Правила догляду за головними уборами

Сучасна мода розглядає головний убір не просто як елемент одягу, який може зігріти в холодну пору року, або захистити від сонця влітку.

Сучасний головний убір – це своєрідний аксесуар, здатний підкреслити вашу індивідуальність, зробити образ більш елегантним або помітним, в залежності від ваших бажань. Якщо у вашому гардеробі є головні убори, тоді наша стаття для вас, адже при їх носінні вам буде потрібно інформація про прання/чищення і правильний догляд за улюбленими шапками, капелюхами та кепками.

Що потрібно знати про головні убори?

Не тільки зовнішній вигляд і модність має значення при виборі головних уборів, важливо також правильно оцінити їх практичність. Основними характеристиками головних уборів повинні бути хороша повітро-і паропроникність, здатність (у зимових та міжсезонних моделей) зберігати тепло, гігроскопічність.



Цим вимогам повинні відповідати як матеріал самого головного убору, так і різні прокладочні і підкладкові матеріали.



Для виготовлення головних уборів використовуються найрізноманітніші матеріали, найпопулярніші з них:

  • текстиль, це різні кепки і панами з бавовни, льону, вовни, шовку та інших тканин;
  • вироби з натурального та штучного хутра;
  • шкіра (натуральна і штучна), замша;
  • фетр, до них відносяться велюрові, вовняні ковпаки і шапки;
  • інші матеріали (солома, пряжа, нитки, пір’я)

Як і всі предмети одягу, головні убори вимагають постійного ретельного догляду. Тільки тоді вони будуть виглядати привабливо. Одним з найважливіших моментів у догляді за головними уборами є їх зберігання.



Якщо головний убір, будь то фетровий капелюшок, солом’яний капелюх або хутряна шапка, зберігати неправильно, то коли прийде час надягти головний убір, може виявитися, що він безповоротно зіпсований.

Як же зберігати головні убори, щоб не купувати їх кожен новий сезон?

Перед тим як сховати головний убір, обтрусіть його від пилу, при необхідності почистіть щіткою або протріть м’якою ганчіркою. Головні убори з текстильних матеріалів виперіть. Видаліть наявні плями або інші забруднення.



Фетрові капелюхи, капелюхи з соломки, хутряні вироби необхідно зберігати в закритих коробках, при цьому вони повинні добре провітрюватися.



Щоб за час зберігання головні убори не втратили свою форму, їх необхідно надіти на жорсткий каркас (добре, якщо ви зберегли картонний або пластиковий каркас, який йшов разом з головним убором при покупці).



Шапочку, берет, бандану можна скласти і помістити їх в тканинний або паперовий мішечок.



Поліетиленовий пакет – табу для зберігання головних уборів.



Не забудьте покласти поруч з вовняним або хутряним головним убором мішечок із засобом від молі. Головні убори, виконані з різних матеріалів поміщати в одну коробку можна.



Якщо ви власник просторої гардеробної кімнати, то головні убори можна зберігати на спеціальних болванках (замість болванки можна використовувати скляні банки різних розмірів).



Коли прийшов час надіти головний убір, обробіть його водовідштовхувальним аерозолем. Звичайно, це стосується тільки виробів з фетру, замші і шкіри. Такий засіб краще відразу купити в магазині, де ви купували свій головний убір.

Розберемося в особливостях догляду за головними уборами різних матеріалів:

Фетр



Прийшовши додому і знявши капелюх, струсіть його, щоб позбутися від пилу, що осів на вулиці.

Правила догляду за головними уборами

Якщо ви потрапили під дощ, струсіть краплі води і залиште висихати при кімнатній температурі. Використовувати фен або інші нагрівальні прилади категорично заборонено.



Фетрові капелюхи чистять дрібним наждачним папером або жорсткою щіткою, враховуючи напрям ворсу. Невелику деформацію можна виправити, якщо потримати капелюх над парою, а потім дати їй просохнути, надівши на болванку потрібного розміру. Щоб капелюх добре просочився паром, воду закип’ятіть в посудині з широким горлом (тазу або каструлі).



З’явилися невеликі плями? Спробуйте позбутися від них, протерши тканною серветкою, змоченою в суміші двох спиртів, взятих в однаковій пропорції: медичного і нашатирного. Залишок вологи промокніть. Жирові плями, які утворюються з часом від зіткнення з волоссям, очищаються кіркою чорного хліба.



Матеріал можна оновити, згладивши невеликі потертості дрібною наждачкою або кухонною сіллю. Світлий фетр можна почистити підсохлою скоринкою білого хліба. Зовсім білий фетр очиститися, якщо його щедро посипати висівками і потім почистити щіткою. Наостанок капелюх потрібно кілька разів струсити, залишки висівок вибити рукою.



Коричневий фетровий капелюх втратив свій колишній лиск? Оновіть його відваром з однієї чайної ложки тютюну на літр води. Щітку змочіть в розчині і чистіть капелюх в напрямку ворсу. Недолік цієї процедури – сильний запах тютюну. Він буде вивітрюватися на свіжому повітрі кілька днів.

Замша



Для того щоб замшевий головний убір служив якомога довше, для догляду за ним придбайте спеціальну гумову щітку. З її допомогою не тільки видаляйтеся пил і бруд, а й розправляються ворсинки, які характерні для цього матеріалу.



Вироби із замші дуже не люблять воду. Навіть невеликий дощ, може залишити на замші плями. Тому не надягайте замшевий капелюх, якщо прогноз погоди обіцяє дощ або мокрий сніг. Якщо замша все ж промокла, протріть капелюх м’якою тканиною і залиште досихати на спеціальній підставці (болванці, банці, картонній формі). Після того як капелюх висохне, почистіть її гумовою щіткою для замші по ходу росту ворсинок.

Правила догляду за головними уборами



Щоб замші надати більшої пухнастості і очистити від забруднень, потримайте виріб над парою, а потім щіткою акуратно витріть.



Забруднену замшу можна помити мильним розчином. Зверніть увагу на слово «помити» замшевий виріб не стирається, а саме миється. Зробіть мильний розчин з нейтрального миючого засобу, змочіть губку або щітку і потріть поверхню капелюха. Робити все необхідно дуже швидко, щоб вода не вбралася в матеріал. Потім губку обполосніть і приберіть миючий засіб. Воду видаліть сухою добре вбираючою вологою серветкою. Залиште сушити на підставці.



Чи не боїтеся експериментів? Випробуйте народна пораду: забруднену замшу помийте молоком, додавши в нього соду. На двісті грамів молока потрібно додати чайну ложку соди.



Затертим лискучим місцям повернути колишній вигляд допоможе розведений водою нашатирний спирт. На чотири частини води додаємо одну частину нашатирного спирту.



Ще більш примхливим характером відрізняються головні убори, виконані зі штучної замші. Вони швидко брудняться, втрачають свою бархатистість. Помити виріб зі штучної замші можна засобами для делікатного прання. Потім головний убір потрібно протерти сухою ганчіркою, надати йому потрібну форму і залишити сушитися. Якщо замша має малюнок на ворсовій частині, такий виріб не можна мочити зовсім, і прання, і миття будуть для нього згубними.

Шкіра



Головні убори зі шкіри прекрасно носяться і при правильному догляді послужать нe один сезон. Чистити шкіряний виріб потрібно, навіть якщо на ньому немає видимих ​​забруднень. В кінці сезону, перед тим як упакувати головний убір на зберігання, почистити його потрібно обов’язково.

Правила догляду за головними уборами



Змочіть м’яку тканину у мильний розчин, відіжміть її, щоб вона не була дуже мокрою, і протріть виріб. Не тріть шкіру занадто сильно, зволожена шкіра під сильним механічним впливом може розтягнутися. Мильний розчин змийте чистою вологою серветкою. Сушити головний убір необхідно подалі від нагрівальних приладів.



Щоб шкіра залишалася м’якою і не втратила свій блиск, протирайте виріб ватним диском або серветкою, попередньо нанасши на них касторове масло.



Місця зіткнення шкіри з головою брудняться в першу чергу і починають блищати від жиру. Прибрати ці забруднення можна медичним спиртом. Змочіть в спирті ватний диск і протріть лискучі ділянки. Дуже сильно забруднений шкіряний головний убір можна почистити сумішшю скипидару і денатурату в рівних частинах. Щоб пом’якшити шкіру додайте три-чотири краплі гліцерину.

Солом’яний капелюх



Солом’яний капелюх чистять від пилу. Мити виріб з соломки зручно старою зубною щіткою.



Зробіть мильну піну, і потріть зубною щіткою, змоченою в мильній піні, поверхню капелюха. Змити піну можна прямо під душем. Але не проводьте мийку солом’яного капелюха занадто довго. Капелюх ретельно протріть сухою серветкою.

Правила догляду за головними уборами



Cвітлу солому протріть розчином харчової соди, для зовсім білої соломи підійде перекис водню. Хочете відновити втрачений золотистий блиск соломи – розтопіть вершкове масло, нанесіть на м’яку тканину і натріть ним виріб.

Текстиль



Головні убори з різних тканин при забрудненні можна випрати. Якщо головний убір не має твердих елементів (козирків, вставок), його можна прати в пральній машинці. Інші головні убори краще прати вручну. Особливу увагу приділяйте внутрішньому ободку, він брудниться набагато сильніше. Випрати його можна щіткою та господарським милом.

Правила догляду за головними уборами



Сушити головні убори з натуральних тканин потрібно, надівши їх на жорстку основу. Панаму потрібно розташувати так, щоб її поля не звисали, а лежали на твердій поверхні.

Пряжа



В’язана шапочка може бути виконана з вовняних, бавовняних, акрилових та інших видів ниток. Виходячи з того, яка нитка використовувалася, вибирається режим прання. Щоб не помилитися, будь-які в’язані шапки краще прати руками, в воді, температура якої не перевищує сорок градусів. Засіб для прання вибирайте нейтральний або делікатний. Викручувати виріб не можна, він може розтягнутися і втратити свою форму.

Правила догляду за головними уборами



Сушити в’язану шапку потрібно в розкладеному вигляді на горизонтальній поверхні, підстеливши під неї махровий рушник або іншу м’яку тканину.

Хутро



Хутряні вироби в першу чергу необхідно берегти від шкідливих комах, таких як міль. Шапку потрібно регулярно провітрювати, хутро струшувати.



Найбезпечнішим і простим способом очищення хутра є чистка крохмалем. Хутро засипають крохмалем і ретельно перетирають. Крохмаль вбирає жир і видаляє бруд. Залишиться тільки витрусити хутряну шапку від крохмалю.

Правила догляду за головними уборами



Якщо шапка помітно забруднилася і втратила свій вигляд, змочіть бензином тканинну серветку і протріть виріб по ходу росту волосків.



Замість бензину можна скористатися водяним розчином нашатирного спирту з додаванням кухонної солі. Роблячи розчин, дотримуйтеся певних пропорцій: у п’ятсот грам води додайте одну столову ложку нашатирного спирту і три столові ложки кухонної солі. Розчісуйте хутро негустим гребенем.



Підкладку в хутряній шапці також можна випрати самостійно. Акуратно відчіпіть підкладку, намітьте ниткою, де вона була пришита. Підкладку відпарте, потім пришийте на своє місце.

  • Правила догляду за головними уборами

    Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts