Що таке кредитна історія позичальника?

Estimated read time 1 min read

Якщо ви отримали відмову в кредиті, не дали страховку, не взяли на роботу або вам просто сумно — подивіться у власну історію кредитування.

Можливо, в ній ви дізнаєтеся про себе багато цікавого. У перші статті з циклу ми розповімо, як працює і для чого необхідна кредитна репутація позичальника.

Для чого кредитна репутація позичальника компаніям

Історію кредитування застосовують кредитори, страхові агенти і роботодавці. Так вони шукають надійних клієнтів і співробітників.

Банки вирішують, давати позику чи ні. Банк повинен перевірити одержувача кредиту: наскільки він хороший і чи зможе повернути гроші. Раніше таку перевірку робили менеджери: вони розпитували клієнтів самі і дзвонили на роботу. Але систему такого роду було занадто легко ввести в оману, з цієї причини тепер все централізовано: в якій би банк ви не звернулися, вони все побачать вашу історію кредитування. А якщо вас цікавить кредитна історія набагато докладніше, рекомендуємо почитати на сайті zmist.pl.ua.

Страхові агенти захищаються від шахраїв і безвідповідальних людей. Якщо замовник спізнюється з платежами і у нього кілька позик, то йому відверто не вистачає грошей. Заради них він, можливо, зімітує ДТП. З цієї причини подібним клієнтам страхові агенти готові збільшити вартість поліса або зовсім відмовити їм в страховці.

Клієнти з простроченими виплатами за позиками частіше звертаються в компанії страховики за виплатою і просять на 30-50% більше, ніж надійні клієнти.

Роботодавці оцінюють співробітника: наскільки він дорослий, дисциплінований і серйозний. Якщо людина закредитований, то у нього відверто проблеми з прийняттям рішень.

З 1 липня 2014 року історію кредитування може запросити кожна компанія. Для цього їй доведеться отримати письмову згоду господаря: кредитна репутація позичальника потрапляє під закон про захист персональних даних, з цієї причини її не пропонують будь-кому. Це означає, що якщо наймач бажає перевірити вашу історію кредитування, він повинен попросити вас підписати письмову згоду. Ви можете відмовитися, але тоді і наймач може відмовити вам у влаштуванні на роботу.

Чим кредитна репутація позичальника корисна для вас

Якщо банк не дав вам позику, значить щось не так з історією кредитування. Якщо ви впевнені, що у вас з нею повинно бути все в порядку, може бути, вона ще не освіжилася. Наприклад, замовник брав кредит на покупку автомобіля і погасив його, але в кредитній репутації позичальника відмітка ще не з’явилася. Банк бачить діючий займ і відмовляє в новому.

Ще компанії можуть опечатати в номері паспорта або ініціалах. Якщо дані співпадуть з іншою людиною, то на вас може повиснути чужий борг. Банки не будуть перевіряти чужі відомості, вони мовчки відмовлять у кредиті.

висновки

  • Кредитна репутація позичальника — це опис ваших позик з 2005 року: скільки займали і як рівно платили; були другим одержувачем кредиту або гарантом.
  • Ставтеся до неї серйозно: про ваших простроченнях дізнаються банки, роботодавці і страхові агенти.
  • Банки застосовують історію кредитування для оцінки одержувачів кредиту. Від неї залежить, дадуть вам позику чи ні.
  • Роботодавці можуть не взяти на роботу з поганою історією, а страхові агенти — збільшити ціну на поліси.

Як виправити кредитну історію