Лічі – які переваги лічі для вашої шкіри?

Якщо ви живете в такій тропічній країні, як Індія, вам, мабуть, знайоме видовище стиглих червоних лічі в спекотні літні місяці. Чи знаєте ви, що ці соковиті фрукти чудово підходять для вашої шкіри?

Науково відоме як Litchi chinensis, це вічнозелене дерево з сімейства Sapindaceae спочатку походило з Китаю та сусідніх країн. Але зараз цим екзотичним фруктом смакують у всьому світі.

Прочитайте цю статтю, щоб дізнатися про дивовижні переваги фруктів лічі для шкіри.

Чому лічі корисний для шкіри?

Лічі - які переваги лічі для вашої шкіри?

Також відомі як китайська вишня, різні сорти лічі, які вирощують сьогодні, містять кілька важливих фітонутрієнтів і вітамінів. Фрукт багатий антимікробними, антиоксидантними та протизапальними речовинами, які захищають вашу шкіру від пошкоджень кількома способами.

Лічі є багатим джерелом вітаміну С, корисної для шкіри поживної речовини. Вітамін С забезпечує гладку текстуру та рівний тон шкіри. Він може ефективно уповільнити процес старіння шкіри, а також захистити її від шкідливого впливу сонця.

Екстракт плодів лічі є джерелом багатьох поліфенолів, таких як олігоноли, флавоноли, катехіни та проціанідини. Ці поліфеноли є потужними антиоксидантами, які поглинають вільні радикали, які можуть завдати серйозної шкоди вашій шкірі та навіть призвести до злоякісних новоутворень.

Дослідження, опубліковане в журналі Natural Medicine Journal, показало, що олігонол, присутній в лічі, є не тільки потужним антиоксидантом і протизапальним засобом, він також покращує кровообіг шкіри. Це гарантує, що ваша шкіра залишається здоровою, а рани швидше заживають.



Споживання 8-9 стиглих лічі середнього розміру може задовольнити вашу добову потребу у вітаміні С. 


Лічі також містить калій, мідь і фосфор і має низький вміст натрію та насичених жирів. Не дивно, що цей фрукт вважався гідним королівського подарунка в стародавньому Китаї.

Яку користь лічі приносить вашій шкірі?

Тут ми перелічимо кілька переваг лічі для шкіри.

1. Захищає шкіру від сонячних променів

Сонячне світло піддає шкіру ультрафіолетовому випромінюванню, що може призвести до потемніння шкіри, передчасного старіння та навіть раку шкіри в довгостроковій перспективі. Багатий антиоксидантами екстракт лічі може захистити вашу шкіру від згубного впливу ультрафіолетового випромінювання сонця.

Тривале перебування під прямими сонячними променями може призвести до сонячних опіків, які призводять до почервоніння, подразнення та навіть болю у важких випадках. Соки лічі та оцет лічі можна використовувати для лікування обгорілої шкіри. Ці продукти лічі допомагають зменшити почервоніння та заспокоїти роздратовану шкіру.

2. Надає рівний тон шкірі

Фітохімічні речовини, присутні в екстракті лічі, можуть значно зменшити гіперпігментацію, яка часто проявляється у вигляді темних плям або плям на шкірі. Поліфеноли, присутні в екстракті фруктів лічі, пригнічують надлишковий синтез меланіну, пігменту, природно присутнього у вашій шкірі, який викликає потемніння шкіри.

Вітамін С, який міститься в лічі, також допомагає очистити вашу шкіру від пігментних плям та інших дефектів. Таким чином, регулярне використання продуктів, що містять екстракт лічі, може надати вам чистий і рівний колір обличчя.

3. Уповільнює старіння шкіри

Лічі може допомогти уповільнити ознаки старіння шкіри  кількома способами. Екстракт насіння лічі пригнічує такі ферменти, як колагеназа, еластаза та гіалуронідаза. Надмірна активність цих ферментів негативно впливає на вашу шкіру, що призводить до тонких ліній, зморшок і втрати пружності вашої шкіри.

Олігонол, який міститься в лічі, бореться із зовнішніми факторами пошкодження шкіри, такими як УФ-промені або забруднювачі. Він також покращує кровообіг і сприяє синтезу нових клітин шкіри, таким чином допомагаючи вам отримати здоровий і молодий вигляд.

4. Зменшує запалення

Екстракт лічі містить високий вміст поліфенолів, які допомагають зменшити запалення. Він також зменшує подразнення та свербіж, часто пов’язані із запаленням.

Запалення шкіри може бути пов’язане з висипом, запальними захворюваннями шкіри або навіть звичайними акне. Запалення є частиною захисного механізму вашого організму, але надмірне запалення може спричинити значний дискомфорт.



Екстракт плодів лічі також бореться з надмірним випаданням і стимулює ріст нового волосся. 


Антиоксиданти в лічі борються з пошкодженням волосяних фолікулів і покращують кровообіг шкіри голови . 


Велика кількість вітаміну С у лічі зберігає ваше волосся сильним і здоровим, а високий вміст міді стимулює волосяні фолікули та сприяє утворенню нового волосся.

Лічі - які переваги лічі для вашої шкіри?

Як використовувати Лічі для догляду за шкірою?

1. Для лікування сонячних опіків

1. Використовуйте білу м’якоть 3-4 стиглих лічі, щоб вичавити сік.

2. Додайте вміст однієї капсули вітаміну Е в цей сік і добре перемішайте.

3. Нанесіть на уражені ділянки ватним диском.

4. Залиште на півгодини, потім змийте холодною водою.

5. Продовжуйте використовувати це один раз на день, доки сонячні опіки повністю не заживуть.

2. Для рівномірного тону здорової шкіри

1. Вичавіть сік з м’якоті 4-5 лічі і додайте в цю суміш кілька крапель олії лаванди.

2. За допомогою ватних кульок нанесіть цю суміш на все обличчя, шию або будь-яку іншу ділянку, уражену гіперпігментацією.

3. Залиште приблизно на 20 хвилин.

4. Нарешті витріть обличчя чистим бавовняним рушником, змоченим у холодній воді.

3. Для запобігання старінню

1. У блендер додайте м’якоть 4-5 лічі разом із чвертю стиглого банана. Добре перемішайте до утворення однорідної пасти.

2. Нанесіть цю пасту на обличчя та шию ніжними круговими рухами.

3. Залиште на 15 хвилин. Нарешті змийте холодною водою.

4. Щоб позбутися прищів

1. Ви можете використовувати свіжовичавлений сік лічі або зробити пачку з м’якоттю лічі та трохи йогурту.

2. Нанесіть це на область, схильну до прищів, і дайте їй трохи висохнути.

3. Змити водою.



Незрілий плід лічі містить високий рівень токсинів, що може призвести до раптового падіння рівня цукру в крові, особливо у дітей. 


Вплив цього токсину може бути смертельним, якщо вживати його натщесерце.

Висновок

Лічі – сезонний екзотичний фрукт з великою кількістю корисних поживних речовин. Лічі не тільки мають численні переваги для здоров’я, але також можуть творити чудеса для всіх типів шкіри. Ми часто витрачаємо багато грошей або в кінцевому підсумку використовуємо не надто м’які хімічні засоби для лікування проблем зі шкірою. Але лічі — це ніжний і здоровий варіант, який ви обов’язково повинні спробувати для бездоганної шкіри.