Ноутбук – Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Закриття шкіл через пандемію коронавірусу започаткувало дистанційне навчання дітей. І хоча учні вже повернулися до традиційного шкільного навчання, нові моделі навчання, т. зв школи в хмарі, і навіть традиційні школи все частіше використовують електронні методи навчання. Останні роки принесли колосальні зміни в освіті, коли йдеться про потреби, пов’язані з електронним обладнанням. Під час дистанційного навчання необхідні такі пристрої, як ноутбук, навушники, клавіатура та компютерна миша і навіть принтер.

Який ноутбук вибрати для навчання вдома? Чи стане настільний компютер кращим ? Яке ще обладнання та аксесуари будуть корисні? Ми підготували посібник для батьків, у якому наводимо кілька варіантів підготовки дистанційної станції навчання вашої дитини. Нарешті, ми також порадимо, у яке обладнання варто інвестувати, щоб забезпечити розваги для всієї родини.

У цьому посібнику ви знайдете:

  • Дистанційне навчання – що потрібно
  • Комфортність дистанційного навчання тобто, що потрібно студенту
  • Вільний час дитини – яке обладнання не дасть нудьгувати

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Дистанційне навчання – що потрібно?

Список розділів:

  • Ноутбук для дистанційного навчання
  • Робочий стіл
  • Все в одному компютері
  • Програмне забезпечення
  • Навушники – більше концентрації під час навчання

Ноутбук для школяра, що відповідає потребам дитини

Багато батьків вибирають ноутбук замість ПК для навчання в хмарі. Таке рішення має багато переваг – завдяки йому дитина може навчатися будь-де. Щоб отримати доступ до широкого спектру навчальних матеріалів та інтерактивних інструментів і програм, все, що вам потрібно, це Інтернет.

Ноутбук дозволяє спілкуватися з учителями, однокласниками та іншими учнями, а також може використовуватися для розваг після уроків. Недоліком цього рішення є такі спокуси, як комп’ютерні ігри чи соціальні мережі, які можуть відволікати дитину. Однак, якщо батьки навчать дитину розумно використовувати обладнання, це не повинно негативно позначитися на результатах навчання.

Який ноутбук вибрати для домашнього навчання? Якщо обладнання буде використовуватися лише для навчання та виконання домашнього завдання, більш досконалі пристрої не потрібні. Але якщо ноутбук для школи в хмарі також буде використовуватися для ігор або розширення ваших інтересів (наприклад, обробки фотографій або редагування відео), то він повинен мати набагато кращі параметри.

Мінімальні технічні параметри ноутбука для навчання, ігор, обробки фотографій і відеомонтажу:

  • 8 ГБ оперативної пам’яті
  • 256 ГБ жорсткий диск
  • Ефективний процесор Intel Core i5 або Intel Core i7
  • Розширена відеокарта Nvidia Geforce або AMD Radeon

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Настільний комп’ютер для дитини

Якщо батьки бояться, що дитина стане залежною від Інтернету або буде непродуктивно проводити час за ноутбуком, ПК для школи в хмарі може бути більш безпечним рішенням. Стаціонарні моделі розміщені в одному місці, вони не мобільні, як ноутбуки, що може допомогти контролювати час, який дитина проводить перед екраном.

Настільні комп’ютери легше розширити та оновити, ніж хмарні шкільні ноутбуки, вони також пропонують кращу графічну продуктивність і більш плавну роботу в іграх і програмах. На жаль, навчальний комп’ютер для дитини вимагає більших вкладень, ніж ноутбук. Сам ПК може навіть коштувати так само, як і його мобільний аналог. Однак для роботи комп’ютера необхідно додаткове обладнання, що здорожує закупівлі: монітор, клавіатура, миша.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Який комп’ютер вибрати для дистанційного навчання, якщо віддати перевагу стаціонарному обладнанню? Якщо ПК буде використовуватися тільки для навчання і виконання домашніх завдань, він не повинен мати сильні параметри. Однак, якщо ми хочемо безперебійної роботи та підтримки розширених програм та ігор, доцільно включити принаймні:

  • 16 ГБ оперативної пам’яті
  • Швидкий і ємний диск (бажано SSD, мінімум 500 ГБ)
  • Ефективний процесор Intel Core i5 або Intel Core i7
  • Розширена відеокарта Nvidia Geforce або AMD Radeon

Вибір комп’ютера для навчання залежить від освітніх потреб дитини.

Все в одному комп’ютері для дитини

Компютери “все в одному” містять усі компоненти в задній частині корпусу монітора. Тому ми отримуємо комп’ютер і монітор в одному, що економить місце на столі. На відміну від звичайного ПК, з цим рішенням нам не потрібно купувати монітор. Часто клавіатура та миша постачаються разом із комп’ютером AiO.

Серед інших переваг комп’ютерів All in One:

  • Елегантний і часто футуристичний дизайн
  • Кілька кабелів
  • Більша мобільність, ніж настільні комп’ютери
  • Значно скорочений час запуску

Однак до недоліків можна віднести:

  • Обмежені можливості модернізації та ремонту окремих елементів обладнання
  • Продуктивність, достатня для простих завдань, але може бути надто повільною для нових ігор або складніших програм
  • Висока ціна в порівнянні зі стандартними пристроями

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Який комп’ютер вибрати для дистанційного навчання? Для базових завдань вам потрібен лише пристрій зі швидкісним SSD-накопичувачем, ефективним процесором Intel Core i5 і щонайменше 8 ГБ оперативної пам’яті.

Комп’ютери «все в одному» не особливо рекомендуються для гри у дуже вимогливі ігри, але якщо ми хочемо такого використання, варто переконатися, що всередині є виділена (неінтегрована) відеокарта Nvidia Geforce або AMD Radeon.

Програмне забезпечення

Що купити для комп’ютера? Окрім периферійних пристроїв, таких як миша, клавіатура, навушники, динаміки чи принтер, відповідне програмне забезпечення є дуже важливим. Основа — оригінальна операційна система Windows 11 або mac OS  (у випадку комп’ютерів Apple). Базову версію Windows 11 Home можна придбати приблизно за 600 злотих, тоді як ліцензія на Windows 11 Pro дорожча і коштує від 700 до 1100 злотих. При цьому операційна система macOS є безкоштовною, останню версію можна завантажити з офіційного сайтуApple.

На комп’ютері для дистанційного навчання також має бути встановлене навчальне програмне забезпечення – принаймні офісний пакет, що складається з текстового процесора та електронної таблиці, наприклад, Microsoft Office.

Інші програми, які також можуть бути корисними:

  • Програми для ноутбуків, такі як OneNote або Evernote
  • Програмне забезпечення для навчання програмуванню, наприклад Scratch
  • Платформи дистанційного навчання, наприклад Microsoft Teams
  • Програми для обробки графіки та мультимедіа: наприклад, GIMP або Canva
  • Програми для презентацій, наприклад Microsoft PowerPoint або Prezi
  • Засоби перегляду документів, збережених у форматі PDF, наприклад, Adobe Reader

Тепер, коли ми знаємо, який ноутбук найкраще підходить для віддаленого навчання, і чим відрізняються настільні комп’ютери від комп’ютерів All In One, варто сказати трохи про те, що купувати для комп’ютера, якщо говорити про додаткові пристрої. І в ноутбуках, і в настільних комп’ютерах є динаміки, але навушники набагато краще концентрують увагу дитини. У цьому випадку підійдуть як накладні , так і накладні навушники. Для частих відеодзвінків ми рекомендуємо накладні навушники з мікрофоном.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Додатковий монітор для ноутбука або широкий монітор для комп’ютера

Монітор ноутбука або додатковий монітор комп’ютера дозволяє створити більший робочий простір. На практиці учень зможе виводити навчальні матеріали на один монітор і зручно конспектувати на іншому. Це дуже зручне рішення, яке дозволяє отримати більшу концентрацію під час навчання. Перемикання між вкладками браузера не тільки відволікає, але й стомлює. Звичайно, з одним монітором можна легко розділити екран, наприклад, на дві робочі зони. Однак (залежно від розміру вашого монітора) ці простори досить малі.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Щоб отримати великий комфортний простір для навчання, варто вибрати:

  • Додатковий монітор для ноутбука – як вибрати зовнішній монітор?
  • Широкий монітор комп’ютера – на що звернути увагу при виборі монітора компютера?

Комп’ютерні колонки

Для віддаленого навчання потрібно купувати колонки, як для настільного комп’ютера, так і для ноутбука . Завдяки цьому, після навчання, ви також можете використовувати обладнання для розважальних цілей. Розширення комп’ютера динаміками дозволяє значно покращити якість звуку, що впливає на ваш досвід під час прослуховування музики, перегляду фільмів або гри в комп’ютерні ігри. Ми порадимо вам, на що звернути увагу при купівлі аудіообладнання, у нашому посібнику: Які динаміки вибрати? Типи колонок і популярні моделі.

Зручне крісло для студента – правильна постава під час дистанційного навчання

Діти часто розвивають звичку сидіти за партами дивовижним чином, що їм незбагненно зручно. Однак варто стежити, щоб дитина зберігав правильну поставу. Тут потрібен письмовий або столик і зручне крісло.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Вибираючи крісло для навчання за комп’ютером, ми можемо вибрати один з двох типів: офісні крісла або ігрові крісла. Кожен з них дозволяє дитині комфортно зберігати рівну поставу. Відмінності проявляються в можливостях регулювання, матеріалах і додаткових елементах, що підвищують комфорт сидіння. Ігрові крісла мають найбільше зручностей. 

Клавіатура та мишка для комп’ютера

Клавіатура та миша є обов’язковими периферійними пристроями для настільних комп’ютерів. Вони не є необхідними для ноутбуків, але однозначно підвищують зручність використання (особливо компютерної миші ). Яка навчальна миша найкраща? Насправді це не обов’язково має бути висококласне обладнання.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Найважливішим при виборі мишки для дитини буде її розмір, який повинен бути адаптований до розміру руки дитини. Тільки якщо ми хочемо купити мишку для любителя комп’ютерних ігор, варто інвестувати в дорожче обладнання. Це не тільки зробить ваші розваги приємнішими, але й надійніше. У випадку з дешевою комп’ютерною мишкою, яка використовується для ігор, вам доведеться замінити її раніше.

Принтер

Останній периферійний пристрій, який варто придбати, якщо ваша дитина навчається дистанційно, це принтер. Завдяки домашньому принтеру ви можете швидко та легко друкувати документи, фотографії та інші матеріали, не звертаючись до копіювальної машини чи друкарні. Таке рішення значно економить час і гроші, тому що друкувати своїми руками набагато дешевше. 

Планшет чи смартфон для дитини – ігри та спілкування з друзями

Тепер, коли ми знаємо, який комп’ютер підійде для дистанційного навчання і що до нього купити, давайте нарешті скажемо кілька слів про інші електронні гаджети, які можуть виявитися корисними. Планшет і смартфон – зручні мобільні пристрої, які завжди під рукою, полегшують конспектування, забезпечують швидкий доступ до Інтернету та ігри, які дозволять дитині відірватися від домашньої рутини. Вони також дозволяють спілкуватися з друзями як по телефону, так і через розмови в усіх типах месенджерів.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

E-book reader – віртуальний доступ до бібліотеки

Рідери для електронних книг – чудове рішення як для дорослих, так і для дітей. Цей пристрій ідеально підійде кожному члену сім’ї, тому варто подумати про інвестування в такий гаджет. Читати електронні версії книг на спеціально адаптованому екрані не тільки зручно, але й дає доступ до необмеженої бібліотеки книг.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?

Розумний годинник і мотивація займатися спортом

Мотивувати дітей до фізичної активності сьогодні надзвичайно складно, через безліч спокус, які чекають на них вдома – смартфони, комп’ютерні ігри, широкий доступ до фільмів та мультфільмів онлайн. Все це означає, що наймолодше покоління все менше рухається. У цій ситуації розумний годинник може стати чудовим мотиватором проводити час на свіжому повітрі та в русі . Дітям особливо корисні функції вимірювання, наприклад, вимірювання кількості кроків. Просто поставте мету на годиннику (наприклад, 8000 кроків на день), що стане чудовою мотивацією для руху. Розумні годинники пропонують набагато більше можливостей.

Ноутбук - Який вибрати ноутбук для домашнього навчання?