Дитячі іграшки на вік від народження до 6 років

Estimated read time 1 min read

Як підібрати іграшки для дітей різного віку

Іграшки для дітей важливі для розвитку дитини, бо сприяють формуванню пізнавальних та соціальних навичок, розвивають уяву, зміцнюють фізично, формують дрібну моторику, що допомагає розвитку мовлення. Для батьків важливо правильно підібрати таку іграшку для дитини, яка не тільки розвиватиме його та даватиме відпочинок, а й сприятиме розвитку малюка.

Як вибрати іграшку

Щоб правильно вибрати іграшку, необхідно врахувати вік малюка:

  • З 0 до півроку: У цьому віці іграшки дуже прості: брязкальця, пірамідки, кубики. Над ліжечком корисно повісити яскравий та рухливий музичний мобіль, який привертатиме увагу, та стимулюватиме розвиток дитини. Крихітка ще не може фокусувати погляд, погано бачить і чує, але стеження за мобілем, що обертається і звучить, з помітними деталями сприяє фіксації погляду, розвитку зору і слуху. А коли малюк зможе сидіти, корисно давати йому м’які іграшки – це сприяє гарному сну та розвиває тактильні відчуття.
  • З 6 до 12 місяців. З розвитком рухливості іграшки для малюків стають динамічнішими. Добре підійдуть машинки, каталки на мотузці у вигляді тварин або комах, іграшки, що дозволяють вчитися розуміти форми, кольори та фактури матеріалів. У цьому віці багато дітей починають повзати і ходити і дуже люблять тягнути за собою рухливі елементи на коліщатках.
  • У 1 – 2 роки будуть потрібні іграшки для розвитку дрібної моторики, різні деталі для сортування за розмірами, формами та кольорами, кубики з картинками, цифрами або літерами. Вони повинні бути досить великими та безпечними, тому що малюки активно пробують все на зуб і тягнуть у рот.
  • Для дітей 2 – 3 років краще вибрати розвиваючі ігри, що сприяють формуванню та розвитку соціальних звичок та навичок спільної роботи: конструктори та будівельні деталі, ляльки, набори для рольових ігор. Барвистість та різноманітність вітається.
  • З 3 до 6 років відбувається формування складніших типів поведінки. Підійдуть набори для творчості та малювання, пазли, настільні розваги у вигляді різноманітних спортивних ігор, комплекти, що сприятимуть розвитку вільного мислення та творчого підходу.

При доборі іграшок важливо враховувати як вік, так й інтереси, схильності дитини. Багато хто з них формується досить рано, тому важливо надати малюкові різноманітність варіантів. Уважні батьки відразу помітять, чому їх малюк віддає перевагу.

Так само важливо приділити увагу якості та походженню матеріалів, особливо в іграшках для найменших. Вони повинні бути виготовлені з пластику та тканин, що не містять шкідливих речовин та барвників, з урахуванням того, що діти люблять смоктати та кусати іграшки. Для найменших важливий і розмір. Він повинен бути досить великим, щоб річ не можна було проковтнути або засунути в ніс.

Правильний підбір іграшок для дітей в магазині гермес важливий для їхнього майбутнього. Уважний вибір іграшок також відіграє велику роль у збереженні здоров’я дитини, забезпечує безпеку користування, захищає від негативної дії небезпечних матеріалів.