхній шар шкіри. Це може допомогти зменшити появу шрамів від прищів. Він продається в концентраціях 20% або менше і може бути знайдений у формі кремів, лосьйонів і гелів.

Ще одна властивість азелаїнової кислоти полягає в тому, що вона може запобігати та зменшувати пігментацію шкіри. Тиронез відповідає за вироблення меланіну, який сприяє потемнінню шкіри. Місцеве застосування азелаїнової кислоти запобігає пігментації шляхом пригнічення активності тирозинази. 

Переваги

  • Лікує запальні прищі
  • Зменшує шрами, залишені після прищів
  • Зменшує пігментні плями

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Якщо у вас шкіра, схильна до вугрів, азелаїнова кислота є хорошим місцевим засобом для вас. Однак людям з чутливою шкірою слід уникати використання азелаїнової кислоти. Це може викликати сухість шкіри та подразнення.

6. Ферулова кислота

Цей рослинний антиоксидант є популярним інгредієнтом в продуктах проти старіння. Ферулова кислота добре стабілізує вітамін С як антиоксидант. Він запобігає деградації вітаміну С, одночасно покращуючи його фотозахисні властивості. Дослідження показують, що ферулова кислота здатна запропонувати вдвічі більший фотозахист, якщо її використовувати в поєднанні з вітамінами С і Е.

Переваги

  • Бореться з вільними радикалами
  • Бореться з ознаками старіння
  • Підвищує ефективність інших антивікових компонентів
  • Зменшує появу сонячних плям

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Ферулова кислота, як правило, безпечна для всіх типів шкіри. Однак, якщо у вас чутлива шкіра, проведіть патч-тест перед використанням ферулової кислоти на обличчі. Це може спричинити почервоніння та лущення шкіри.

7. L-аскорбінова кислота

L аскорбінова кислота — це не що інше, як чистий вітамін С. І, як ми всі знаємо, вітамін С має багато можливостей для догляду за шкірою. L аскорбінова кислота бореться з багатьма проблемами шкіри від вугрів до гіперпігментації та сухості. Це робиться шляхом інгібування активності тирозинази, яка запобігає надмірному виробленню меланіну. Меланін відповідає за засмагу вашої шкіри під дією УФ-променів.

Він також покращує вироблення білкових волокон ( колагену та еластину ), зберігаючи шкіру пружною та еластичною. Місцеве застосування L. ascorbic acid може зменшити появу пігментних плям, сонячних плям і засмаги. Безрецептурна L-аскорбінова кислота продається в концентраціях від 5 до 15 відсотків. Вищі концентрації можуть викликати подразнення шкіри.

Переваги

  • Бореться з ознаками старіння
  • Ранозагоювальні властивості
  • Зменшує ознаки старіння
  • Зволожує шкіру

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Місцеве застосування аскорбінової кислоти вважається безпечним для більшості типів шкіри. Проведіть патч-тест, якщо у вас чутлива шкіра, перш ніж наносити продукт на обличчя.

8. Гіалуронова кислота

Шкіра обличчя - Чи корисні кислоти для вашої шкіри обличчя?

Гіалуронова кислота відома своїми водозв’язуючими властивостями. Це допомагає відновлювати шкіру та покращує її бар’єрні функції. Зволожена шкіра робить шкіру пружною та сяючою. Це може зменшити появу ознак старіння.

Гіалуронова кислота також створює ефект розтягування шкіри. Це може допомогти зменшити видимість в’ялої шкіри.

Переваги

  • Вологоутримуючі властивості
  • Зменшує ознаки старіння
  • Ранозагоювальні властивості
  • Зволожує шкіру

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Гіалуронова кислота зазвичай безпечна для всіх типів шкіри. Однак він може викликати алергічні реакції. Якщо ваша шкіра реагує на місцеву гіалуронову кислоту, зверніться до дерматолога. 

9. Койева кислота

Койєва кислота використовується в ряді засобів для освітлення шкіри. Він працює шляхом блокування активності тиразинази, яка відповідає за виробництво меланіну. Це може зменшити та запобігти розвитку пігментних плям, сонячних плям, засмаги та пігментації.

Переваги

  • Пошкодження сонцем
  • Шрами



Примітка:


Койєва кислота може зробити вашу шкіру схильною до сонячних опіків. 


Це тому, що він пригнічує активність тирозинази. 


Якщо ви регулярно використовуєте місцеву койєву кислоту, рекомендується наносити сонцезахисний крем перед тим, як вийти на вулицю.

Хто повинен/не повинен ним користуватися?

Оскільки койєва кислота видаляє верхній шар шкіри, вона може дратувати чутливу шкіру. Проведіть патч-тест перед нанесенням продукту на обличчя.

10. Мигдальна, яблучна та винна кислоти

Це три менш відомі кислоти для обличчя з такими властивостями, як відлущування, омолодження та лікування прищів. Мигдальна кислота – це альфа-гідроксикислота, яку отримують з мигдалю. У поєднанні з іншими альфа-гідроксикислотами мигдальна кислота може прискорити їх відлущування. Це прискорює процес омолодження шкіри, роблячи її яскравішою та молодішою.

Винна кислота – це альфа-гідроксикислота, отримана з винограду. Він використовується з іншими гідроксикислотами для підвищення їх ефективності. Яблучна кислота, гібрид альфа-гідрокси та бета-гідрокси, підвищує ефективність інших гідроксикислот, таких як молочна та гліколева кислоти. Зазвичай рекомендується в комбінації з іншими представниками сімейства гідрокси.

Чи можна використовувати AHA та BHA разом?

Альфа-гідроксикислоти та бета-гідроксикислоти належать до однієї родини лицьових кислот. Альфа-гідроксикислоти вважаються безпечнішими для всіх типів шкіри, оскільки вони не проникають крізь глибокі шари шкіри. Бета-гідроксикислоти слід використовувати в менших концентраціях на чутливій шкірі.

У поєднанні ці дві гідроксикислоти можуть творити чудеса з вашою шкірою, якщо використовувати їх у правильних концентраціях. Однак проконсультуйтеся з дерматологом, перш ніж використовувати ці дві кислоти для обличчя разом.

Які кислоти для обличчя не варто використовувати разом?

A. Саліцилова кислота з будь-якою іншою кислотою для обличчя

Саліцилова кислота може мати підсушуючий ефект. Використання будь-яких інших кислот для обличчя разом із саліциловою кислотою може призвести до подразнення шкіри.

B. Саліцилова кислота та ніацинамід

Ніацинамід є формою вітаміну B3. Використання цих двох речовин разом може викликати подразнення шкіри.

C. Молочна або гліколева кислота з аскорбіновою кислотою

Використання молочної або гліколевої кислоти з аскорбіновою кислотою може знизити ефективність вітаміну С.

D. AHA з ретинолом

Ця комбінація може висушити вашу шкіру та викликати відчуття печіння. 

Отже, хоча всі вищезазначені кислоти для обличчя можуть бути надзвичайно корисними для вашої шкіри, проведіть патч-тест, перш ніж почати використовувати будь-який новий продукт. Також проконсультуйтеся з дерматологом, якщо проблема зі шкірою серйозна. Повідомте нам, чи підійшли наші рекомендовані кислоти для обличчя вашій шкірі.