Менопауза – Як лікувати сверблячку при менопаузі?

Під час менопаузи жінки відчувають різноманітні симптоми. Від припливів до перепадів настрою, сухості піхви та свербіння шкіри. Коливання рівня гормонів є причиною останнього, яке може варіюватися від легкого до сильного свербіння.

Якщо ваша шкіра свербить і у вас менопауза, є способи впоратися з цим. Ми розповімо вам усе, що вам потрібно знати про свербіж шкіри під час менопаузи та як його лікувати: від домашніх засобів до медичних засобів.


Що таке свербіж при менопаузі?

Менопауза - Як лікувати сверблячку при менопаузі?

Однією зі змін, які зазнають жіноче тіло під час менопаузи, є втрата гормону естрогену. Він потрібен шкірі для вироблення натуральних жирів і колагену, які підтримують шкіру пружною. Зі зниженням рівня колагену та жиру менопауза приносить із собою сухість шкіри та свербіж або свербіж.

У той час як ваша шкіра стає сухою та свербить по всьому тілу, найбільш поширеними областями, де ви можете відчувати свербіж під час менопаузи, є обличчя (зона Т), спина, шия, груди, пахви, лікті, шкіра голови, область навколо вух. ; і руки і ноги.

Проблеми шкіри, пов’язані з гормональними змінами під час менопаузи, відомі як дерматози.

Види свербіння при клімаксі

1. Контактний дерматит

Коли ваша шкіра стає сухішою та свербить, вона може реагувати на мило, шампуні та засоби для миття з хімічним вмістом. Роздратування, викликане ними, може викликати подальший свербіж.

2. Парестезії

Під час менопаузи деякі жінки можуть відчувати, як німіють пальці на ногах і руках; або мати відчуття поколювання. Це відоме як парестезія.

Ви також можете відчути колючі судоми, які виникають після тривалого сидіння в одній позі.

Іншою рідкісною формою парестезії, яка виникає під час менопаузи, є відчуття повзання комах по шкірі. Це відоме як формація.

Свербіж може бути легким в одних частинах тіла і сильним в інших; або уніформа по всьому. Іноді свербіж може бути настільки сильним, що потребує медичної допомоги та впливає на повсякденне життя. Зверніться до лікаря, щоб переконатися, що у вас немає іншої інфекції, яка викликає свербіж.

Суха шкіра під час менопаузи також може мати такі симптоми, як висип, почервоніння та горбиста шкіра. Найкраще проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що ці симптоми не пов’язані з будь-яким іншим захворюванням або проблемою шкіри.

3. Генітальний свербіж

Вагінальний свербіж може виникнути або посилитися, якщо він уже існував під час менопаузи. Жінки, які часто відчувають сухість піхви, більш схильні до цього виду свербіння. Він відомий як свербіж вульви. Це також може викликати відчуття печіння разом із сверблячкою.

Вагінальний свербіж виникає через зниження рівня естрогену, який ще більше висушує вагінальні тканини, роблячи шкіру тоншою. Цей стан називається атрофією піхви і проявляється сверблячкою або болем у піхві.

Вагінальний свербіж під час менопаузи також може бути викликаний чутливістю або подразненням до хімічних речовин у милі; і в рідкісних випадках через рак піхви або шийки матки або будь-яке запалення. Тому рекомендується відвідати гінеколога.


Як позбутися від сверблячки при клімаксі?

Менопауза - Як лікувати сверблячку при менопаузі?

1. Домашні засоби

A. Використовуйте зволожуючий крем

Одним із найкращих засобів є зволоження шкіри, що запобіжить сухість і свербіж. Використовуйте зволожуючий крем, багатий на помякшувачі, який здатний глибоко проникати в шкіру. Ви також можете використовувати гель алое вера або каламіновий лосьйон.

Б. Прийміть вівсяну ванну

Ефективним засобом є вівсяна каша, яка виготовляється шляхом подрібнення вівса до дрібного порошку. Уже використовується в кількох безхімічних засобах для догляду за шкірою та ванною, ви можете прийняти душ із продуктом, який містить вівсянку. Це допомагає зняти свербіж.

C. Вітамін C

Збільште споживання вітаміну С, який допомагає усунути пошкодження шкіри. Він сприяє виробленню колагену і може навіть допомогти захистити шкіру від висихання або стоншення.

Ви можете включити вітамін С у свій раціон через споживання цитрусових; або усно як додаток. Існує кілька кремів для догляду за сухою шкірою, які містять вітамін С як інгредієнт.

D. Трав’яні добавки

Хоча трав’яні добавки не слід приймати без поради лікаря, є деякі, які допомагають організму виробляти гормони природним шляхом. Це може мати ефект, якщо ви приймаєте деякі призначені ліки. Тому їх краще приймати після консультації з лікарем.

Екстракт сої та крем, що містить Нім, можуть допомогти полегшити симптоми свербіння після менопаузи.

2. Медикаментозне лікування

A. Стероїдні креми

Виходячи з вашого стану, лікар може призначити кортикостероїди для місцевого застосування, якщо шкіра сильно свербить або якщо є запалення.

Кортикостероїди, які зазвичай призначають, містять гідрокортизон або інші стероїди та доступні у вигляді спреїв, лосьйонів і гелів. Якщо проблема не настільки серйозна, можна призначити безрецептурний крем для лікування свербежу. Вони містять невелику кількість гідрокортизону.

B. Замісна гормональна терапія (ЗГТ)

Одним із найпопулярніших протоколів медикаментозного лікування менопаузи є ЗГТ. Він також лікує свербіж шкіри, оскільки підвищений рівень гормонів відновлює вироблення колагену та природного жиру.

Однак ЗГТ має побічні ефекти та ризики.

Побічні ефекти ЗГТ включають здуття живота, нетримання сечі, зміну кольору шкіри, вагінальні кровотечі та біль у грудях. Це підвищує ризик утворення каменів у жовчному міхурі, хвороб серця та раку молочної залози, а також раку матки.



Ти знав?


Атрофічний вагініт – інший термін для опису вагінальної атрофії.


Жінки з сімейним анамнезом можуть розвинути рак після менопаузи. 


Не слід нехтувати вагінальною кровотечею або будь-якими виділеннями після менопаузи.


Статевий акт стає більш болючим, якщо у вас атрофія піхви.


Під час менопаузи також можуть з’явитися пігментація, висип, вугри та зморшки. 


Інші симптоми менопаузи можуть включати нічну пітливість, примхливість і припливи.


ЗГТ, що поєднує гормони прогестерон і естроген, підвищує ризик раку молочної залози приблизно на 75%, навіть якщо ви не проводите лікування протягом тривалого часу.

Поради щодо запобігання свербіння під час менопаузи

  • Пийте багато води, щоб ваша шкіра отримувала необхідне зволоження.
  • Відомо , що такі добавки, як олія примули вечірньої, допомагають полегшити симптоми.
  • Продукти місцевого застосування, що містять гамма-ліноленову кислоту (GLA) і колагенові пептиди, можуть допомогти.
  • Переконайтеся, що ви спите достатньо – не менше 7-8 годин.
  • Використовуйте сонцезахисний крем кожного разу, коли виходите на вулицю, щоб запобігти пошкодженню сонцем, яке може ще більше висушити шкіру.
  • Уникайте куріння та вживання алкоголю, оскільки вони ще більше сушать шкіру.
  • Дотримуйтеся збалансованої дієти з більшою кількістю натуральних продуктів і меншою кількістю оброблених продуктів. Дієта, багата омега-3 жирними кислотами, може допомогти зменшити сухість.
  • Регулярно займайтеся спортом. Йога допомагає зменшити симптоми менопаузи, а також може нормалізувати рівень гормонів.
  • Ведіть спосіб життя без стресів.
  • Використовуйте засоби, які не містять сильних ароматизаторів.
  • Спробуйте прийняти душ у теплій або холодній воді. Гаряча вода виснажує природний жир і вологу, присутні в шкірі.
  • Нанесіть хороший зволожуючий крем відразу після купання, щоб запобігти висиханню шкіри. Використовуйте м’яке мило або миючий засіб якомога частіше.
  • Оскільки ваша шкіра може свербіти по всьому тілу, спокуса почухати там, де свербить, сильна. Намагайтеся не чесати, оскільки це може ще більше погіршити шкіру. Стрижіть нігті і тримайте їх коротко, щоб навіть ненароком подряпати уві сні не нашкодити шкірі.

Висновок

Більшість жінок відчувають сухість і свербіж шкіри під час менопаузи. Хоча неможливо сказати, яка частина вашого тіла може свербіти сильніше, існують способи лікування та запобігання висихання шкіри та свербіння. Здоровий спосіб життя і деякі профілактичні заходи можуть допомогти.