Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовах

Часом для того аби зробити свій обід особливим, бракує лише кілька листочків запашної зелені чи салату, котрі додають стравам родзинку. Проте купувати в магазині цілі упаковки не завжди зручно, та й не надто вигідно. Як щодо того, аби зірвати їх прямо на своєму підвіконні? Уявляєте таке? Якщо ні, тоді ця стаття саме для вас.

Міні город на підвіконні уже давно не є новинкою, безліч людей успішно вирощують цибулю в домашніх умовах, кріп, базилік, руколу та іншу зелень. Якщо ви не проти приєднатись до їх числа, тоді наші поради стануть вам у нагоді.

Що вам знадобиться для вирощування зелені на підвіконні?

Почати слід з покупки кількох горщиків та якісної грунтосуміші. Зверніть увагу, що для успішного результату необхідно обирати максимально поживний грунт. Якщо бути точними, то до такої суміші повинні входити:

  • дернова земля;
  • компост;
  • пісок;
  • перліт;
  • вермекуліт.

Замість останніх двох можна використовувати кульки із пінопласту. Плюс – не забувайте про дренаж на дні горщика. Ще одна міні порада – спушуйте час від часу грунт, це позбавить від утворення, що заважає доступу повітря до коренів плоду.

Далі поговоримо більше детально про деякі види корисних вазонів, які можна сміливо вирощувати на підвіконні.

Базилік

Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовахВирощування цієї ароматної та корисної зелені досить просте. Починати слід із вибору правильного сорту. Ідеальними для таких цілей будуть Маркиз, Карлик, Гвоздичний, Лимонний, Фіолетовий, Єреванський. Насіння висівають у приготовлені ємності, дотримуючись інтервал між рядочками в 5 см, а глибину закладки в 0,5 см. Зверху присипаємо насіння землею, зволожуємо і вкриваємо плівкою.

Приблизно через 10 діб з’являться перші паростки. Тоді потрібно зняти плівку і перемістити ємності в сонячне місце. Поливаємо рослини водою кімнатної температури, слідкуючи, щоб не перезволожити. Якщо базилік сильно загустів, його потрібно прорідити.

Через 20-25 днів, коли пагони досягнуть 10-12 см, можна обривати листя. Чим молодші пагони, тим вони ніжніші і ароматніші. Поливати базилік на підвіконні потрібно один раз в 4 дні, бажано зранку. Ця рослина дуже теплолюбива, тому оберіть для нього саме сонячне місце, а ще краще поставте для нього додаткове підсвічування.

Салат

Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовахВирощування салату теж можливе в домашніх умовах. При цьому не обов’язково висівати його, можна спробувати виростити прямо з кореня. Для цього купіть салат, листя використайте, а корінь помістіть у воду, щоб повністю покрити корінці, проте стебла повинні бути над водою. Оберіть для нього сонячне підвіконня та час від часу обприскуйте, щоб листя не пересихало. За тиждень ви вже побачите молоді листочки і зможете пересадити його у землю. Проте слідкуйте, щоб листя було над ґрунтом. Ще три-чотори тижні і ви будете ласувати листковим салатом прямо із підвіконня.

Якщо ви все ж оберете варіант із насінням, то слід спочатку проростити його, а тільки тоді розсадити. Зверніть увагу, що ця зелень любить багато вологи, тому слід часто поливати ваш врожай.

Шпинат

Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовахШпинат вважається дуже корисним, щоб виростити його в будинку, потрібні контейнери висотою 15-20 см. Насіння перед посадкою рекомендується замочити у воді на добу. Посів здійснюється на глибину 1-2 см. Для прискорення проростання можна покривати ємності плівкою. Шпинат сходить приблизно через тиждень після посадки, потім його можна пікірувати. Взимку, коли в квартирі працює опалення і коли короткий світловий день, рекомендується підсвічувати рослини лампами і обприскувати з пульверизатора (на додаток до поливу).

Урожай можна збирати, коли шпинат досягне 7-10 см у висоту.

Цибуля

Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовахВирощування цибулі в домашніх умовах чи не найпопулярніше у наших господинь. Щоб отримати гарну грядку, викладіть на дні довгого горщика дренажний шар. Вставте в дренажний шар цибулини на одну третину їх висоти і налийте воду врівень з шаром. Таким же способом можна виростити цибулю порей.

Другий варіант – якщо ваші цибулини ще не проклюнулися, замочіть їх на добу у воді, поставивши посудину на батарею. Зробіть на дні горщика дренажний шар висотою 3 см, насипте 4 см грунту, зволожите його і вставте цибулини. Засипте їх землею до верхівок і полийте. Постійно зберігайте землю вологою.

Пір’я можна обривати через 2-3 тижні. Робіть це по колу, залишаючи центральні, щоб зростання тривало.

Петрушка та кріп

Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовахНасіння петрушки або кропу краще сіяти в широкий, невисокий горщик. До землі вони невибагливі, а ось дренажний шар висотою не менше 1 см обов’язковий. Перед посівом замочіть насіння у воді на 4 години. Посіявши, присипте їх землею і накрийте плівкою для парникового ефекту. Коли паростки проклюнутся, зніміть плівку. Регулярно поливайте, бажано обприскувачем. Кілька тижнів і ваш урожай буде готовий до вжитку.

М’ята

Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовахУ м’яти досить розгалужена коренева система, тому для її посадки слід брати глибоку і широку ємність. Є два способи посадки м’яти: насінням і живцями. Щоб виростити м’яту з насіння, потрібно посадити їх у грунт на глибину близько 5 мм і полити. Для створення парникового ефекту можна використовувати плівку. До появи пагонів (приблизно через два тижні) землю потрібно кожен день збризкувати водою. Після проростання м’яту необхідно розсадити.

М’ята невибаглива. Влітку її потрібно берегти від прямих сонячних променів, а взимку від нестачі світла і надлишкового поливу. Час від часу рослину можна підживляти органічними сумішами.

  • Грядка на підвіконні: правила вирощування зелені у домашніх умовах

    Завдяки співпраці з різноплановими компаніями, маю досвід написання статей на різноманітну тематику. Хобі — кухня та все, що пов’язано з домашніми солодощами. Все це дозволяє мені створювати якісний контент для читачів блогу.

    View all posts