Лікування геморою у чоловічої статі: рекомендації з урахуванням особливостей статі та способу життя

Геморой — це захворювання, яке однаково вражає чоловіків та жінок. Жінки частіше вперше стикаються з його симптомами під час вагітності та пологів. А чоловіки — внаслідок вікових змін, спадковості та нездорового способу життя. Якщо в сім’ї, особливо у близьких родичів були проблеми з гемороєм, варто заздалегідь піклуватися про своє здоров’я. Профілактика геморою у чоловіків полягає перш за все у виключенні факторів, що провокують захворювання.

Лікування геморою у чоловічої статі: рекомендації з урахуванням особливостей статі та способу життя

Що таке геморой у чоловіків

Незалежно від статі геморой вражає вени в області заднього проходу. Це відчувається, як:

  • болі в області анусу;
  • свербіж, печіння;
  • тиск на пряму кишку.

Коли формуються гемороїдальні вузли, вони можуть запалюватись та кровити. Через це можна спостерігати кров з заднього проходу у чоловіків. Якщо немає адекватного лікування, вузли стають більшими, можуть випадати з анусу під час дефекації. На запущених стадіях хвороби випадання стає частішим, або вузли вже не повертаються на своє звичайне місце. Після цього може розпочатись тромбоз, а далі й некроз тканин, гнійне запалення.

Необхідно звернути увагу на своє здоров’я ще на початку захворювання. А краще не доводити до нього, розуміти, від чого може бути геморой. Провокуючими факторами можуть бути:

  • малорухливий спосіб життя. Водії, офісні робітники, охоронці, всі, хто більшість часу проводить сидячи, рано чи пізно можуть зустрітись із неприємними симптомами;
  • нездорове харчування. Раціон, багатий на жирну і переважно оброблену їжу, може призводити до запорів, а вони викликати тріщини та запаленн;
  • ожиріння. Надмірна вага може чинити додатковий тиск на пряму кишку, що може стимулювати появу геморою;
  • тяжкі фізичні навантаження. Люди, які займаються важкою фізичною працею або піднімають великі вантажі, можуть також наражатися на ризик геморою.
  • генетичні фактори. Спадковість є одним із факторів розвитку хвороби;
  • вік. Вени в ділянці прямої кишки стають слабкими та вразливими, в них виникають вузли;
  • алкоголь та куріння. Надмірне вживання алкоголю та куріння впливають на стан судин та шлунково-кишкового тракту, що викликає геморой.

Для запобігання захворюванню рекомендується вести здоровий спосіб життя, систематично займатись спортом, отримувати здорове харчування, що включає клітчатку, контролювати вагу та уникати важких фізичних навантажень.

Як лікують геморой

Перш за все потрібно зважитись пройти обстеження у проктолога. Краще зробити це за перших ознак геморою, не чекаючи ускладнень. Лікар проведе огляд, пропише ліки та режим, якого потрібно дотримуватись, щоб стан покращився. На перших стадіях захворювання лікується за допомогою свічок, мазей чи кремів місцевого застосування. З їх допомогою можна швидко полегшити симптоми та покращити стан, але тільки на перших стадіях геморою. Також обов’язково потрібно дотримуватись порад лікаря та інструкції під час лікування.