ᐈ 10 найбільших країн Африки – великі країни в Африці – самі великі африканські країни 2024

Африка – другий за величиною континент у світі, де знаходиться незліченна кількість визначних пам’яток, які захоплюють туристів з усього світу. Від розкішної пустелі Сахари до тропічних лісів Конго, Африка багата як на природні чудеса, так і на культурне розмаїття.

З таким розмаїттям унікальних ландшафтів у межах її кордонів не дивно, що багато африканських країн мають що запропонувати як з точки зору розміру, так і з точки зору культурного впливу. Але 10 найбільших країн Африки, безсумнівно, залишать незабутнє враження з багатьох інших причин, окрім їхнього квадратного кілометра. Давайте дізнаємося трохи про 10 найбільших країн Африки і про те, що вони можуть запропонувати світу!

10. Ефіопія одна з найбільших країн у Африці

Розмір: 700363 квадратних кілометрів


Населення 105 мільйонів чоловік


Столиця: Аддіс-Абеба


Рік заснування: 980 до н.е.

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Ефіопія – найстаріша незалежна країна в Африці та одна з найстаріших у світі. І це лише початок переліку достоїнств Ефіопії, адже країна пропонує безліч різноманітних визначних пам’яток, якими варто похвалитися. Ефіопія – місце знахідки найдавнішого скам’янілого людського скелета, а також перша країна, яка створила каву. Це також єдина країна з власним алфавітом і єдина країна, де в році 13 місяців.

Чи знаєте ви?

Ефіопські діти зобов’язані вивчати амхарську мову, офіційну мову країни, поряд з мовою свого племені. Крім того, вони також повинні вивчати англійську, оскільки з 12 років і старше уроки проводяться виключно англійською мовою. В Ефіопії також поширена арабська мова.

9. Південна Африка

Площа: 758017 квадратних кілометрів


Населення: 56,72 млн осіб


Столиця: Кейптаун, Преторія, Блумфонтейн


Рік заснування: 1961

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Найпівденніша країна Африки, Південна Африка – це плавильний котел різних племінних культур і культур європейських поселенців. Її розташування на південному краю континенту зробило її легким пунктом висадки для мандрівників з Європи в минулому, що призвело до еклектичного культурного міксу, який ми спостерігаємо сьогодні.

Окрім багатої культурної атмосфери, Південна Африка є домом для таких визначних пам’яток, як найбільший у світі видимий кратер і міграція риби, настільки масова, що її можна побачити з космосу.

Чи знаєте ви?

Південна Африка складається з дев’яти провінцій і трьох різних столиць. Кейптаун – законодавча столиця, Преторіо – адміністративна столиця, а Блумфонтейн – судова столиця.

8. Малі одна з найбільших країн у Африці

Площа: 770499 квадратних кілометрів


Населення 18,54 млн осіб


Столиця: Бамако


Рік заснування: 1960

Офіційно відома як Республіка Малі, північний регіон цієї західної країни простягається до величної пустелі Сахара. Ця країна є третім за величиною виробником золота на африканському континенті і значним експортером солі. Відсутність виходу до моря протягом століть сприяла розвитку торгівлі: багато караванів зупинялися і взаємодіяли в Тімбукту. Тімбукту залишається важливою зупинкою для соляних караванів, які роблять Малі відомою.

Чи знаєте ви?

У місті Дженне знаходиться Велика мечеть, яку називають “найбільшою глинобитною будівлею у світі”. Ця вражаюча споруда була вперше побудована в 1204 році нашої ери і має квадратне планування.

7. Ангола дуже велика країна

Площа: 774738 квадратних кілометрів


Населення: 29,78 млн осіб


Столиця: Луанда


Рік заснування: 1575

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Лише в столиці цієї країни проживає п’ять мільйонів людей, які швидко перетворили красиве місто на узбережжі Атлантичного океану на мегаполіс. Португальський дослідник Діогу Кау прибув сюди у 1484 році, поклавши початок довготривалому впливу португальської культури. Цей культурний вплив зберігається і донині, поєднуючись з корінною культурою Анголи, створюючи унікальну атмосферу, яка визначає націю. Незважаючи на понівечене війнами минуле, Анголі вдалося стати однією з найбагатших країн Африки завдяки торгівлі та експорту різних природних корисних копалин.

Чи знаєте ви?

Ангола – батьківщина зачіски дреди. Ангольські жінки, зокрема, використовують різноманітні охристі грязі, масло, трави і навіть гній великої рогатої худоби, щоб утримувати свої дреди на місці.

6. Нігер вважається великою африканською країною

Площа: 787276 квадратних кілометрів


Населення: 21,48 млн осіб


Столиця: Ніамей


Рік заснування: 1960

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Ця країна, офіційно відома як Республіка Нігер, лежить на схід від Малі. Красива річка Нігер є фактично тезкою країни. Її води набагато прозоріші, ніж води Нілу, завдяки меншому вмісту мулу.

Нігер відомий як одна з найспекотніших країн, і його прозвали “Сковорідкою світу” через надмірно високі температури. Найспекотніший місяць року – травень, коли температура часто коливається в межах 108-113 градусів за Фаренгейтом!

Чи знаєте ви?

Нігер є батьківщиною дромедарі, або арабського верблюда. Ця тварина добре пристосована до суворих температур і непередбачуваних опадів, черпаючи енергію з єдиного жирового прошарку на спині, коли їжа і вода стають дефіцитними.

5. Чад це дуже велика країна в Африці

Розмір: 797840 квадратних кілометрів


Населення: 14,9 млн осіб


Столиця: Нджамена


Рік заснування: 1960

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Республіка Чад отримала свою назву від озера Чад, яке забезпечує водою мільйони людей у прилеглих країнах. Назва “Чад” має місцеве походження і дослівно перекладається як “велика водойма”. Хоча в Чаді розмовляють понад 120 мовами та діалектами, офіційними мовами є арабська та французька.

Чи знаєте ви?

Ландшафт Чаду відносно різноманітний, і його можна розділити на три окремі зони. Сахельський пояс лежить у південній частині країни і визначається великим поясом тропічних лугів. Над ним знаходиться знаменита пустеля Сахара, а на південь від них – суданська савана. Між цими трьома різними середовищами існування процвітають різноманітні види фауни і флори.

4. Велика країна Африки Лівія

Площа: 1093327 квадратних кілометрів


Населення: 6,375 млн осіб


Столиця: Тріполі


Рік заснування: 1947

На північ від Чаду і Нігеру та на захід від Єгипту лежить Лівія – країна, яка на 90% складається із захоплюючої пустелі Сахара. Минуле Лівії пронизане конфліктами, включаючи боротьбу з ісламським та італійським впливом, перш ніж країна нарешті змогла проголосити свою незалежність у 1951 році. Громадянські заворушення тривають і донині, в результаті чого туристам часто радять уникати Лівії під час відвідування визначних пам’яток Африки.

Чи знаєте ви?

Берегова лінія Лівії вздовж Середземного моря протяжністю 1768 кілометрів, є найдовшою в Північній Африці. Тріполі, столиця країни і великий торговий порт, є центром лівійської нафтової торгівлі і, на жаль, торгівлі людьми.

3. Одна з самих великих країн в Африці Судан

Площа: 1156670 квадратних кілометрів


Населення: 40,53 млн осіб


Столиця: Хартум


Рік заснування: 1504

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Судан межує з Єгиптом і омивається Червоним морем, а його столиця розташована в місці злиття річок Білий Ніл і Блакитний Ніл. Ця країна здобула репутацію країни з найбільшою кількістю пірамід в Африці. У суданських пірамідах, яких налічується понад 200, поховані покійні члени королівської родини Кушського царства, що правили стародавньою Нубією.

Чи знаєте ви?

Піраміди Мероє є найпопулярнішою туристичною визначною пам’яткою Судану. Ці піраміди вужчі і вищі, ніж всесвітньо відомі піраміди Гізи в Єгипті, і набагато менш переповнені туристичними групами. Ці прекрасні стародавні споруди були внесені в 2011 році до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

2. Демократична Республіка Конго майже найбільша країна в Африці

Площа: 145735 квадратних кілометрів


Населення: 81,34 млн осіб


Столиця: Кіншаса


Рік заснування: 1879

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Найпівденніша країна Центральної Африки, Демократична Республіка Конго відрізняється різноманітним рельєфом і кількома ендемічними видами диких тварин, такими як бонобо і окапі. Гирло річки Конго з’єднується з Атлантичним океаном, а її води живлять навколишні тропічні ліси, особливо сильно течуть під час сезону дощів.

Чи знаєте ви?

Тропічні ліси Конго є домівкою для кількох корінних племен, яких часто називають “пігмейськими” племенами Африки. Люди з племені мбуті, що мешкають у лісі Ітурі, рідко перевищують 1.5 метри на зріст. Ці мисливці-збирачі надають надзвичайного значення отриманню меду, яким вони торгують з сусідніми сільськими родинами.

1. Найбільша країна Африки Алжир

Площа: 1479943 квадратних кілометрів


Населення: 41,32 мільйона осіб


Столиця: Алжир


Рік заснування: 1515

ᐈ 10 найбільших країн Африки - великі країни в Африці - самі великі африканські країни 2024

Алжир – найбільша країна Африки. Офіційно відома як Алжирська Народна Демократична Республіка, ця країна складається здебільшого з пустельних регіонів Сахари, які залишаються майже повністю безлюдними. Більшість населення Алжиру проживає на території, що займає лише 12% від загальної площі країни, вздовж узбережжя Середземного моря. Викопне паливо є основною статтею експорту цієї країни, причому природний газ і нафта складають 98% всього експорту. Алжир є одним з основних постачальників палива до Європи.

Чи знаєте ви?

Алжир брав участь у кожних літніх Олімпійських іграх, починаючи з 1964 року, і завоював п’ять золотих медалей. Менш напружені ігри також надзвичайно популярні в країні, такі як футбол, перегони та настільні ігри, такі як карти та шахи.