Довідник еквівалентності лікарських засобів — порадник лікарів та фармацевтів

Медична галузь перебуває в постійному розвитку, розробляються, тестуються та впроваджуються в лікувальну практику нові ефективні препарати. Внаслідок цього розширюється асортимент фармацевтичного ринку, на якому з’являються як оригінальні засоби, так і їх генерики.

Лікарям, фармацевтам, студентам медичних вузів вкрай потрібна інформація про еквівалентність лікарських засобів, яку можна знайти в Довіднику rx.ua. Сьогодні це ефективний інструмент для кожного, кому за фахом потрібно добре розбиратися в цьому питанні.

Оригінали і генерики — відмінності

Розробкою оригінального препарату займається фірма, яка витрачає на це дуже великі суми. Потрібно знайти молекулу лікарської речовини, дослідити препарат, вивести його на ринок, зробити ретельний моніторинг і передбачити можливі негативні ефекти та ін.

Виробництвом генерика займається одна чи кілька компаній, витрати яких є набагато меншими, тому що вони використовують вже готову формулу, їм не треба пробивати дорогу на ринок і т.д. Оригінал і генерик абсолютно ідентичні, до того ж останній коштує істотно дешевше.

Еквівалентність це здатність двох препаратів (назва може бути різною) позитивно впливати на пацієнта і давати однаковий терапевтичний ефект. Еквівалентність може бути біологічною, фармацевтичною, клінічною, але все це зводиться до єдиного показника — ефективність. Знання про однакову дію оригінальних препаратів та генериків допомагають лікарям впевнено призначати ліки, які точно матимуть належну терапевтичну дію.

Довідник еквівалентності лікарських засобів

Вся інформація, що стосується відповідності генериків оригінальним препаратам зібрана та систематизована в одному виданні. За основу взята анатомо-терапевтично-хімічна класифікація, за якою довідник складається із чотирьох категорій:

  • оригінальний препарат;
  • генерик;
  • ліки з вивченою та доведеною ефективністю;
  • окремі види препаратів, які реєструються в Україні за відповідності спеціальним вимогам.

Довідник містить детальну інформацію про виробника, а також основні показання та протипоказання до застосування, дозу і правила прийому. Можна дізнатися про форму випуску і умови, на яких продаються ліки в аптеці.

Довідник еквівалентності лікарських засобів — порадник лікарів та фармацевтів

Видання, яким можна скористатися на паперовому носії та в онлайн форматі є ефективним помічником лікарів. Він допомагає знаходити потрібні ліки та їх аналоги. Не завжди в аптеці наявний той препарат, який призначив лікар. В такому випадку Довідник допоможе аптекарю знайти оптимальну заміну.

Довідник є єдиним в Україні джерелом інформації, я якому викладена науково обґрунтована та перевірена інформація щодо терапевтичної та біологічної еквівалентності лікарських засобів. В кожній інструкції вказана назва препарату кількома мовами, є дані про активну речовину, склад та форму випуску.

Завдяки Довіднику можна вивести порівняльну характеристику засобу і зробити висновок про найбільш ефективні ліки для конкретного пацієнта. Важливе значення має форма випуску, адже одним більше підходять капсули, інші віддають перевагу каплям, для лікування певного ряду захворювань найбільш ефективними є уколи.