Що таке мононуклеоз і як його лікувати

Якщо ваша застуда ніяк не проходить, можливо, це він – вірус Епштейна-Барра.

Що таке мононуклеоз і звідки він береться

Мононуклеоз – це інфекційне захворювання, яке передається через слину (в абсолютній більшості випадків). Тому його ще називають «хворобою поцілунків».

Мононуклеоз дійсно можна заробити цілуючись. Але не менш імовірним є й інший шлях зараження: якщо ви використовуєте спільний посуд (чашки, склянки, ложки, вілки) з уже інфікованою людиною, ділите загальний шматок хліба, піци або яблука, на якому залишилися частинки слини. Маленькі діти часто чіпляють цю хворобу в саду – наприклад, коли тягнуть до рота іграшку, обслюнявленну іншою дитиною.

Мононуклеоз не так заразний, як звичайна застуда. Що спричиняє захворювання вірус Епштейна-Барра швидко гине у зовнішньому середовищі. Фактично він залишається живим і активним лише до тих пір, поки слина волога. Тому заразитися можна лише при близькому контакті.

За американською статистикою, до 40 років мононуклеозом так чи інакше хворіють до 90% дорослих.

Однак при настільки вагомому плюсі (мала заразність) у «хвороби поцілунків» є істотний мінус: вона здатна привести до куди більш тяжких наслідків, ніж поширені ГРВІ.

Як розпізнати мононуклеоз

Зазвичай мононуклеоз не є серйозним захворюванням, не дає яскраво виражених симптомів і проходить сам собою. Правда, одужання займає довший термін, ніж при звичайній застуді, – від двох до чотирьох тижнів (в окремих випадках – до півроку).

Протягом цього терміну у хворого можуть спостерігатися такі симптоми:

  • Слабкість, швидка стомлюваність.
  • Біль в горлі. Іноді її невірно діагностують як гострий фарингіт, але вона не реагує на призначене в таких випадках лікування антибіотиками.
  • Лихоманка – підвищення температури до 37,8° C і більше.
  • Збільшені лімфатичні вузли на шиї і під пахвами.
  • Опухлі мигдалини.
  • Головний біль.
  • Висипання на шкірі. При цьому висип не має чіткої локації: він може виникати по всьому тілу. Але найчастіше з’являється на обличчі і грудях.
  • Збільшення селезінки і печінки.
  • Знижений імунітет. При мононуклеозі людина легко чіпляє інші інфекції – ті, від яких в «здорові часи» його організм запросто б відбився.
  • Через подібність симптомів мононуклеоз часто плутають з ГРВІ. Але якщо ваша «звичайна застуда» затягнулася на 1-2 тижні, обов’язково проконсультуйтеся з терапевтом: можливо, це він – вірус Епштейна-Барра.

Чим небезпечний мононуклеоз

Ускладнення трапляються нечасто, але про них важливо знати, щоб вчасно звернутися за допомогою.

  1. Опухлі мигдалини

Іноді набряк буває такий великий, що мигдалини можуть заблокувати дихальні шляхи. Якщо стає складно ковтати, дихання частішає і стає хриплим, негайно звертайтеся до терапевта або навіть телефонуйте в швидку – все залежить від тяжкості симптомів.

  1. Розрив селезінки

Збільшення селезінки – один з найбільш поширених симптомів мононуклеозу. У деяких випадках через набряк селезінка може розірватися, викликавши раптово різкий біль у верхній лівій частині живота.

Якщо ви відчули щось подібне, негайно викликайте швидку: швидше за все, знадобиться термінова операція.

  1. Проблеми з печінкою

Мононуклеоз може спровокувати запальний процес в печінці – гепатит. Розпізнати цю ситуацію можна по жовтяниці – пожовтіння шкіри і білків очей. При перших же її ознаках необхідно негайно звернутися до лікаря.

Запалення печінкі потребує лікування і дієти (конкретніше підкаже терапевт або гастроентеролог).

Втім, іноді зустрічаються і безжовтушні форми гепатиту. Тому важливо вчасно діагностувати мононуклеоз і уважно стежити за станом печінки.

  1. Проблеми з кров’ю

Іноді мононуклеоз призводить до руйнування еритроцитів – червоних кров’яних тілець, які переносять кисень. В цьому випадку виникає так звана гемолітична анемія.

Також можуть постраждати тромбоцити – клітини крові, які відповідають за її згортання. Зменшення їх кількості називають тромбоцитопенией.

  1. Проблеми з серцем

Нерівномірне серцебиття (аритмія) або запалення серцевого м’яза (міокардит) ще одні можливі (хоч і рідкісні) ускладнення мононуклеозу.

  1. Пошкодження нервової системи

Також в нечастих випадках вірус Епштейна-Барра може спровокувати судоми, запалення мозку (енцефаліт) або тканин, його покривають (менінгіт).

Як лікувати мононуклеоз

З огляду на можливі ускладнення, найкраще – під наглядом лікаря. Оскільки хвороба викликається вірусом, ліків проти неї не існує. Лікування полягає лише в тому, щоб полегшити симптоми. Раніше ми писали, які антибіотики приймати при ангіні.

Більше відпочивайте. В ідеалі візьміть лікарняний і відлежиться дома, поки не пройдуть слабкість і температура.

Пийте більше рідини – води, компотів, фруктових соків. Це допомагає знизити жар, біль у горлі і запобігає зневодненню.

Якщо горло сильно болить, приймайте безрецептурне знеболююче. Наприклад, на основі парацетамолу або ібупрофену.

2-3 рази на день полощіть горло солоною водою (½ чайної ложки солі на склянку теплої води). Це теж зменшить біль.

Якщо симптоми не слабшають (і тим більше якщо вони стають виразніше), обов’язково розкажіть про них лікареві. Спеціаліст проведе огляд і при необхідності пропише вам:

Ліки-кортикостероїди, щоб зменшити набряклість мигдалин.

Антибіотики, якщо виявиться, що до мононуклеозу приєдналася вторинна бактеріальна інфекція (це може бути ангіна або синусит).

Щадну дієту і препарати-гепатопротектори, щоб поліпшити стан печінки.

Строго дотримуйтесь призначень медика. І бережіть себе. Залишкові симптоми після перенесеного мононуклеозу можуть зберігатися до півроку. І такий же термін потрібно для відновлення селезінки і печінки.

Але є і хороші новини. Після того як ви остаточно видужаєте, у вас виробиться довічний імунітет до вірусу Епштейна-Барра.

  • Що таке мононуклеоз і як його лікувати

    Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts