Додаток – Що таке додаток, які правила та приклади?

Що таке додаток

Додаток - Що таке додаток, які правила та приклади?

Додатки вивчаються школярами у 8 класі. Ці члени речення надають слову, що визначається, якусь додаткову характеристику, називаючи професію, національність, найменування тощо.

Додаток завжди виражений іменником, однак у багатьох випадках його можна замінити синонімічним прикметником.

Наприклад:

  • дуб-велетень – величезний дуб.

У більшості випадків додаток стоїть у тому ж відмінку, що і іменник, тобто є узгодженим.

Наприклад

  • Москва-ріка, Москви-ріки, у Москві-ріці і т.д.

Але бувають і неузгоджені додатки. Зазвичай це назви чогось: газета “Комерсант”, в газеті “Комерсант”. За таких умов відмінювання програми є граматичною помилкою. Між додатком і обумовленим словом часто ставиться дефіс: якщо обидва іменники загальні або спочатку стоїть власне, потім загальне: письменник-фантаст, Самара-містечко.


Як підкреслюється додаток

У реченні цей другорядний член речення, як і будь-яке визначення, підкреслюється хвилястою лінією.


Види додатків


Додаток може бути поодиноким та поширеним. Якщо цей член речення виражається лише іменником, такий додаток є одиночним.


Якщо додаток має залежні слова, що пояснюють його, він є поширеним.


Додатки можуть бути:

  • узгодженими
  • неузгодженими.

У цих прикладах додатки збігаються за граматичною формою з визначальним словом, тобто є узгодженими. Неузгоджений додаток має форму називного відмінка, а слово, яке їм пояснюється, виступає в іншій відмінковій формі.


Узгоджений додаток


Узгоджений додаток — це додаток, який узгоджується з визначеним словом у відмінку. Іноді узгоджені додатки можуть узгоджуватися в числі і роді.

Наприклад: секретарка Світлана – секретаря Світлани, (погодження лише у відмінку), школяр-відмінник, школярка-відмінниця, школярі-відмінники, школярки-відмінниці, школярем-відмінником, школярку-відмінницю (погодження в роді, числі і відмінку).

Узгоджені програми можуть означати різні якості предмета, вказувати на ступінь спорідненості, національність, звання, професію тощо.

Наприклад:

У нас займається багато дівчаток-підлітків. Дядько Степа був міліціонером. Туристи-англійці сильно галасували. На виклик приїхала лікаря Петрова.


Неузгоджений додаток


Неузгоджений додаток – це додаток, що є назви фільмів, журналів, книг, організацій і так далі. Такі додатки зазвичай полягають у лапки (крім географічних назв) і пишуться з великої літери. Наприклад: Нещодавно закрився завод Горизонт. Ми довго чекали на прем’єрний показ фільму Андромеда. Нам дуже сподобалося біля озера Байкал. Неузгоджені програми завжди стоять у формі називного відмінка.


Правопис


Додаток може писатися через дефіс. Це правило реалізується в таких випадках:

  • додаток та обумовлене слово виражені одиночними номінальними іменниками (людина-павук);
  • додаток, виражений власним іменником, стоїть перед визначеним словом (Москва-річка);

Якщо додаток, виражений власним іменником, стоїть після визначеного слова, то дефіс не ставиться (місто Москва).


Географічні назви, імена, прізвища, по-батькові пишуться з великої літери (село Михайлівське).


Більшість додатків у реченні відокремлюються.


Умови відокремлення додатків


Додатки, будучи особливим видом визначення, відокремлюється завжди у тих випадках, як і звичайне визначення. Але є й невеликі відмінності.

Отже, додатки відокремлюються у таких випадках:

  • якщо додаток відноситься до особистого займенника, він відокремлюється, де б не стояло, навіть якщо він нерозповсюджений;
  • якщо поширений додаток стоїть після власного імені;
  • поширений додаток, якщо відноситься до номінального іменника, відокремлюється і перед визначальним іменником, і після;
  • якщо мають додаткове значення причини чи поступки.

Коми та тире при поодиноких і поширених додатках


Поширені додатки


Поширені додатки, що стоять після обумовленого слова – іменника або займенника, а також відокремлені від них іншими членами речення або які стосуються відсутнього члена речення, відокремлюються комами: Володя, сімнадцятирічний юнак, негарний, болючий і боязкий, сидів у альтанці (Ч.); Згадалася маленька дівчинка, племінниця Спірки (Шукш.); В «Останньому терміні» від нас ось так пішла стара Анна, у «Прощанні з Матерою» – Матера, острів на річці Ангарі (Зал.).


Поряд із комами, поширені додатки можуть виділятися тире:

  • якщо додаток має значення уточнення чи пояснення: Рязанцев та Зоя – його дружина – були з одного класу (Зал.);
  • якщо додаток досить поширений: Белетрист Бескудников – тиха, пристойно одягнена людина з уважними та водночас невловимими очима – вийняв годинник (Булг.);
  • якщо додаток стоїть наприкінці речення: Нарешті з’явився і механік – молодий хлопець, який ще не зняв інститутського значка (Розп.). Такі додатки мають велику самостійність, часто містять у собі розгорнуту характеристику предмета чи обличчя: А вони все-таки були – хлопчик, біленький і боязкий, у старій затасканній гімназійній формі, з підв’язаними чорною косинкою вухами, і дівчинка, в картатий, не по росту великому, ватерпруфі (М. Р.);
  • якщо у додатку повторюється те саме слово, що й обумовлене: Але він [страх] з’явився вже у новій формі – у формі тужливої, що чекає, невідв’язної страху (М. Р.).

Поширені додатки, що стоять перед визначальним словом, виділяються комами (умови відокремлення збігаються з умовами відокремлення за узгодженими визначеннями):

  • якщо мають, крім певного значення, ще й обставинний відтінок: Добра і чуйна людина, новий вчитель швидко завоював повагу та любов учнів.
  • Якщо поширений додаток не має обставинного значення, то він не виділяється: Четвертої бригади черговий бригадир Зирянське чергування по колоні прийняв (Мак.);
  • якщо відносяться до особистих займенників: Міщанин за походженням, який вивчився грамоті в келії монастиря, він, зрозуміло, не читав «світських» книг, що були в нашій бібліотеці… (Ст.); Грузин, князь Шакро Птадзе, один син у батька, багатого кутаїського поміщика, він служив конторником на одній із станцій Закавказької залізниці та жив разом із товаришем (М. Г.).

Непоширені додатки


Непоширені додатки відокремлюються або не відокремлюються в залежності від місця розташування по відношенню до слову, що визначається, від наявності або відсутності при визначеному слові інших визначень.


Не відокремлюються непоширені додатки, що відносяться до власних назв, якщо стоять перед іменником: На шум прибігла з панночок кімнатна покоївка Дуняша (Купр.).


Примітка. Поряд імена власні і номінальні можуть виконувати різні функції в залежності від значення, що виражається. Наприклад, у реченні Увійшла його сестра Маша додатком є ​​сестра; будучи логічно виділеним, слово сестра може стати визначальним, і тоді власне ім’я Маша набуває функції уточнюючого додатка і відокремлюється: Увійшла його сестра, Маша.


Відокремлюються (знаками тире або комами) додатки, виражені власними іменами і відносяться до номінальних іменників. Такі додатки мають уточнюючий характер і розташовуються після визначених слів: Дружині його – Алевтині – не дуже хотілося влітку до села (Шукш.); Обидві старші дівчинки, Катя та Соня, стали пильно стежити за хлопчиками (Ч.). Те ж саме при уточнюючих додатках, що належать до особистих займенників: Він, Сашко, не отримав майже ніякої освіти (Ч.).


Відокремлюються непоширені додатки, виражені номінальними іменниками і стоять після визначеного слова, що вже має визначення: Людина ця, з мішком на плечі, солдат, зупинився (Л. Т.). Рідше такі додатки відокремлюються при нерозповсюдженому іменнику (з метою не дати їм злитися з іменем): А вороги, дурні, думають, що ми смерті боїмося (Фад.). Порівн. А вороги-дурні думають…


При віднесеності до особистих займенників місце застосування не грає ролі, воно відокремлюється завжди: Інженер, він чудово знав свою справу; Він, інженер, чудово знав свою справу.


Відокремлюються комами додатки, що мають при собі слова, що приєднують (на ім’я, на прізвище, на прізвисько, за походженням, родом та ін.), а також спілки як (при ускладненості причинним значенням) і або (при пояснювальному значенні): У дядька Миколи Успенського був син – гімназист, на ім’я Гліб (Чук.); Голову артілі я знаю давно. То був його одноліток, на прізвисько Рудня, селянин сусіднього села (Фед.); Незабаром у Зоську закохався молодий інженер, на прізвище Рубщиков, на ім’я Роман (Аст.); Чоловік її, пан Стас, за походженням поляк, працював продавцем у магазині (Аст.); Йому, як людині боязкому і нетовариському, передусім кидалося у вічі те, його в нього ніколи було, саме – незвичайна хоробрість нових знайомих (Ч.); Як особа службова, міліцейська, Сошнін звик знайомитися з різним народом (Аст.); Лідія.


Примітка 1. Додатки, що приєднуються словами на ім’я, на прізвище, на прізвисько, можуть не відокремлюватися, якщо вони мають основне, видільне значення, тобто не є уточненням або поясненням визначального слова, що стоїть попереду: Завів він собі ведмежа на ім’я Яша ( Пауст.); Нас цікавить професор на прізвище Петров. Примітка 2. Додаток із сполучником як слід відрізняти від обороту зі значенням «як». СР: Він, як інженер, повинен бути керівником будівництва (будучи інженером, повинен керувати; додаток). – Він приїхав на будівництво як інженер (як інженер).


Додатки відокремлюються поодиноким тире (друге тире поглинається іншим знаком або опускається):

  1. якщо додаток відноситься до одного з однорідних членів речення: На зборах виступили слюсар, тракторист – мій брат, агроном та сільський учитель; за наявності ряду однорідних додатків, що стоять попереду визначеного слова: Сучасник Льва Толстого, Чехова і Горького, Н. Реріха і Рахманінова, пристрасний і навіть упереджений свідок бурхливих революційних подій в Росії – Бунін нерідко сперечався з історією, з віком, з сучасниками (Л. А.). .);
  2. якщо додаток належить до ряду однорідних слів, що визначаються: На пушкінський свято в Михайлівське приїхали поети, прозаїки і драматурги – москвичі; якщо за умовами контексту після застосування стоїть кома: Проходячи вздовж свого вагона – нашого тимчасового житла, побачили ми у вікні знайому фізіономію (тире поглинається комою, що відокремлює дієприкметник);
  3. якщо додаток має більш конкретне значення порівняно зі значенням обумовленого слова: Джерело сили від матері – рідної землі представляється всім джерелом важливим і цілющим (друге тире опущено).

В останніх двох випадках можливе і виділення комами.


Особливі випадки


Іноді додаток приєднується за допомогою сполучника ЯК. У цьому випадку воно буде відокремлюватися, якщо має значення причини, і не буде відокремлюватися, якщо слово ЯК можна замінити словами “ЯКІСТЬ”:


Як лікар Сергій розумів, наскільки це небезпечно. (Бо він був лікарем – причина). Сергій відомий у поліклініці як хороший діагност. (= Як).


З допомогою сполучника “як” можуть приєднуватися як додатки, а й порівняльні обороти тощо., тому треба ставитися до цього сполучника з великою увагою.


Якщо поширений додаток знаходиться в самому кінці речення, воно часто відокремлюється за допомогою тире.


Ось і прийшов вересень — улюблений місяць Анни.


Нижче наведено таблицю з прикладами.


відокремлюється


не відокремлюється


Якщо належить до особистого займенника: Ми ще зовсім діти, тоді не розуміли його. Поширений додаток, якщо відноситься до номінального іменника: Сорока, сторож лісу, не видавала ні звуку.


Поширений додаток, що відноситься до власного іменника, якщо стоїть після нього: Ігор, хлопець із 10 класу, продекламував щось із Маяковського.


Якщо додаток має значення причини чи поступки: Невдаха, Петров знову потрапив у неприємну історію.


Додаток із союзом ЯК, якщо воно має значення причини: Як знаменитість, мій приятель був вхожий у багато будинків.


Додатки без додаткового значення причини або поступки, якщо вони стоять перед іменником, що вказується, вираженим власним ім’ям: Потомствений винороб Георгідзе провів екскурсію по виробництву.


Додатки із союзом ЯК у значенні У ЯКОСТІ: Шишкін відомий усім нашій країні як автор картини «Ранок у сосновому бору».


Приклади


В українській мові прикладів додатків налічується дуже багато. Наведемо кілька конкретних прикладів:


  • Дочка Ірини Анатоліївни, Ксенія, була дуже вродлива.
  • Жінок-капітанів не так багато.
  • Він приїхав у місто Санкт-Петербург.
  • Від полку дякую вам за сина-сміливця (А. Твардовський).

Останній приклад показує, що речення з додатками часто використовуються у художній мові.