Що робити, коли розбився ртутний градусник?

Практично у кожному домі можна знайти градусник, якщо бути більш точними, то медичний термометр. І хоча сьогодні більшість людей обирають сучасні електронні варіанти цього приладу, все ж у багатьох знайдеться класичний ртутний варіант. Саме про нього ми і поговоримо.

Корпус ртутного термометра скляний, що робить його не надто міцним та стійким до пошкоджень, саме тому він легко б’ється. Проте, що роботи, якщо розбився градусник та чим саме це небезпечно?

В чому небезпека ртуті?

Ртуть відноситься до 1-го класу небезпеки, представляючи собою кумулятивну отруту, і це єдиний метал, який при кімнатній температурі знаходиться в рідкому стані. На відкритому повітрі ртуть починає випаровуватися, що робить градусник досить небезпечною. У стандартному градуснику міститься до 5 грамів ртуті. Якщо градусник розбився в кімнаті до 50 куб. м., то при випаровуванні цієї кількості ртуті (а випаровуватися вона починає при будь-якій плюсовій температурі, і чим вона вища, тим швидше відбувається випаровування) концентрація її парів в кімнаті досягає 100 мг на кубометр, що в 30000 разів більше ГДК (гранично допустимої концентрації) для житлового приміщення.

Що робити, коли розбився ртутний градусник?У сучасних умовах з використанням вентиляції, то при розбитті медичного термометра в кімнаті площею до 20 кв. м., концентрація парів ртуті через кілька годин перевищує ГДК в 50-100 разів. Проте і це може викликати такі неприємні симптоми отруєння:

  • загальна слабкість;
  • металевий присмак у роті;
  • відсутність апетиту;
  • головний біль та дискомфорт при ковтанні;
  • нудота та блювота.

Зверніть увагу, що з цими симптомами потрібно боротись, в іншому випадку вони лише посилюються і починається:

  • різке підвищення температури тіла, часом до 40 ° С;
  • біль у животі;
  • кровоточивість ясен;
  • рідкий стілець зі слизовими і кров’яними вкрапленнями.

Зверніть увагу! Симптоми можуть проявлятись не одразу, а на протязі досить тривалого часу. Приміром, якщо розбили градусник місяць тому, але не правильно усе прибрали, то навіть після такого часу у вас можуть проявитись симптоми, тому не слід нехтувати візитом до лікаря.

Розбився градусник: як зібрати ртуть?

Перше правило – потурбуйтесь про свою безпеку та безпеку своїх близьких, особливо, коли мова іде про дітей. Перед входом в кімнату, де це трапилось, постеліть вологу ганчірку, в ідеалі вона має бути змочена у розчині марганцю, проте за його відсутності, використайте звичайну воду. Це допоможе не рознести ртуть по усьому будинку.

Відчиніть вікно лише у випадку, якщо на дворі холодно, влітку цього в жодному разі не слід робити. Ще одне правило – жодних протягів, вони можуть розносити ртуть.

Обов’язково візьміть на ноги бахіли або поліетиленові пакети, а на руки – гумові рукавички.

Осколки термометра слід зібрати у банку з холодною водою чи розчином марганцю.

Ртуть найкраще прибрати у напрямку від стін до центру, тоді її часточки не потраплять у недосяжні місця за плінтусами, у кутках і т.д. Найкраще збирати ртуть таким чином:Що робити, коли розбився ртутний градусник?

  • накочуйте горошини на аркуш картону пензликом або зволоженою ватною паличкою;
  • використовуйте скотч, приклеюючи смужку до підлоги і відриваючи уже з ртуттю;
  • дрібні кульки за плінтусами і у важкодоступних місцях можна зібрати шприцом або гумовою грушою;
  • якщо ртуть розсипалася по килиму або іншому покриттю з дрібними ворсинками, можете після всього пропилососити це місце, бо хоч пилосос і сприятиме роздування парів від зібраної ртуті, але він дозволить вам бути впевненими у відсутності непомічених частинок ртуті.

Далі усе слід добре вимити водою з марганцем або мильно-содовим розчином. І робити це слід не один раз, а 2-3 рази на день протягом кількох днів.

Щодо власної безпеки, то після усіх цих маніпуляцій слід добре прополоскати горло, почистити зуби та прийняти душ.

Куди діти зібрані відходи?

Розбився градусник, що робити, після того, як ви зібрали ртуть? Тут все просто – закрийте добре банку з водою та зібраною ртуттю, поставте у прохолодне місце. Тим часом зателефонуйте 112, де диспетчер підкаже вам місце збору ртуті у вашому районі. У жодному разі не можна просто викидати залишки ртуті на смітник!

  • Що робити, коли розбився ртутний градусник?

    Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.

    View all posts