Історія свята Масляниця

Вважається, що Масляниця символізує кінець зими і прихід весни. Це стародавнє слов’янське свято, яке пов’язане з язичницькою культурою. Звідси гарячі млинці символізують сонце – Ярило і обряд спалювання опудала. Головний сенс стародавньої Маслянці полягав в освяченні землі і прохання у богів і духів хорошого врожаю.

З приходом християнства Масляна отримала ще одне значення – це тиждень, який передує Великому посту. Церква назвала його сирним або м’ясопустною седмицею, так як м’ясо вже не можна було їсти, а молочні продукти – можна. Для православ’я це свято – підготовка душі і тіла до обмежень і очищенню.

Традиції та звичаї Масляниці

Невід’ємною частиною Масляної у наших предків було приготування млинців, стрибки через багаття, спалювання солом’яного опудала. Всі народні гуляння були спрямовані на те, щоб прогнати зиму з її холодами і скоріше розбудити теплу весну.

Масляний тиждень традиційно ділиться на вузький (перші три дні) і широкий (інші чотири). Кожен день має свою назву, яке підказує, що потрібно робити.

Історія свята Масляниця

Понеділок – зустріч

У понеділок обов’язково робили солом’яне опудало, яке наряджали в старий одяг і возили на санях. Будували крижані гірки, снігові містечка, встановлювали гойдалки і стовпи для лазіння. Господині починали пекти млинці – перший завжди йшов за упокій, тому його віддавали жебраку для поминання померлих родичів. Раніше ми писали, рецепти смачних млинців.

Перший день Масляної мав особливе значення для незаміжніх дівчат. Вони готувалися до майбутніх оглядин. Також у понеділок вирішували питання: де гуляти, який приготувати стіл, кого запросити в гості.

Вівторок – загравання

Цей день присвячували оглядинам наречених і веселим іграм. Хлопці запрошували дівчат, які їм подобалися, покататися на санях і з снігових гірок. У відповідь дівчата пригощали майбутніх чоловіків млинцями та іншими стравами. Вважалося, що якщо в другий день Масляної молоді люди не розлучаться ні на хвилину, то вони проживуть довгі роки в любові та злагоді.

Середа- лакомка

Це сімейний день. Зять приходить в гості до тещі, яка зобов’язана його смачно нагодує і напоїть. Третій день Масляниці відрізнявся пишними застіллями – ніхто ні в чому собі не відмовляв.

Четвер – широкий розгул

Всі роботи по господарству відходили на другий план, починалося саме свято (широка масляниця). В цей день проходив штурм снігового містечка, кулачні бої, гонки на конях, стрибки через багаття, хороводи.

П’ятниця – тещині вечірки

На п’ятий день Сирного тижні теща приходила в гості до свого зятя, а він в свою чергу повинен був прийняти її як найдорожчу гостю. При цьому теща часто брала з собою подруг, щоб показати їм, який у неї зять.

Історія свята Масляниця

Субота – посиденьки

У цей день заміжні жінки запрошували в гості всіх родичів чоловіка і пригощали їх. Головною гостею була сестра чоловіка – зовиця, яка дарувала господині будинку подарунок. Незаміжні дівчата і жінки запрошували до себе заміжніх родичок.

Прощена неділя

Завершення Масляної і остаточні проводи зими. Кульмінацією свята ставало спалювання солом’яного опудала. Також люди просили один в одного прощення за заподіяні образи, поминали померлих родичів, готувалися до Великого посту.

  • Історія свята Масляниця

    Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts