Догляд за розами: поради для тих, хто тільки починає вирощувати рози

Десять важливих кроків для забезпечення красивого цвітіння з року в рік.

Догляд за трояндами простіше, ніж ви думаєте – кожен може їх успішно вирощувати. Посадіть свої троянди на сонячному місці з хорошим дренажем. Регулярно підгодовуйте їх для вражаючих квітів. Поливайте їх рівномірно, щоб підтримувати ґрунт вологим. Слідкуйте за такими захворюваннями, як борошниста роса, чорна пляма або антракноз.

Дотримуйтесь цих десяти основних правил, щоб виростити власні красиві троянди:

1. Знайте своє коріння

Ви можете придбати троянди, які вже були в горщику в ґрунті або голі коренеплоди, великий каталог сортов роз, можна обрати те що вам більше подобається. Кожен тип має свої переваги. Якщо ви початківець, тоді контейнерні троянди – це прекрасний вибір, оскільки їх легко посадити. Їх також можна придбати в місцевих розплідниках протягом вегетаційного періоду, що дозволяє садити їх, коли кліматичні умови ідеальні.

Однією з найбільших переваг голокореневих троянд є більший вибір доступних сортів. Крім того, голокореневі насадки – це економічний і зручний засіб замовити рослини поштою, які ви не можете знайти в місцевому розпліднику. Однак, на відміну від контейнерних троянд, перед тим як саджати, коріння коренеплодів потрібно замочити на всю ніч у воді. Коріння потрібно зберігати вологими протягом перших місяців після посадки.

2. Не перестарайтеся

Існують численні класи троянд, починаючи від мікро-мініатюр до грандіфлори, від ґрунтопокривних до плетучих троянд, деякі класи містять сотні сортів. Кілька добре підібраних між собою сортів доставлять вам набагато більше задоволення, ніж десятки невідповідних квітів, які не гармонують.

3. Знайдіть найкраще місце для квітів

Кущі троянд повинні отримувати шість-вісім годин сонячного світла щодня. В особливо жаркому кліматі троянди найкраще справляються із захистом від спекотного полудневого сонця. У холодному кліматі, краще саджати кущі троянд поруч із огорожею чи стіною, що виходить на південь чи захід, це допоможе уникнути пошкоджень від морозу.

Троянди процвітають і при посадці в добре дренований ґрунт, багатий органікою. До глинистого ґрунту додайте компост, торф’яний мох та інші органічні речовини для поліпшення дренажу. У пісних піщаних ґрунтах додавання компосту допоможе зберегти вологу біля коренів рослини.

4. Обирайте час для посадки троянд правильно

Найкращий час для посадки троянд – навесні, після останніх морозів або восени як мінімум за шість тижнів до першого морозу у вашій місцевості. Це дає кореням достатньо часу, щоб заритися в ґрунт до того, як рослини перестають спати протягом зими.

Голокореневі троянди, як правило, доступні лише ранньою весною, і їх слід висаджувати незабаром після того, як ви принесете їх додому. Троянди, що ростуть в контейнерах, дають вам більшу гнучкість у часі посадки і можуть потрапляти в ґрунт, коли кліматичні умови є приємними.

5. Копайте глибоко

Розмір лунки, в яку ви саджаєте ваші троянди, є одним з ключових факторів. Незалежно від того, що ви саджаєте голокореневі або контейнерні троянди, вам потрібно викопати яму досить глибоку і широку, щоб вмістити коріння рослини і забезпечити хороший дренаж, оскільки троянди не люблять вологих «ніг». Якщо ви саджаєте кілька кущів троянд разом, розмістіть їх на відстані не менше 3 футів, щоб рослина отримала достатню кількість простору для росту.

Змішайте щедру кількість садового компосту, торф’яного моху або іншої органіки з ґрунтом, який вийняли з посадкової ями. Використовуйте частину цієї суміші на дні ями і покладіть кущ троянди в лунку. Крона рослини повинна знаходитися на рівні землі в умовах м’якого клімату і на 2 – 3 дюйма нижче рівня землі для холодного клімату. Частину лунки засипте ґрунтовою сумішшю і додайте добриво з повільним вивільненням. Полийте ретельно, а потім закінчіть заповнення ями ґрунтом, який залишився. Знову поливайте водою, а потім насипте пухкий ґрунт навколо очеретів, щоб захистити троянду, коли вона акліматизується до свого нового місця.

6. Підгодовуйте часто

Для отримання вражаючого шоу квітів, кущі троянди потрібно регулярно удобрювати. Органічні методи забезпечують повільне, стійке постачання поживних речовин. Органічні поправки також допомагають заохочувати корисні ґрунтові мікроби та добре збалансований pH ґрунту.

Для щойно посаджених голих коренеплодів внесіть органічне добриво в ґрунт під час посадки, а потім дочекайтеся, коли рослина вперше зацвіте, щоб застосувати хімічні добрива, щоб не спалити нові корені. Який би тип добрива ви не використовували, обов’язково дотримуйтесь інструкції продукту щодо кількості та частоти внесення добрива.

7. Поливайте розумно

Кількість та частота поливу залежатимуть від типу ґрунту та клімату. Троянди, що ростуть на піщаних ґрунтах, потребують більшого поливу, ніж на важких глинистих ґрунтах. Використовувати шланг для поливу рекомендується, щоб ви доставляли воду безпосередньо до коріння і уникали листя.

8. Обрізай як професіонал

Сучасним трояндам не потрібно стільки обрізки, скільки думає більшість людей. Однак, встановлений кущ троянди цінує основну обрізку ранньою весною. Гарна пара обрізних секаторів і рукавички для обрізки троянд можуть зробити роботу ще простішою.

Спочатку видаліть усі мертві та пошкоджені тростини (будь-які, які виглядають коричневими). Якщо ви живете в кліматі, що перебуває в спокійному сезоні, найкращий час для проведення жорсткої обрізки – ранньою весною, приблизно в березні або квітні. Однак ви можете злегка обрізати свої троянди протягом усього сезону, щоб вони були доглянутими.

9. Зберігайте їх здоровими

Найкращий спосіб попередити хвороби троянди – це вибір стійких до хвороб сортів. Ці троянди розводять і відбирають, щоб протистояти найпоширенішим стражданням троянд, включаючи борошнисту росу та чорну пляму.

Порохова цвіль зазвичай з’являється влітку, особливо коли дні спекотні і сухі, а ночі прохолодні та вологі. Щоб уникнути борошнистої роси, поливайте рослини на рівні землі вранці, оскільки вологі листя, особливо на ніч, забезпечують ідеальне середовище для вирощування хвороб. Обрізайте кущі троянд так, щоб повітря циркулювало через листя.

10. Покажіть їх

Звичайно, одне з найбільших задоволень від посадки садових троянд – це врожай. Троянди вже давно цінуються за красиві і запашні зрізані квіти, але жодна троянда не миліша, ніж ті, що зібрані свіжими з вашого власного саду.

  • Догляд за розами: поради для тих, хто тільки починає вирощувати рози

    Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts